Tuesday, 29 March 2016

Jea ke Korea ~ TERnampak Eric Nam

Hahaha saja je aku tulis TERnampak tu, sebab nanti cakap aku kaki kpop plak, eh..

Kalau malam di hujung minggu aku suggestkan silalah ke Hongdae untuk tengok street performance. Memang happening giller lah kat situ. Kalau aku rajin nanti aku tulis post pasal Hongdae tapi kalau aku malas korang tengok jelah video salah satu group yang perform kat jalanan tu - Jea ke Korea (fb page)

Sambung balik, dari dalam bilik aku di J Guesthouse Sinchon ni aku dengar orang menjerit-jerit. Aku pun kebetulan masa tu ada roomate student Yonsei University yang terlepas flight nak balik Jepun. Aku tanya dia, apa yang bising-bising tu?

Dia jawab "festival'

Memang tak betul sungguh aku tengok minah ni...

Aku pun boring la hadap muka dia dan aku pun memang malam hujung minggu tu aku nak pegi Hongdae, jadi aku keluarlah awal sket, sesambil tu boleh la tengok 'festival' yang dok terjerit-jerit tu kat belakang guesthouse ni.

Keluar dari J Guesthouse aku ternampak banner Eric Nam fan signing. Hahahaha since aku tau Eric Nam sebab aku penah tengok dia dalam Runningman, aku rasa worth it nak usha beliau.

Selalu orang tanya kan, pegi Korea tak jumpa retis ke..

Sebenarnya aku tak tengok kdrama dan artis kpop aku tau Suju, Exo dan Beast je. Yang lain tu tahulah sket-sket asal lepas borak dengan kawan-kawan.

Aku pernah nampak scene kejar artis dekat Incheon Airport dan pernah jugak jumpa shooting artis bergames dijalanan dengan 2,3 kamera follow beliau. Tapi tu lah, aku tak kenal, jadi aku pandang sepi jelah..

Semalam pun ada artis buat show kat sini tapi artis yang kureng glamer la, aku dah lupa nama dia dan memang aku tak penah tau pun kewujudan beliau jadi aku tak snap pun gambar beliau.

Tapi sebab aku tau Eric Nam ni dalam Runningman jadi aku nak jugaklah tengok live. Dia baru je release album dan ni aku tak tahu kenapa ada fan signing secara outdoor.

Aku snap la beberapa keping gambar pastu aku beransur ke Hongdae. 

Sejuk pun yea..










Need a guide in Korea? Whatsapp +60143622157
Like this fb page - Jea ke Korea 

Thursday, 24 March 2016

Jea ke Korea ~ Penginapan di Seoul, Korea Selatan - J Guesthouse, Sinchon

Kalau sesiapa yang nak datang ke Seoul tapi masih buntu nak buat pilihan tentang penginapan, boleh la try survey website dorang ni.


                                              


Boleh email dorang untuk bertanya dan untuk buat booking.

jguesthouse@jguesthouse.com

Lokasi

Lokasi J Guesthouse ni adalah di Sinchon (Line 2 Seoul Subway system)

- Yang bestnya adalah lokasi J Guesthouse ni senang yakmat nak mencarik. 5 minutes walk from Sinchon subway station. Exit 1. Follow je direction dalam map ni. Pejam mata pun boleh jumpa..haha
Keadaan muka bumi pun landai je tak payah mendaki.

- Berhampiran bus stop to/fro airport.

- Bagi yang nak naik train je dari airport, ambik train intercity, pastu tukar di Hongik University station. Dari Hongik university station, ambik line #2 (hijau). Satu station je dari Hongik University station.

Map taken from their website.
Kemudahan bilik


- Bilik ada Double/twin (bilik berdua), Triple (bertiga), Quad (berempat), dan jugak dorm (dorm lelaki dan perempuan berasingan).

- Yang best tu dalam bilik ada disediakan dapur (induction cooker), mesin basuh dan peti ais. Double room ada tv. Tapi kalau fasility ni ada yang takde kat bilik, jangan risua, kat common hall dia ada provide.

- Lantai heated. Best je bila pijak lantai time musim sejuk nih.

- Pintu bilik tak pakai access card. Semua pakai pin je. Tekan-tekan je nak masuk bilik. Tak payah risau terhilangkan access card atau kawan pegang kunci tapi kita balik dulu tapi takde kunci,eh..

- So far guesthouse yang aku penah duduk di Seoul, J Guesthouse ni la paling luas. Boleh tebar-tebar barang-barang keliling bilik..hihi

- Breakfast disediakan. Ada susu dan cereal, telur rebus, kalau nak telur goreng boleg request kat staff nak buat sendiri. Kopi dan teh. Toast dan jem.


Staffs

- Staff adalah da'boom! Baik gillers pastu semua cakap english dengan baik. Tak lokek ilmu.

Kawasan sekeliling

- Sinchon ni area Universities. Diantaranya Yonsei University, Sogang University, Ehwa Women University dan Hongik University. Boleh jalan kaki je melawat Universities ni semua. University kat Seoul ni semua boleh main masuk je sampai ke bilik kuliah pun. Takde pak/mak guard nak halau.

- Kalau dah ramai students tu kau bayangkan betapa meriahnya malam-malam kat area J Guesthouse ni. Tak payah tunggu malam minggu. Semalam hari Khamis, aku balik ke J Guesthouse tapi saja kona pergi belakang sebab aku dengar meriah sungguh situ. Rupanya ada shooting games apa ntah. Aku layan jap tapi sejuk nau, aku larik balik bilik.

- Ada Daiso besar di Sinchon Subway station exit 8


- Ada Hyundai Shopping store depan J Guesthouse (exit 1 Sinchon subway station) tapi aku tak penah masuk pun sebab tau tak mampu..

Yang putih tu Hyundai Dept Store. 
- Kat seberang jalan, dekat-dekat Daiso ada Spao. Masuk tapi tak beli apa pun sebab nak tengok anak-anak ikan aku si Exo. Tapi kenapa dorang dah remove posper dan board Lay ek, nak nak chow dari Exo dah ke..

Cafes around

- Tak payah cakap la memang banyak gillerrr cafes yang chumel2 kata area J Guesthouse ni. Kiri kanan depan belakang. 

- Kalau nak makan Yoogane, depan J Guesthouse ada satu Yoogane (boleh order menu Seafood fried rice), sedap lahai.. Sekepala cuma 4500 won. Aku makan sorang je aritu. Ahjumma jaga kedai tu punya lah baik. Dia tengok aku sejuk, dipeluknya aku..haha Siap terus tanya, 'Malaysia?' mesti ada cop kat dahi aku..hihi

Yoogane depan park di J Guesthouse Sinchon
Gambar-gambar kat bawah ni aku ambik dari web dorang


Double room
Dorm dia lebih kurang capsule. Privacy la sket


Triple room
Toilet dalam bilik.

Wednesday, 23 March 2016

Jea ke Korea ~ Sogang University


Alkisahnya aku pergi Sogang University ni sesaja jenjalan je lagipun dekat dengan guesthouse aku duduk di Sinchon ni. Jalan kaki je.

Tapi ada jugak la niat nak tengok padang Sogang University ni yang ada dalam Runningman episode 147. Episode Flowerboy athletic competition, guests Kim Soo Hyun dan Lee Hyun Woo.

Alah yang last sekali dorang main tarik tali 3 penjuru dengan 300 students dari Sogang University ni.

Terkesan jugak la tengok Runningman ni kan. Kadang-kadang tengok cerita-cerita gini boleh bagi idea untuk plan trip kita kan.

Apatah lagi kalau tengok 2 days 1 night.

Main entrance Sogang University

Be as proud of Sogang as Sogang is proud of you

Map 

Albatross Tower

Aku gugel maksud Albatross. Tak tahu kenapa tower ni dinamakan Albatross.


albatross

 (ˈælbəˌtrɒs)

1. (Animals) any large oceanic bird of the genera Diomedea and Phoebetria, family Diomedeidae, of cool southernoceans: order Procellariiformes (petrels). They have long narrow wings and are noted for a powerful gliding flight. Seealso wandering albatross
2. constant and inescapable burden or handicap: an albatross of debt.
3. (Golf) golf a score of three strokes under par for a hole

Sombong gila aku panggil buat derk je..
Berbalik ke cerita Sogang University ni, dah masuk tengok lahai keciknya University ni.

Tak sampai 10 minit jalan aku dah sampai hujung-hujung dah.

Dalam kawasan university

Dan tentunya berjumpa la padang tersebut yang diberi nama Sport Ground.
Sport Ground

Aku nampak ada building di sebelah padang ni aku pun masuk sebab nak ambik gambar dari atas, biar semua pun nampak.

Tetiba time tu dalam pukul 10 pagi, students baru habis kelas kot jadi penuh la tangga situ. Aku sorang je nak naik yang lain semua pun turun.

Jalan sambil tunduk..haha
View dari tingkat 2. Nak naik sampai bumbung macam cameraman Runningman tak boleh la plak..haha
View tepi

Dah turun tu aku jalan ke Gonzaga Hall. Kat sini macam center tempat lepak-lepak, cafes dan kedai buku. Kecik lahai, aku rasa Menara kat Uitm Shah Alam tu lagi besar.
Gonzaga Plaza
Disebabkan dah sampai hujung aku pun fikir baik aku baliklah. Jadi aku tengok balik kat kamera map yang aku snap di main gate tadi. Nak tengok route lain ke boleh balik, tak payah aku patah balik ikut route yang sama ke main gate.

Tengah godek-godek kamera tepi pintu kaca kat Gonzaga Plaza ni, ada student nak keluar tapi aku block pintu. Hehe

Dia cakap Korea pastu aku tengok dia, baru aku perasan aku tak sengaja block pintu tu.

"Oh, sorry"

Beralih la sikit bagi dia keluar.

Dia stop depan aku, tengok aku pegang kamera dia mesti dah syak aku bukan student sini. Warna kulit pun tak sama, eh..

"You're not student here?"

Aku cakap la aku jalan-jalan tengok university orang je.

Pastu dia pun offer naik jadi guide aku. Baik gila la budak ni. Nama macam biasa la aku tak dapat tangkap, tapi dia suh panggil dia Joon.

Bagus ni ada guide plak tetiba. Masalahnya aku dah nak balik.

Aku cakap kat dia aku dah nak keluar dah pun. Dia cakap ok, dia escort aku keluar..hahaha

Suka hati ko lah labu..

Dah terborak dengan dia aku pun tercerita pasal episode Runningman kat Sogang University ni. Aku tanya la dia kot-kot ada termasuk dalam tv ke..hihi

Dia cakap dia tak masuk pun lagi Sogang University masa tu. Episode Runningman tu tahun 2013.

Eh, dah lama dah ek..hahaha

Statue ibu bapa dan anak. Si Joon ni awal-awal mengaku tak tahu apa2 pasal statue ni. Aku pun tanak tahu..hehe
Si Joon bawak aku ke bangunan kelas dia. Kat tepi Gonzala Plaza ni tapi bukan building yang aku naik tadi. Ada students dalam kelas tu jadi aku tak ambik gambar pun. Segan Ya Rabbana. Rasa nak berlari keluar pun ada.

Pastu si Joon ni cakap jom ikut dia, dia tunjuk view cantik ambik gambar Sport Ground, katanya. Aku pun ikut jelah.

Sekali kena panjat kat hutan belukar ni.

Shortcut katanya
Aku ni naik Achasan Mountain lagi ke..
Ok lah dapat view padang..hahaha
Statue Founder Fr Theodor Geppert, S.J. 
Administration Building
Joon cakap jom ikut dia, ada satu tempat lagi dia nak tunjuk. Wajib pergi tengok katanya. Aku pun follow beliau.

Bila sampai sini dia pun, "welcome to Rio!" hahaha

Tinggi tangga nak kena daki nak sampai Brazil nih..
Youth Plaza. Ni dah kat main gate dah.
Aku berpisah dengan Joon kat gate. Dia ada kelas lagi pasni. Sebelum berpisah aku tanya kenapa english dia bagus sangat, rupanya dia pernah duduk kat US dulu 2 tahun.

Sogang University
Direction : Sinchon Station Exit 6 pastu jalan straight je sampai jumpa main gate.
Otw balik ke GH ni aku dah tak guna jalan kat underground subway lagi dah. Aku lintas jalan je sebab dah nampak building Hyundai Dept Store tu. J Guesthouse kat belakang tu je. 
Seberang jalan Hyundai Dept Store ada Spao. Saja je lalu nak tengok anak-anak ikan aku, eh..
Aku duduk di J Guesthouse Sinchon
Perlukan guide di Seoul dan sekitar boleh whatsapp 0143622157
Like facebook page ni for more interesting place in Seoul and around.

Tadi aku pergi cari Halal Mart di Mapo. Berpeluh gak la ketiak mencarik.. Will update about that tomorrow.

                       



Tuesday, 22 March 2016

Jea ke Korea ~ Achasan Mountain

Kelas kan bunyik mountain tu..haha

Wahal macam naik Broga je. Tapi menjerit mintak nyawa jugak la.  Total hiking turun naik dalam 3 jam. Sebab aku ingat aku start dari pintu keluar train pukul 3 ptg sampai balik ke train station pukul 6ptg. Sempat jugak la aku masuk minimart kat situ carik air manis.

Sebenarnya aku sesaja mencarik bukit-bukit atau gunung-gunung peringkat manja di sekitar Seoul untuk didaki. Dan staff J Guesthouse cadangkan pegi ke Bugak Mountain. Tapi bila study balik rasanya tak sempat kot nak pergi Bugaksan (san - mountain) sebab aku ada separuh hari je.

Jadi dorang suggest aku pegi Achasan je. Sebab boleh naik train dan track dia tak susah sangat. Jadi aku study la sesikit dengan gugel. Tengok masa yang dianggarkan untuk sampai puncak adalah 1 jam 30 minit.

So meh kita ke Achasan!

Direction


Turun di Gwangnaru subway station exit 1. Nak turun kat Achasan station pon boleh tapi tu sendiri study la
Main map


A

B
Extra pic after B. Kalau nak cofirmkan boleh carik signboard tulis Achasan Goguryeo Historical Road
C - Ni nama dia Gwangjang Middle School. Lepas pagar sekolah ni terus belok ke kiri

D

Di laluan D ni boleh tengok mural-mural sepanjang jalan. Mural-mural tu ada aku snap sket yang berkenan dihati boleh ketik sini

E - Kat sini sila la belok kiri. Aku jalan straight je memula tu. Pastu lepas umah ahjumma tu jalan mati. terpaksa patah balik. Siap ahjumma tu hulur kepala kat tingkap lagi tengok aku masuk kawasan umah dia..hihi
Lepas tu dapat view ini. Belum sampai lagi ni yea kawan-kawan. Walaupun aku tersadai la sekejap kat sini..

Lintas jalan ni ikut anak panah. Sebelah kanan ada kolam. Lepas tu jumpa parking. then bersedia la masuk ke dalam park ikut suka hati pintu mana pon

Kolam sebelah kanan

Map Achasan Mountain

Aku memula tu tak sure jugak nak ambik trail mana. Banyak sangat trail sampai confius jadinya

Selection trail sila refer sini Visitkorea dan Visitkorea

Pastu aku suka suki je lah ambik yang memana pun sebab memang banyak trail situ. Memulanya memang track lawa. Pastu aku jadi confius lagi so aku mark Achasan Mountain jelah.









Time track berkayu memang la tak penat pastu bila sampai one point tu nampak view bandar budget dah sampai top la kan.



Padahal belum lagi. Jauh lagi. Dari track berkayu tu boleh naik atas ikut track berbatu plak. Since aku pegi semalam on Monday jadi aku race dengan ahjumma dan ahjussi je lah.

Di track berbatu tu aku tak sure sangat laluan mana nak ambik. Jadi from one ahjussi to another ahjussi aku follow rapat je..haha





Tapi takleh rapat sangat sebab dorang ni ramah plak nak ajak borak, wahal diri sendiri tercungap-cungap mintak nyawa. Dorang rileks je takde benda pon.

Pastu bila aku slow, laju je dorang tinggal. Aku kalau penat plak buat-buat ambik gambar. Wahal cover penat!

Then ada satu ahjussi ni tengok aku dok follow dia, dia pun macam jaga la aku. Kejap-kejap tengok belakang. Dia suh follow ikut ke puncak.



Walaupun aku slow dibelakang, aku akan pastikan tahu kat mana dia pegi. Track pun dah jadi berbatu mencanak naik dah.

Then kat satu point ahjussi tu pon hilang completely. Aku dah tak jumpa dia lagi dah pastu.

Aku naik la sensorang, tapi tak risau sangat la sebab mesti nampak ahjumma dan ahjussi lain yang turun naik Achasan ni.





Bila sampai satu point ni aku ingat dah sampai top pastu siap ada ahjummas tengah dok merileks berborak. Ada sorang ahjussi tengah tidur kat swing yang ada kat platform situ.

Sekali tengok belakang, ada lagi track naik ke atas. Aku pun naik la jugak.

Ce teka sapa ambik gambar aku?
Alkisahnya dorang sediakan cellphone stand ni. Aku takde henpon jadinya aku letak la kamera kat sini. Bagus tol tiang ni.
Tak kisah la ko ambik laluan mana-mana pun janji kalau agak-agak belum sampai ke puncak tu, just keep on going je.













Di puncak Achasan
Tapi once dah rasa paling tertinggi tu tak payah teruskan track menurun plak sebab track menurun tu pergi arah lain plak. Kadang-kadang akan nampak hikers/ahjumma/ahjussi datang dari arah bertentang sebab dorang start dari point yang lain.







Bukak bekal nasi lemak kat sini.



Dah sampai atas tu aku ingat before keluar tu aku nak pergi tengok Achasanseong Fortress plak. So aku turun tak ikut route yang aku naik tadi.

Sana bukit yang ada Achasanseong Fortress
















Sampai kat fortress tu dah hampir pukul 6ptg dan orang ramai pun dah beransur pulang. Kadang-kadang je aku selisih dengan orang lain.

Achasanseong Fortress yang berpagar
Unfortunely Achasan Fortress tak boleh masuk sebab berpagar. Jalan lepas snap sekeping dua aku pun turun ikut track yang menuju ke bawah. Aku main agak je lah sebab dia menurun kan..







Sekali nampak putih2 ni. Apakah tandanya??

Spring is in the air!
Rupanya aku dah cut banyak dah dari pintu masuk aku mula-mula tadi tu. Dekat area kolam. Tapi cuak jugaklah sebab nampak semua tak familiar.

Ntah la apa kebendanya ni..

Seb baik ada host angin ni. Hilangkan pasir2 melekat kat kasut & seluar
Turun bawah terus aku ambik train balik ke J Guesthouse Sinchon. Kena buat transfer sekali. Dalam train memang membuta la penat lahai...

Follow my fb page untuk tempat-tempat menarik di Seoul.
Whatsapp 0143622157 untuk guide di Korea
Aku menginap di J Guesthouse Sinchon