Saturday, 21 May 2016

Mingalabar Myanmar ~ (Part 21) - Pagi di Inle Lake

Bila aku terpikir nak repeat Myanmar, aku pikir buat apa p sorang-sorang lagi. Jom ajak kenkwan, biar dorang tengok dengan mata dorang sendiri macam mana Myanmar ni. Tapi aku ni jarang la nak ada kawan-kawan yang nak travel ke tempat rare macam ni.

Jadi aku open tu pembaca di blog yang tak seberapa ni, dan

WOW! ramai yang berminat :)

Untuk my next trip ke Myanmar, sila refer sini.

*********************************************************************************

Pagi tu aku bangun terus pegi main building, Aku stop jap tengok board share boat tour Inle Lake, masih nama 2 korean tu. Bini owner cakap kalau aku nak join nanti pukul 9 datang lobby.

Lepas tu aku pun jalan kaki keluar dari Remember Inn, nak menyewa basikal pusing-pusing Nyaung Shwe. Aku nampak semalam sebelah Remember Inn ni ada kedai sewa basikal tapi pagi ni tak bukak lagi.

Dari Remember Inn aku belok kiri nampak ada tempat sewa basikal di kawasan rumah local ni. Dia ada 2 basikal je pun tapi takpelah janji dia dah bukak.

sewa basikal kat sini. ada 2 besikal je
Sewa basikal ni aku dah lupa berapa harga tapi tak mahal pun dan sewa kira sehari terus.

Since semalam dah jalan kaki jadi dah tau sket geografi Nyaung Shwe ni, jadi kayuh dengan yakin!

Pagi ni sejuk sesangat!

Bernafas keluar asap ok, aku ni dah la tak penah travel time winter kat negara bersalji, jadi bila bernafas keluar asap ni, aku jadi jakun la skit.. 

Jakun banyak!!

Keadaan sekeliling pun berkabus tebal, jalan clear boleh nampak 2,3 meter kehadapan je. Kalau ada kereta datang dari depan memang kekadang boleh terkejut gak la tapi nasib la orang-orang Myanmar ni kurang aktif diwaktu pagi jadi jalan tak busy sangat.

kabus tebal

independent monumen macam kat maha bandula park di yangon. ni versi mini. kabus tebal smpai takde view blkg dah
Dari main road aku aku follow tali air masuk ke kampung-kampung. Banyak bot-bot kat situ boleh riki-riki harga. Dari pembacaan aku, kalau nak murah tour Inle ni jangan pegi kat tali air kat main road yang semalam aku tanya sunset tour tu. Masuk kampung disepanjang tali air tu, nego harga dengan pemilik bot orang kampung

beskal pepagi masuk kampung
kabus tebal. ada brader bot offer boat tour tp aku tolak sbb sorg2 tetiba rasa tak berani plak

beskal dan view sunrise nan hadoo
stop kat depan temple ni sebab sini ada org lalu lalang, dlm temple ni takde orang
mencari sunrise yang tiada. kabus tebal sangat, even gunung ganang kat belakang tu ditutup kabus pagi

Since takde apa yang boleh aku achieve kat sini, aku pun gerak balik ke Remember Inn untk breakfast. 

Tempat nak breakfast kat tingkat paling atas. Aku naik tangga, semput terus!

Tingginya, sampai hati dera aku yang mencarik sepinggan nasik..

Refer sini untuk review penginapan Remember Inn
Masa breakfast aku nampak 2 korean, jadi aku saspek dorang la yang empunya nama kat board nak share boat tu.

Lepas breakfast aku turun ke lobby, kat situ ada lagi 3 korean plak. Dorang pun nak join share boat jugak. Dah jadi 6 orang total. Bila owner boat datang, bini owner guesthouse tanya boleh tak 6 orang naik satu bot. Owner boat bolehkan je. Jadilah kami berenam sama-sama join satu bot tu.

Dari Remember Inn kami follow je si tukang bot pergi ke bot dia di tali air. Siap lintas tempat aku turun bas semalam pastu masuk kampung celah-celah rumah orang. Dalam 10 minit jalan sampailah kami kat bot. 

Masa jalan ke arah bot tu aku jalan paling belakang sekali. Korea bertiga paling depan. Korean berdua kat tengah-tengah. Aku last. Saja je jalan slow..

grup bertiga kat depan sana, grup berdua kat tgh, aku mmg jenis blkg sekali
Sampai kat bot, ada makcik jual topi. 

Penting hokeh topi ni kalau korang nak pegi Inle Lake ni!

Sila bawak topi!

Menyesal kemudian hari tiada berguna...

bot yg bakal bwk kami, siap ada kerusi 
bergerak dr tali air ke inle lake
hotel tepi tali air
inle lake adalah satu satu tempat bird sanctuary
rileks2
aku suka tengok view gini. bot ni lalu sambil tabur makanan jadi seagul ni kejar bot tersebut
Seriously aku jenis tak suka air laut ke air sungai ke apatah lagi air tasik besar nak mampos ni..

Jadi aku agak boring plus takut bila bot memulakan perjalanan dari tali air masuk ke kawasan Inle Lake.

Dalam otak aku dok terbayang, bujang senang melompat lintas bot sambil buat aksi akrobatik.

matahari terik habaq hang

besau habaq hang lake nih. takde penghujung
(tipu)

sana ada show
jalan lupa saksikan show ni yg ada cuma kat inle lake ini oleh nelayan Intha 
one of the resort mewah di tengah2 lake
tengah2 lake
Dalam 15minit perjalanan, kami stop dia taman bunga atas air. Kira macam ajaib jugak la, sebab tanah luas, tapi dorang buat taman bunga ni atas air kan.

Aku memang against semua aktiviti yang berkaitan air ni..hahaha

Bila masuk kawasan taman bunga ni bot pun stop sekejap, budak-budak korea tu dok ambik gambar, aku dok tengok dalam air, kot-kot nampak 2 bijik mata merah balik pokok-pokok underwater tu.

Teruks!

boleh nampak pokok2 dalam air kat bawah bot tu buat aku rasa seram
masuk taman bunga atas air
Taman bunga pun sendu je sebenarnya, takde bunga sangat. Maybe bukan musim kot.

Kemudian kami pun meneruskan perjalanan. 

orang kampung atas air dengan aktiviti harian mereka
perkampungan atas air
ni kedai runcit cum pejabat pos
Owner bot ni tak boleh cakap english, jadi tak banyak komunikasi terjadi diantara kami dan beliau.

Jadi bila sampai satu jeti dia selamba je suruh kitaorang turun, pastu tangan tunjuk straight.

Follow the flow kekdahnya.

pose rileks kat jeti
cantik walkway nih
busy
bot parking sana, kami jalan kaki masuk kampung
sekolah di tepi inle lake. bangunan baru
sekolah di tepi inle lake. bangunan lama
aku tak tahu lah mana nak pegi ni. katanya ke pasar. aku follow dorg je. nampak minah korean tu kejap2 check aku kat blkg. stress hokeh
masuk hutan..haha seb baik org ramai kalau tak mmg aku nak patah balik je
akhirnya sampai jugak pasar pagi ni
byk berjualan
Tewas gak aku kat sini. Terguna jugak kyat aku untuk aktiviti yang sangat jarang aku lakukan, yakni shopping. Tapi aku tak beli untuk diri sendiri, aku beli untuk kawan-kawan.

Bersambung..

10 comments:

  1. Replies
    1. Hari ini saya ingin mengunkapkan tentang perjalanan hidup saya,karna masalah ekonomi saya selalu dililit hutang bahkan perusahaan yang dulunya saya pernah bagun kini semuanya akan disitah oleh pihak bank,saya sudah berusaha kesana kemari untuk mencari uang agar perusahaan saya tidak jadi disitah oleh pihak bank dan akhirnya saya nekat untuk mendatangi paranormal yang terkenal bahkan saya pernah mengikuti penggandaan uang dimaskanjeng dan itupun juga tidak ada hasil yang memuaskan dan saya hampir putus asa,,akhirnya ketidak segajaan saya mendengar cerita orang orang bahwa ada paranormal yang terkenal bisa mengeluarkan uang ghaib atau sejenisnya pesugihan putih yang namanya Mbah Rawa Gumpala,,,akhirnya saya mencoba menhubungi beliau dan alhamdulillah dengan senan hati beliau mau membantu saya untuk mengeluarkan pesugihan uang ghaibnya sebesar 10 M saya sangat bersyukur dan berterimakasih banyak kepada Mbah Rawa Gumpala berkat bantuannya semua masalah saya bisa teratasi dan semua hutang2 saya juga sudah pada lunas semua,,bagi anda yang ingin seperti saya dan ingin dibabtu sama Mbah silahkan hubungi 085 316 106 111 saya sengaja menulis pesan ini dan mempostin di semua tempat agar anda semua tau kalau ada paranormal yang bisah dipercaya dan bisa diandalkan,bagi teman teman yang menemukan situs ini tolong disebar luaskan agar orang orang juga bisa tau klau ada dukun sakti yg bisa membantuh mengatasi semua masalah anda1.untuk lebih lengkapnya buka saja blok Mbah karna didalam bloknya semuanya sudah dijelaskan PESUGIHAN DANA GHAIB TANPA TUMBAL

      Delete
  2. 1st tq sis blog sangat membantu.Saya plan nk gi bulan depan raya sana trip 12hari solo..Nk tya klu trekking kalaw-in lae tu brapa kos dia ya??klu sis boleh share..Mohon update lgi..hehe 2hari duk study ni baru habis..

    ReplyDelete
    Replies
    1. sorry saya tak lama lupakan blog ni..hahaha apa apa nak tanya why dont you emel ka ok

      Delete
  3. Untung jadi kwang soo tu... Pi mana je dia ikut.... Tak payah beli tiket plak tu.. Iskksss...

    ReplyDelete
  4. 21 episode!!
    pensan wa nak baca undur ke belakang ni!!

    ReplyDelete
  5. yang nelayan tangkap tangkap ikan tu obviouslya kena bayarlah kan nak nengok..
    tu ada boat trip yang boleh bawak ke sana ? kena request?

    ReplyDelete
  6. Kenapa tak ajak nak jugak repeat myanmar.. eh visa kene lagi ke skrg?

    ReplyDelete
  7. blog dah wajah baru...sib baik patung jelmaan kwang soo tu masih ada....

    ReplyDelete