Tuesday, 30 May 2017

Laos Part 4 - Dari Vientiane ke Vang Vieng & mendaki Pha Poak Mountain.


Sambung lagi edisi mereput, dari sini

Pagi-pagi ni kami bangun dan oleh kerana hotel ada sediakan breakfast kami pun rajinkan diri ke lobi. Sebenarnya bilik kami ni kat aras sama dengan lobi je, tak gaduh nak naik tangga. Aku lupa la hotel ada lif ke tidak.

Lepas breakfast, kami ke dataran Mekong lagi. Kali ni tujuan kami adalah nak pegi ke tepi sungai. Biar cecah air sungai. Petang semalam tengok dari jauh je. Di sebabkan masih awal jadi lalu lintas adalah masih terkawal lagi, nak melintas tu senang sikit. 

Agak jauh jugak la dari dataran nak ke sungai. Tapi di tepi sungai ni memang syok la layan angin pagi.
Dari tepi jalan nak menapak ke sungai sana. Letih gak la.

Tanah kering di tepi sungai

Ada kerusi kat situ, pose2 homey..haha

Mekong river
Dah abes tawaf kami pulang ke hotel sebab ada pick up datang pada pukul 8.30 am. Katanya lah..

Semalam masa kami pusing-pusing cari kedai makan halal, kami sempat juga survey tiket untuk ke Vang Vieng pada hari ni. Vang Vieng destinasi seterusnya kami di Laos. Dapat lah kami tiket menaiki minibus yang berharg 50,000 kip sorang. Ni paling murah yang kami dapat. Kami beli di sebuah travel agent office, DD Travel & Ticketing berhampiran Mixay.

Beli tiket automatik akan dapat free pick up dan katanya pick up akan datang pada pukul 8.30am as tertera pada tiket. Sekali tungu punya tunggu pukul 9.30am baru dia datang. Bayangkan la cuak dia macam mana kan lewat sejam kau!

Tiket minivan & resit
Dah sampai kawasan tepi jalan tempat bas dan minibus berkumpul, memang tepi jalan je pun takde station bagai, memang kami paling last sampai la kan dah kau pun datang lambat nak ambik kitaorang. Sekali tengok minibus (van) dah penuh dah. Eh takkan nak letak kitaorang atas bumbung van dengan beg semua tu.

Pastu ada staff ni dia pun pelik, tengok tiket kitaorang betul dah pastu dia pun pegi van tu dia check tiket sorang-sorang. Rupanya ada satu couple saleh ni tiket dorang vip bus, tersalah masuk situ.

Minibus = Van
Vip bus = Bus

Jangan salah bas ok. Dah dikeluarkan si pesalah kitaorang pun pas beg ke staff dia ikat beg tu atas bumbung dan kitaorang pun naik van dan tidur, as letih fly semalam tak abes lagi kan..haha

Separuh dalam van ni Korean. Dalam van pun selfie depa bjuta. Laki pompuan sama je..haha

Pit stop, ini VIP Bus
Minibas ada buat 1 pitstop untuk pegi toilet dan makan-makan. Dalam 5-6 jam kemudian kami pun tiba di Vang Vieng, sebuah koreatown...hahaha

Takde lah Koreatown pun cuma after ada satu variety tv datang Vang Vieng ni memang penuh orang-orang depa ja sini. Siap ada korean minimart dan korean restaurant.

Van dropkan kitaorang dekat Malany Villa 1 dan dari situ kami lintas jalan nak ke travel agent office sebab nak meriki harga tiket ke Phonsavanh, destinasi kami seterusnya di Laos. Kami tumpang bertanya direction nak ke penginapan kami dan kemudian menapak la mencari.

Lepas check in di Kamphone Hotel kami mula mengatur langkah nak mencari sesuap nasi. Ada satu restoren halal ni Vang Vieng iaitu Nazim Restoren. Pastikan cari Nazim yang halal sebab berdekatan dengan hotel kami ada 1 lagi Nazim Restaurant & Guesthouse tapi yang ni tak halal.

Since Nazim Restaurant takde air, aku pegi stall depan order air potong kaki ni..haha

Nazim Restaurant. 
Lepas makan kami pun menjelalah pekan Van Vieng ni dengan kuasa kaki. Lintas sungai untuk ke seberang sana plak. Takde hala tujuan pun. Lepas tu ingat eh jom la cari port sunset. Kalau layan malas kami ni mau sampai hotel bantai tidur lagi la ni.

Suasana di kedai-kedai di Vang Vieng

Kalau di Korea ada Hollys Coffee, di Laos ada Hallys Coffee..haha

Lepas lintas sungai pastu nampak macam banyak bukit bukit berbatu dan jauh sket banyak gunung. Macam port cantik nak bersunset.

Kayak, aku merinduimu. Bila yang boleh beraktiviti gini.
Silap salah jalan lagi masuk satu resort mewah ni sebab nak ke belakang sana. Keluar balik dan pusing resort. Belakang resort tu nampak pulak ladang bunga matahari. Masa kami pegi ni awal Feb jadi masih dalam musim bunga matahari. Walaupun bunga tak banyak di ladang ni tapi size dia besar!

Ada je jalan lain tapi kami redah je belakang resort nak ke belakang sana.

Dari ladang bunga matahari nak ke bukit bukau di belakang sana.
Lintas ladang bunga matahari lagi nak kebelakang ada ladang terbentang luas tapi kosong. Lepas tu eh macam takde apa-apa je, kemudian nampak couple saleh ni jalan laju-laju ke arah gunung-gunung (lintas ladang kosong). Kami pun yang dah patah balik tu terus follow dorang.

Jalan-jalan lagi baru nampak ramai je orang ke arah satu bukit batu ni. Ada yang menapak macam kami, ada yang naik motor dan ada yang berbasikal.

Ikut je semua orang dan trek yang ada sampailah kami ke pintu masuk Pha Poak Mountain.

Lintas padang ni nak ke sana, walaupun tak tahu ada apa tapi gigih nak pegi jugak.
Pha Poak Mountain ni menawarkan bird view untuk tengok Vang Vieng. Kena bayar tiket masuk sebanyak 10,000 kip. Sebenarnya ada route yang orang-orang sini dah sediakan, tangga kayu, tali semua tu memang takkan sesat la. Tapi awas! Bukit ni memangtak sesuai untuk orang gayat. Eh memang tak sesuai langsung la untuk semua orang, sebabnya, batu-batu dia jenis yang tajam-tajam. Tangga kayu dia plak yang kalau ko jatuh, jatuh plak atas batu tajam tu memang takde can hidup la...hahaha Gitu aku warning orang lain. Tapi aku still degil naik jugak. Almaklum la dekat bawah takde pun batu tajam-tajam tu, halfway baru nampak. Masa tu pikir loh takkan nak patah balik kot.

Harapkan Kak Nor tak marah la dengan aku..hahaha

Lepas bayar tiket masuk nampak tangga ni. Ini manja lagi nih.

Ini laluan ke puncak.

Tangga dia memang hebat. Gayatsss

Tabahlah nak mendaki batuan gini.
Sebenarnya nak mendaki Pha Poak ni until pukul 6 petang je, masa kami sampai tu dah 5.30petang. Tapi degil kan naik jugak. Maghrib-mahgrib layan bukit bergua. Eh ada gua kat sini tapi kami tak masuk sebab dah gelap gua tu, takuuuutt..

Selfie gegar sebab takut jatuh. Kaknor dah bising aku pegi hujung sket, tak sampai hujung pun tapi mmg skeri la kalau jatuh..haha 

View dari Puncak Pha Poak Mt

Muka penat kaknor sambil di photoboom oleh minah saleh yang kehulu kehilir kat Vang Vieng pakai giteww jeerr..haha
Kami turun sebelum sempat bersunset sebab tak berani nak tunggu lama-lama situ nanti gelap acaner nak turun ikut tangga dan batu tajam tu. 

Nak turun ikut batu-batu ni, takut tak? hahaha

Kaknor dah laju turun, aku stop jap tgk hot air ballon nan satu ni.
Kami bersunset di ladang bunga matahari je yang lagi amazing sunsetnya celah-celah gunung. Siap ada jambatan di tengah-tengah ladang.
Layan sunset di jambatan ladang bunga matahari. 

Lintas jambatan nak bali ke hotel. Banyak kedai makan atas sungai.
On the way balik ke hotel dan start gelap pun dan orang mulai ramai di restoren / gerai makan atas sungai. Kami singgah di kedai Telko untuk beli simcard untuk tujuan internet. Jarang sungguh aku nak buat perangai berinternet waktu travel ni tapi aku rasa macam perlu plak kali ni since jadual kami tak fixed dan kenkadang kena google on the spot for info sebab hotel semuanya internet macam siput sedut. Kadang-kadang whatsapp pun tak masuk dia punya slow tu. Almaklum la dok hotel budget..hehe

Bebudak ni datang naik beskal je beli henpon 

Aku ambik UNITEL utk 5 hari walaupun ada 6 hari trip lagi sebabnya hari last flight pagi. Aku bayar 30,000 kip utk simcard & data.


Saturday, 20 May 2017

Korea Selatan - Healingtrip ke Pulau Muuido bersama... sorang diri (sila sedar diri)

Muuido Island

Pulau Muuido terletak di Incheon yang tak jauh dari airport. Aku dah lama plan nak pegi tapi bila berada di Seoul aku rasa macam jauh gile la plak nak ke Incheon sana nun.

Aku dah study (dengan bantu staff di KTO) route bas dari Seoul sebab nak jimat la kan tanak naik airport rail tu, pastu rasa macam eh sempat ke aku nak balik since feri tamat servis pada waktu petang, takut tersadai plak kat Muuido nanti. Staff KTO siap call owner beach hut untuk tanyakan rate tapi harga 40,000 won satu malam rasanya macam mahal sangat la plak untuk aku sorang. Kalau ada kawan mesti best.

Jadinya tergendala la plan aku nak ke Muuido. Simpan dalam buku segala notes dan letak bawah bantal.

Then ada saru ketika waktu di tanah air asyik melayan kpop Infinite di youtube, ada la satu episode dalam variety showtime depa ada healing trip yang each member pegi. 

Infinite Myungsoo (L) memilih untuk pegi ke Muuido, sebab dia pernah pegi shooting kat situ. Jadi dia ingat nak pegi tengok sunset di Hanagae Beach.

Kebetulan aku ada trip ke Korea shortly after that, jadi aku pun, ok aku nak pegi Muuido!

Muuido here I come!!

Since flight aku sampai petang di Incheon Airport. Aku pun riki penginapan area Incheon. Semua pun macam tak berkenan, jadinya aku lepak la dekat Tingkat 4 (agak tersorok sikit). Sesambil tengok flight take off. Port dating rupanya sini..hahaha

Mendapat la aku tidur di Incheon airport. Dalam banyak-banyak airport yang aku kena mereput, Incheon airport adalah antara yang best nak overnight. Soft seat lagi, aku siap tidur sambil charge handphone. Beg tu pepandai la jaga. 

Airport paling best nak overnight mesti la Klia2..hahaha 

Dah siang dan breakfast (kfc colonial burger beli kat TBS semalam) aku pun gerak ke gate 7 untuk ambik bas ke Jamjinnaru Ferry Terminal. Bas no 222 atau pun 2-1.

Sejuk gile kat luar ni (musim luruh), dari semalam aku sampai tak keluar pun aku dari airport. Sekali sejuk bedi kau..

Dalam banyak-banyak bas yang datang bas ni je la paling lama nak tunggu. Aku sempat borak dengan sorang pakcik ni. Dia nak pegi hiking kat Muuido. 

Aku tak paham betul dengan ahjussi korea ni, soalan wajib selalu ahjussis nak tanya kat aku (lepas tanya dari mana? dengan siapa?) mesti nak tanya,

"Namja chinku isseoyo?"

Opsoyooooo!!!

Motif la soalan semua seragam je. Nak buat menantu ke??? hahaha

Sebenarnya ada lagi mode transportation boleh guna. Since sekarang dah ada Maglevtrain di Incheon ni, boleh je naik dari airport ke station Yongyu. Lepas tu kena menapak dalam 15 ke ferry terminal. Aku naik bas tu nampak la station Yongyu tu tapi tang menapak tu 15 minit masa untuk korean, untuk malaysian maybe darab 2 la kot. Baik naik bas je.

Sekarang mari kita ke Muuido mengikut healing trip Myungsoo. 

Ka ja !

Dah turun dari bas nanti make sure masuk building putih ni dulu, jangan pegi feri dulu.
Sebenarnya aku lupa harga tiket feri (return) 3,000 won kot.
Lepas tu baru pegi ke arah feri. Tiket bagi dekat brader depan tu.
Kat area feri terminal ni banyak orang jual keropok udang. kalau nak layan seagul boleh la beli. 
Dah sampai sini, aku kena jerit dengan pakcik bas sebab selow (read: orang paling last keluar dari feri pastu siap nak ambik gambar lagi). Haha pakcik tu baik je cuma dia suruh aku cepat orang lain dah tunggu dalam bas yang aku dok hegeh lagi. Ada beberapa bas di situ. Cakap je kat pakcik tu nak pegi Hanagae Beach
Ini la beach huts tu. Time ni macam takde penghuni je.
Since aku datang air surut jadi takde la dapat tengok ombak macam Myungsoo ni
Tulis nama atas pasir
Selfie dengan background laut di Hanagae Beach
Orang hensem ambik gambar kaki cekam je pun still orang kata hensem kan #modedengki
Masa aku datang tu masih awal pagi, dia punya angin tu sejuk teruk nau. Aku tak tahu mana nak menyorok jadi aku lepak dekat area tower apa ntah. Nak kata untuk lifeguard, ada wayar untuk zipline plak.

Tapi takde orang la kat tower tu. Ada beberapa family dan ada orang yang mencari kepah di kawasan air surut.

Ada askar tengah training. Ni je yang tak best sebab dorang ambik route yang aku nak hiking kat situ. Jadinya aku bermalasan la kat situ (makan colonial burger lagi sambil baca novel) - ini semua alasan!

hahahaha

Nak pegi Hanagae Beach ni kena bayar entrance fee 2,000 won. Makcik jual tiket tak percaya aku datang sorang.
Air surut. Aku try jugak jalan ke arah air laut tapi kasut basah plak, jadi patah balik.
Tanak kalah dengan Myungsoo. Nak tinggal jejak jugak
Sesejak jalan sorang ni memang aku rajin selfie je..
Serius aku tak tahu wujud rumah ni kat sini. Rumah pantai dalam drama stairway to Heaven. Cite korea yang aku tengok lepas Fullhouse. By the way rumah fullhouse pun di pulau ni jugak cuma rumah dia dah dirobohkan sebab rosak kena taufan.

Plannya nak treakking kat bukit belakang tu. Katanya ada tempat shooting 'my love from the star'. 

Jom balik Kwangsoo. Next time kita datang balik bawak mode rajin. Hwaiting!

Sunday, 14 May 2017

Laos Part 3 - Sehari di Vientiane

Lepas keluar surau kitaorang lepak jauh sket dari gate, sesambil leka tu sekali tengok dalam hall dah takde orang kau. Gelabah la sekejap.

Flight dari lcct awal pagi pkl 640 am. Mengambil masa selama 2 jam 45 minit untuk sampai ke Vientiane (8.25am local time). Selesai immigration di airport Vientiane cari money changer tapi masih belum bukak. Ada satu kaunter money changer Bank Phonsavanh je dah bukak, tu pun ramai orang beratur. Join je la beratur lagipun ada 2 kaunter dalam tu.

Phonsavanh Bank dalam airport yang dah beroperasi di awal pagi
Btw aku bawak usd200, tuka siap-siap dari Ringgit ke usd di Malaysia. Tapi bila aku tanya kaunter tukar duit di airport Vientiane ni dorang cakap dorang terima je Ringgit. Pilihan di tangan anda.


Keluar airport ni jalan terus je ke jalan besar.
Dah dapat duit, kami keluar dari airport dan menapak ke jalan besar. Sepatutnya boleh naik bas atau tuk tuk dari jalan besar (lintas jalan kalau nak ke downtown). Tapi kami berpendapat nak jalan kaki je sebab dalam map tulis dari airport ke penginapan kami pada hari ini cuma 4km sahaja.

Bila dah jalan almost 1km, peluh mula membasahi muka dan ketiak. Panas nau matahri pagi di bulan Febuari ni. Ada satu gerai aku stop jap nak tanya direction, aku sebut la landmark paling dekat dengan penginapan aku "Wat Mixay", aku sebut "Mix-xay", depa buat muka pelik. Aku bukak handpon tunjuk map yang aku screenshot, tala kat depa..

"Ooo Mi-saiiiii"

Misai ok..haha

Depa suh naik bas je murah tapi yang banyak cuma tuktuk je, ada bas lalu tapi kodi sangat bas tu sampai takut nak tahan.

Naik tuk tuk dan sampai depan Mixay kami diturunkan dan jalan kaki ke belakang Wat untuk ke penginapan kami. Malam tadi (dalam pukul 2 pagi) masa melepak di lcct aku book dekat booking.com, penginapan kami untuk malam ni. Jadi la asal boleh isi alamat peninapan dalam arrival form..hahaha

Aku book di Funky Monkey Hostel. Location wise, center la jugak plus dekat dengan dataran Sungai Mekong. Masa nak check in pagi tu staff kat situ upgrade plak kami ke Hoel baru buka berhampiran. Siap cakap lagi "my new hotel".

Alhamdulillah kami dapat menginap di hotel baru sebulan rasmi. Memang beza gila la dengan Funky Monkey Hostel tadi, penuh dengan backpacker melepak saja situ. Bangunan pun nampak lama. 

Hotel baru kami nama dia Memory Hotel. Sila check Laos Part 2 untuk list hostel kami di Laos.

Selesai check in (early check in), kami bersihkan diri dan rehatkan diri (tidur). Penat tau kalau flight pepegai ni pastu overnight kat airport plak.

Dalam satu peta je dari mekong river ke Patuxai. Semua jalan kaki je.

Dah bangun tidur, kami pun memulakan operasi ukur tanah Vientiane. Tempat pertama kami tinjau adalah Masjid Jama' Vientiane. Kami berlegar kat luar je la dengan harapan ada kedai makan halal di sekitar masjid. Tapi takde rezeki plak, sebab tak nampak pun tempat nak makan, maybe ada tapi kami tak nampak.

Masjid, di area belakang Ibis Hotel

Nam Phou Fountain. Masa ni aku potong line 2 korean sebab dorang sibuk nak pacak tripod nak setting henpon. Panas ko tau tak...hahaha 
Kemudian kami menapak lagi, kali ni kami ke That Dam.



Dari That Dam kami teruskan untuk ke ikon Vientiane iaitu Patuxai. Dalam perjalan ternampak plak bangunan Maybank. Jadi maybe kita ada option lain kalau nak ke Laos? Withdraw je kat sana, ye dak?

Maybank Vientiane di jalan besar ke arah Patuxai
Dah menghampiri Patuxai, matahari terik habaq hang lahai. Beware la sesapa pegi bukan dalam bulan yang sejuk, aku datang Februari pun panas berdenting! 

Dah nampak Patuxai, tapi tak daya nak melangkah lagi. Lagipun nak ke Patuxai kena lintas jalan ke tengah. Jadi singgah dulu beli ice blended..hahaha

Di Patuxai ni kita boleh naik atas untuk tengok view bandar Vientiane. Ada small fee la 3,000 Kip.

View dari atas. Hujung sana straight ke dataran mekong

Arah lain
Dari Patuxai, since kepanasan melampau kami malas nak singgah lagi. Ada a few wat berhampiran, macam Wat Sisaket tapi kami jalan straight je. Muzium pun tak masuk sebab :

1. Aku tak minat muzium 
2. Kaknor pun tak nak masuk. 

Haha Untung la dapat travel partner sekepala ni. Keputusan dibuat dalam masa 2 saat je..

Tapi kami sempat plak singgah Talad Sao Shopping Mall untuk tumpang aircon. Banyak jual emas je kat dalam ni. Ada la 2 tingkat je yang aktif, nak lepak pun segan. Takde tempat lepak sebenarnya pun dalam mall ni. Dah sejuk sikit kami keluar dan di belakang Talad Sao Mall ni ada market tapi barang pun macam agak mahal jugak la market biasa pun.

Dari Talad Sao Shopping Mall kami pun cari jalan ke arah dataran Mekong. Niat dihati nak mencari makan sebab lapar, dari pembacaan dari blog Supermeng Malaya dan Muncity ada Restoren Halal along Dataran Mekong.

Memula tu jumpa Fathima Restaurant tapi bila tengok menu macam tak memikat plak (mampu lagi nak demand kan). Sebenarnya macam tak lapar pun sangat lagi.

Jadi kami jalan-jalan di Dataran Mekong dulu dengan harapan nak datang later nak tengok sunset.

Jadinya kami pun cari jalan balik ke Hotel.

Sekali kau rupanya bila sampai lorong nak ke Hotel yang kitaorang stay tu ada 2 halal restoren. New Delhi (Indian Restaurant) dan Nazim Restaurant. Yang best tu Nazim Restaurant tu seberang jalan je dengan Memory Hotel. Macam mana la dari tadi tak nampak...

Nazim Restaurant

Kitaorang pun nak makan ke tanak eh, makan la.

Lepas makan, kami balik bilik tidur. Hahaha Penat macam kena menapak dari Malaysia ke Laos je..

Dah time nak bersunset kami pun keluar balik ke Dataran Mekong tapi sunset nan hado. Orang punya la ramai kat situ siap arobik lagi.

Dataran Mekong

Banyak cantik ko punya kaki tayang sini..haha
Ingat nak pergi sampai sungai tapi nampak macam jauh sangat plak lagipun dah gelap. Simpan angan-angan itu untuk esok je la.

Kami sekali lalu kat pasar malam tapi takde apa yang menarik pun. Otw balik hotel sempat aku beli air oren dan Kaknor tapau roti canai depan Nazim.

Roti canai Nazim

Balik layan tv. Masa ni tengah kalut pasal Trump travel ban to US

End of day 1