Tuesday, 10 February 2015

Mingalabar Myanmar ~ (Part 3) Bogyoke Market, Yangon

Khamis ( 8 Jan 2015)

Teksi kami berhenti di luar Bogyoke Market (aka Scott Market). Aku dah lupa teksi yang kami naik tu model apa tapi driver teksi ni cakap kalau kereta ni Myanmar ni plet warna merah adalah teksi.

Selesai bayar tambang teksi kami pun terjah ke dalam Bogyoke Market.Kami masuk dari arah tepi market (sebab teksi pun berhenti tepi jalan ja).

Barang di ingat Bogyoke Market tutup pada hari Isnin. Disebabkan itu juga la pasangan Province of Chroma ni nak terjah sini dulu sebab petang nanti dorang akan naik keretapi keluar Yangon dan akan kembali pada hari Isnin.

Aku lalang, jadi aku ikut je.

Sebenarnya aku ni ada itinerary ke takde ni? Kenapa lalang sangat? 

Jawapannya ialah aku malas nak beritinerary sangat dengan trip kali ni. Aku cuma mapkan dalam kepala otak ni hari sekian-sekian dimana? naik apa? Dan make sure hari ke 7 dah kena ada di Yangon.

Nikmat travel sorang kot..

Bersambung di kejadian kami di Bogyoke Market.

Kain-kayan. Mostly yang canti dia dah potong jual 2 meter (untuk buat longyi) tapi boleh minta untuk 4 meter. Harga agak mahal bagi aku.

Boleh terus tempah jugak tapi tak sure lah dorang boleh jahit baju kurung ke tak.
Kasut pun ada.
Ni manik-manik. Jual macam kat jalan TAR


2 minit kami jejak kaki dalam market ni kami di approach oleh sorang mamat ni. Rupanya ada servis escort untuk pelancong dalam market ni. Kira nya dia dapat komisen la kalau dia bawak kami ke kedai-kedai tertentu kemudian kami membeli di situ.

Lelaki pertama:

Compang-camping sikit pemakaian (t-shirt hitam dan seluar jeans pendek). Kemungkinan ada sedikit 'weng'. Dia bawak kami ke kawasan foodcourt dalam market. Ada gerai halal tapi kami tak makan pun situ. Takde gambar dia sebab tak sangka pun modus operandi macam ni.

Lelaki kedua :

Pakai kemeja lengan pendek berkain longyi (kain tradisi masyarakat Myanmar, kalau longyi perempuan cantik sikit, corak-corak, warna warni - almakluma la perempuan kan). Lelaki kedua ni agak 'rude'. Tak bukan agak lagi dah, memang 'rude'! Kemenangan rasanya bila dapat singkirkan dia ni.

Itu yang baju biru.
Lelaki ketiga :

Yang ketiga ni budak remaja lagi, pakai kemeja lengan panjang dan berkain longyi, rambut belah tepi. Selesa sikit dengan budak ni. Cakap pun tak banyak. Tapi akhir tu tak perasan pulak tiba-tiba je hilang.

Yang kiri sekali budak ketiga. Gambar Zara dari belakang tengah pilih FM :)
Kat sini aku beli gelang dan cincin jade. FM tak beli pun, sudahnya sampai balik pun tak beli jugak.

Beli tshirt kat adik beradik ni. Kedai kat tengah-tengah. Dapat 3,000 kyat setelah ditawar oleh Zara & FF. Aku pun tumpang sekaki.
Dari Bogyoke Market kami gerak keluar untuk cari restoran Halal. Dari buku nota Zara ada restoran Halal berdekatan dengan Sule Pagoda. 

Keluar melalui pintu depan Bogyoke Market
Sambil menapak sambil kami snap gambar disekitar jalan menuju Sule. 
Dari luar Bogyoke Market

Masjid depan Bogyoke. Tapi tak pegi riki pun Masjid apa. Banyak Masjid di Yangon ni tapi kena tengok lah yang mana Sunni yang mana Shiah.
Di sekitar kaki jalan.
Oh, ada tak aku mention yang kami bawak beg galas masing-masing masa ni? Beg galas aku je campur 2 beg total 12 kilo. Tapi aku tengok beg pasangan Zara dan FF lagi besar dari beg aku, jadi aku suspek mesti lagi berat.

Tapi lepas tu siapa orang yang pertama komplen nak tinggal beg? Aku la...

Aku dapati lorong-lorong di Yangon ni adalah selamat. In Shaa Allah

Hi kucing Burma :)
Alhamdulillah setelah berjalan berpandukan peta dan bertanya arah pada local. Kami pun sampai di hadapan restoran Nilar Briyani. Ada satu lagi restoran Halal iatu Innwa. Ini semua berdasarkan buku nota dari Zara & FF. Kalau tanya aku haram tak tahu..

Sebabnya aku yakin di Yangon ni senang nak jumpa Halal food.

  "Genius, full of doubt. Idiot, full of confident"

p/s : Kamera compact yang aku pinjam dari mak aku agak problem untuk hari pertama ni. Jadi gambar banyak yang ntah apa-apa.

13 comments:

  1. mcm syok plak kan travel sorg ikut suka hati jer kan...hahaha tp kalo aku sorg, silap2 aku duk tidooo jer dalam hotel....hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bahaya jugak DJ, sbbnya lepas tu aku jadi malas mmg melepet jela dalam bilik..hahaha

      Delete
  2. Weii..tabik spring aku ngan ko jln x de itinerary. Hebat sgt ko tahap pro ni. Kalo aku mmg stress je sepanjang masa sbb tatau nak pergi mana.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Puii sangat kan...hahaha

      Ko memang, sekali fly sampai sebulan baru ingat jalan pulang..hihi

      Delete
  3. sejuk tak? selalunya hujung tahun sejuk sampai mulut berasap.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sejuk terutamanya kat Inlay. Berasap-rasap mulut weh.

      Delete
  4. Aku suka dengan kata2 last tu. Biar konfiden walaupun idiot (tunjuk jari kat diri sendiri)..hiks

    ReplyDelete
    Replies
    1. haha janji survive kan LD..hehe

      Delete
    2. Betul aku pun nak tumpang setuju. Muka kondifen tau segala2nya walhal sendiri je tau bingai tu tahap mana.

      Based on ur pic, aku rasa macam bersih je Yangon ni. Refer macik2 bertanaka tu. Haha.

      Delete
    3. In Shaa Allah bersih. Luar2 Yangon pon bersih + cantik.

      Delete
  5. Assalamu’alaikum, salam sejahtera Tuan / Puan yang REIHAN BANDUNG TRANSPORT selalu kami rindukan atas kedatangannya Tuan /Puan ke kota kami di Bandung. Seiiring dengan kesehatan yang baik dan kesejahteraan dan yang selalu dimurahkan rizky nya Amiin…. Reihan Bandung transport hanya sekedar ingin menginfokan promosi promosi yang tersedia di Reihan, mengenai bercuti di kota kesayangan Tuan / puan yang selalu dikunjungi saat weekend. Reihan Bandung Transport menyediakan Kereta Transportasi selama bercuti di Bandung atau Jakarta.

    JOM JOM ke Bandung bersama Reihan, dijamin Muraaaah dan puas ^_^

    Kepuasan Tuan / Puan adalah kebanggaan Reihan… ;-)

    Dijamin Reihan bagi harga sangat Muraaaah dan pelayanan yang sangat baik..



    Harga Sewa Kereta ;



    Rate Kereta per Day :

    # Suzuki APV /Toyota Avanza/Daihatsu Luxio (6 seat)

    Rate: IDR 380.000 or RM 115

    # Toyota Innova / KIA Pregio (8 seat)

    Rate: IDR 520.000 or RM 157



    # Coaster Isuzu Elf Short (11 seat)

    Rate: IDR 620.000 or RM 182



    # Coaster Isuzu Elf Long (17 & 19 seat)

    Rate: IDR 840.000 or RM 242



    # Toyota Hiace commuter (12 seat)

    Rate: IDR 850.000 or RM 245



    *Masa sewa : 14 jam (8AM to 10 PM)

    *Include : Kereta,sopir,minyak,parking & Tol



    Contact Person :

    Mobile Phone : +6285723129752/+6281323761223

    WhatsApp : +6281323761223

    Email : mohdreihan98@gmail.com



    Reihan Bandung Transpor tunggu yah kedatangan Tuan / Puan ke Bandung..

    Wassalam..wr.wb..

    Nb:yang lebih mahal banyak yang lebih murah pon ada,tp kami jamin yg terbaek tetap REIHAN BANDUNG TRANSPORT (insha allah) jom jom bercuti di bandung murah jer TERIMAKASIH :)



    Regard



    (REIHAN BANDUNG TRANSPORT)

    ReplyDelete
  6. Assalamu’alaikum, salam sejahtera Tuan / Puan yang REIHAN BANDUNG TRANSPORT selalu kami rindukan atas kedatangannya Tuan /Puan ke kota kami di Bandung. Seiiring dengan kesehatan yang baik dan kesejahteraan dan yang selalu dimurahkan rizky nya Amiin…. Reihan Bandung transport hanya sekedar ingin menginfokan promosi promosi yang tersedia di Reihan, mengenai bercuti di kota kesayangan Tuan / puan yang selalu dikunjungi saat weekend. Reihan Bandung Transport menyediakan Kereta Transportasi selama bercuti di Bandung atau Jakarta.

    JOM JOM ke Bandung bersama Reihan, dijamin Muraaaah dan puas ^_^

    Kepuasan Tuan / Puan adalah kebanggaan Reihan… ;-)

    Dijamin Reihan bagi harga sangat Muraaaah dan pelayanan yang sangat baik..



    Harga Sewa Kereta ;



    Rate Kereta per Day :

    # Suzuki APV /Toyota Avanza/Daihatsu Luxio (6 seat)

    Rate: IDR 380.000 or RM 115

    # Toyota Innova / KIA Pregio (8 seat)

    Rate: IDR 520.000 or RM 157



    # Coaster Isuzu Elf Short (11 seat)

    Rate: IDR 620.000 or RM 182



    # Coaster Isuzu Elf Long (17 & 19 seat)

    Rate: IDR 840.000 or RM 242



    # Toyota Hiace commuter (12 seat)

    Rate: IDR 850.000 or RM 245



    *Masa sewa : 14 jam (8AM to 10 PM)

    *Include : Kereta,sopir,minyak,parking & Tol



    Contact Person :

    Mobile Phone : +6285723129752/+6281323761223

    WhatsApp : +6281323761223

    Email : mohdreihan98@gmail.com



    Reihan Bandung Transpor tunggu yah kedatangan Tuan / Puan ke Bandung..

    Wassalam..wr.wb..

    Nb:yang lebih mahal banyak yang lebih murah pon ada,tp kami jamin yg terbaek tetap REIHAN BANDUNG TRANSPORT (insha allah) jom jom bercuti di bandung murah jer TERIMAKASIH :)



    Regard



    (REIHAN BANDUNG TRANSPORT)

    ReplyDelete
  7. Assalamu’alaikum, salam sejahtera Tuan / Puan yang REIHAN BANDUNG TRANSPORT selalu kami rindukan atas kedatangannya Tuan /Puan ke kota kami di Bandung. Seiiring dengan kesehatan yang baik dan kesejahteraan dan yang selalu dimurahkan rizky nya Amiin…. Reihan Bandung transport hanya sekedar ingin menginfokan promosi promosi yang tersedia di Reihan, mengenai bercuti di kota kesayangan Tuan / puan yang selalu dikunjungi saat weekend. Reihan Bandung Transport menyediakan Kereta Transportasi selama bercuti di Bandung atau Jakarta.

    JOM JOM ke Bandung bersama Reihan, dijamin Muraaaah dan puas ^_^

    Kepuasan Tuan / Puan adalah kebanggaan Reihan… ;-)

    Dijamin Reihan bagi harga sangat Muraaaah dan pelayanan yang sangat baik..



    Harga Sewa Kereta ;



    Rate Kereta per Day :

    # Suzuki APV /Toyota Avanza/Daihatsu Luxio (6 seat)

    Rate: IDR 380.000 or RM 115

    # Toyota Innova / KIA Pregio (8 seat)

    Rate: IDR 520.000 or RM 157



    # Coaster Isuzu Elf Short (11 seat)

    Rate: IDR 620.000 or RM 182



    # Coaster Isuzu Elf Long (17 & 19 seat)

    Rate: IDR 840.000 or RM 242



    # Toyota Hiace commuter (12 seat)

    Rate: IDR 850.000 or RM 245



    *Masa sewa : 14 jam (8AM to 10 PM)

    *Include : Kereta,sopir,minyak,parking & Tol



    Contact Person :

    Mobile Phone : +6285723129752/+6281323761223

    WhatsApp : +6281323761223

    Email : mohdreihan98@gmail.com



    Reihan Bandung Transpor tunggu yah kedatangan Tuan / Puan ke Bandung..

    Wassalam..wr.wb..

    Nb:yang lebih mahal banyak yang lebih murah pon ada,tp kami jamin yg terbaek tetap REIHAN BANDUNG TRANSPORT (insha allah) jom jom bercuti di bandung murah jer TERIMAKASIH :)



    Regard



    (REIHAN BANDUNG TRANSPORT)

    ReplyDelete