Thursday, 22 January 2015

Minglabar Myanmar - (Part 2) Taiping ke Klia2 ke Yangon International Airport

Apa yang aku pack dalam beg:

1. Makanan (roti, biskut, megi, nestum 3 in 1)
2. Tshirt 4 helai
3. Legging pakai tido, seluar jebon apantah nama. Jeans selai
4. Telekung travel + pashmina sebagai sejadah
5. Tuala
6. Selai lagi pashmina sebagai selimut
7. Ubat- ubatan. Aku dah sekali kan ubat2 ni dalam beg make up sebab takde make up pon. Aku bwk compact powder & lip gloss je. Tu pon tak pakai. Dalam ubat2 ni aku makan pil chi kit tha un (ada kes sakit perut jugak..hihi)


8. Kasut dan selipar. Patutnya aku bawak selipar je all the way. Buat tambah berat beg je..


9. Neck pillow adalah wajib untuk kalau yang bercadang nak naik overnight bus.
10. Kompas arah kiblat.
11. Yang kaler pink tu aku buat 'fake wallet'. Dalam tu aku letak kad2 bank yang expired, kad saloon la. Pastu aku letak sket note2 Rupiah..hihi Alhamdulillah selamat je aku kat sana tanpa apa-apa kejadian tidak diingini.


12. Monopod, mp3 (lagu2 Melayu & Korea), mp4 (lagu2 Inggeris). Universal adapter dan lain2 chargers yang beratnya almost 2kg semuanya. Solex tu aku tak jadi bawak.


Persedian ke Myanmar ni haruslah haru biru. First time nak pegi sorang2 kan. Kejap nak pegi kejap tanak pegi. Bab yang tanak pegi tu ofkos lah tang nak buat visa tu. Lahai sakitnya lah hati sebab aku kena pegi KL nak buat visa (cost ke KL & balik) atau suh travel agen yang buatkan (bayar fee travel agen lah). Dah tu berapa banyak travel agen kat Taiping ni semua cakap tak buat visa. Dah tu servis apanya korang provide ni? Gitu marah..huhu

Terpaksa la bertahan ngan 1 travel agen ni walaupon harga service charge dorang pada aku agak mahal, tapi still lower than kalau aku g KL buat sendiri.

Pasrah jugaklah harga visa lagi mahal dari harga flight return.

Aku start journey to Myanmar ni dari Taiping lah kan. Ptg tu aku ambik bas ke KL, suh akak aku anta kan ke stesen bas. Otw tu aku wasap kwn aku ajak makan malam dulu sblm kwn aku tu drop kat KL Sentral. Pastu aku ambik bas pukul 11mlm ke Klia2.

Saja je aku letak gambar ni naik Konsertium dari Taiping ke KL untuk yang tak penah naik express bus (ditujukan khas untuk kwn2 aku yang lahir dalam dulang emas). Selesa lah wei naik bas kat Malaysia ni..
Sampai kat klia2 aku pegi surau kat atas international departure. Kat atas tu ramai jemaah umrah dari Indonesia tengah melepak tunggu flight awal pagi. Pegi surau sebab nak jama' dan charge tab aku yang merupakan sumber komunikasi dan informasi pasal Myanmar. Almaklum la aku ni mana reti guna powerbank..huhu

Pegi surau tengok ada sorang staff AA tengah berselimut kat kepala plug tu. Lagi best dia tak guna pon plug tu tapi kepala dia betul2 kat plug tu. Takan la aku nak hulur charger aku kat kepala dia plak kan. Pas solat aku tengok dia dapat call, bangun dan terus blah. Tepi dia ada staff immi ke kastam tengah tunggu peluang nak charge henpon sambil bentang sejadah tepi kepala plug tu.  Ingat nak solat ke hapa tup2 tengok dia balut pashmina pastu tido. Abes dah peluang aku..hahaha

Angkat beg, pegi cari plug kat luar je. Tengok kat luar tu kat ruang luas tu ada makcik2 jemaah dari Indonesia tido atas kerusi keras tu. Kesian lah kenapa lahai tak g tido kat surau je.

Pastu aku tengok ada 2 kepala plug tepi meja apa ntah kat ruang luas depan O'brien. Satu dah ada budak pompuan kat situ guna, aku guna yang sebelah lagi. Smabil charge tab sambil dengar mp4 sambil tengok orang lalu lalang. Aku memang tanak tido sebab takut termiss flight aku yang pukul 6.50pagi tu.

Kat sign kuning tu dia tulis 'cannot sleep here' keji sangat kan..

Sebenarnya flight aku kalau ikutkan time aku booking dulu2 adalah pada sebelah petang, sebab aku kira dari pagi aku naik bas boleh terus direct ke klia2 pastu terus naik flight la kenkononnya. Pastu AA anta emel cakap reschdule. Lewatkan ke 40 minit. Aku yang awal2 macam dah cuak sebab ti touchdown malam kat Yangon terus bertambah cuak la sebab confirm2 malam la aku sampai sana. Pastu aku livechat AA mintak tukar flight pagi. Dia suh isi e-form. Dah isi eform haruslah takde feedback. Kebetulan masa aku kat KL bila masa ntah, aku g kaunter AA kat KL Sentral tu mintak tukar pagi. Dan2 tu dapat itinerary baru dan free!

Sambung balik kejadian malam di epot. Sambil dengar mp4 aku tengok orang lalu lalang. Lorh bukan ada orang nak lalu lalang pon. Yang ada jemaah2 dari Indonesia tu jelah ulang alik g toilet. Pastu ada sorang mamat Indo ni hensem macam pelakon sinetron doblas kali lalu depan aku..hahaha

Meja yang aku lepak depan O'brien
Pastu budak pompuan kat situ ajak aku makan, jadi pegi la angkut beg g cari kedai 24 hours nak makan, tapi takde la lalu sangat pon pukul 3 pagi nak makan.

Balik ke meja depan O'brien tadi masih la takde orang jugak, sambung lepak situ lagi. Pastu  datang plak 2 orang mamat Australia datang nak charge henpon. Mula2 tak leh masuk kepala charger dorang, aku bg la pinjam aku punya adapter. Pastu sorang mamat lagi pegi mana ntah, yang sorang tu tido bawah meja tu. Aku dok belah luar sebab bawah meja tu bau busuk macam bau kasut tak basuh. Tapi selera je dia tido. Aku tinggal beg aku kat dia, aku g lepak kat kerusi tepi2 tu.

Pukul 5 aku pegi ambik harta aku balik dan wish safe journey to 2 orang Australian tu dan pegi kaunter sales AA. Nak buat apa situ? Baru nak beli travel insurance..hahaha Trip kali ni sibuk aku survey travel insurance sana sini, last2 tak beli pon. Terpaksa la aku berpuas hati ngan Tune Insurance je.

Pastu pegi dokumen check sebab aku takde check in luggage. Beg galas aku 8 kilo, beg kecik aku 4 kilo...hahaha Tapi tu lah best nya klia2 ni takde sapa nak check pon. Aku tengok bapak gajah beg pon lepas. Tapi yang tak bestnya scan beg 2 kali.

Masa kat dalam tu aku cari gate pastu carik surau paling dekat ngan gate. Masa lalu depan surau tu macam nampak somebody. Eh, kenapa muka familiar ek?...

Pastu aku lepak dalam surau tu sambil tunggu masuk waktu subuh. Dah solat tu aku terpaksa tunggu pashmina aku yang aku jadikan sejadah sebab ada orang guna sebab tak cukup sejadah dalam surau sempit tu. Pastu somebody yang aku nampak kat luar tu ada dalam surau tu. Aku dalam hati 'nak tegur ke tanak?' 'Kalau nak tegur nak cakap apa?' 'Saya kenal awak ke?' ' awak kenal saya ke?' retis sangat soalan tu...

Sudahnya aku keluar je dan g gate tengok orang lain dah masuk dah. Saja aku berdiri kat tepi2 dulu. Sah, memang aku je muka Melayu!

Ada jugak chinese 2,3 orang tapi aku rasa dorang g Yangon pon on business purpose. Pastu mat saleh 4,5 orang.

Dalam departure hall tu aku duduk hujung sekali. Sekali tengok kat hujung sana 'somebody'itu bersama pasangannya tengah que. Confirm! Confirm aku rasa betul aku penah nampak dorang before! Dalam blog. Aku baru baca blog dorang g Korea. Yang membuatkan aku ingat sangat adalah gambar dorang dalam Samsung Galery apatahnamapanjangtempattu.

Tapi biasa la aku ni Melayu sombong di oversea (belum fly lagi nenek oi), aku duduklah diam2 kat hujung sana tu sampai lah orang dah abes masuk flight.

Dasar orang last masuk flight, tengok2 seat aku dah ada minah yang duduk. Pastu yang best tu pasangan yang aku cam dalam blog tu kat sebelahnya!

Aku jalan straight dulu carik tempak letak beg yang kosong kat belakang2 sket. Dah letak beg, aku cakap kat pramugari pasal seat aku tu. So pramugari tu pon p lah suruh minah yang ambik tempat aku tu balik ke tempat asal.

Pastu jadilah kejadian seperti di epot Incheon bila masa si Azra tegur aku. Nebes!
The rest is history lah kan. Selalunya kapal terbang belum take off lagi aku dah lelap, kali ni lambat sket lelap sebab sibuk bercerita. Yelah jumpa yang sekapal plak tu kan.

Macam2 lah boraknya. Tapi tido tetap tido.. hahaha

Dah touchdown Yangon, aku keluar lambat sket lah sebab beg kat belakang kot. Jadilah kejadian last masuk, last jugak lah keluar flight. Dalam arrival hall tu tengok si Husband kepada si wife (boleh mention nama tak ni? hihi) tengah tunggu wife nya ke toilet depan immigration. Jadi aku pon muka tak malu tunggu lah sekali. Dah setel immigration kami pegi tukar duit usd to kyat. Betul2 depan immigration tu. Ingatkan kat luar2 sana ke. Dah tukar g kaunter teksi. Tanya teksi, harga ke downtown adalah fixed price 8,000 kyat.







Jangan lupa ambik map Yangon kat Tourist Counter dalam epot.

Mula2 aku ingat nak beli simcard, nak bjat call hotel sebab belum book hotel di Bagan, Inle & Yangon. Yelah hotel yang murah2 ni mostly takde emel, jenis kena call je. Baca dalam TA cakap simcard 4,000 kyat. Tapi kat situ mahal sangat la plak. Hampir 3 kali ganda. Aku pikir nanti2 lah beli kat town nanti, tapi sampai dah balik Malaysia pon tak beli2 jugak. Harga semua lain2 tapi masih la tak dapat harga 4,000 kyat tu.

Sebenarnya aku plan nak naik local bas je dari epot ke downtown. Siap dah selidik ngan otai Muhammad Afif yang pegi Myanmar sebelum tu. Tapi aku ni kan lalang, jadi aku follow je, tumpang kasih sayang dengan dorang suami isteri share taxi. Dorang telah diapproach oleh mamat berbaju t kain pelikat (longyi) yang fasih berbahasa Melayu. Pastu dorang bargain dapat la 7,000kyat.
Destinasi kami, Bogyoke Market aka Scot Market. Aku si lalang ni on je mana2 pon, itinerary pon dah koyak sebab air tumpah dalam beg. So aku mana2 je lah pon buleh. Ikut kaki larat. Ikut bahu sakit galas beg berat.

Banyak la soal jawab berlaku dalam teksi tersebut. Agak jauh sebenarnya epot ke downtown. Hampir 40 mint jugak lah rasanya. Dari dalam teksi boleh tengok keadaan Yangon(walaupon bukan overall) yang dorang ni maju lahai.

Snap dari epot. First day ni malas lahai nak keluarkan kamera.
Aku ingat macam Siem Reap ke atau pon jumpa lembu bawah pokok ke...hehe

Maju! Rumah condo pon melambak.

25 comments:

  1. Kalo diana haruslah cuak g travel sorg-sirang ni. Nak-nak Diana ni jenis cepat panik, kela.m kabut segala...lgklah haru kalo travel sorg2

    ReplyDelete
    Replies
    1. syok jugak g sensorg ni. boleh campak itinerary jauh2 pastu folo kata kaki je..hihi

      Delete
  2. weh ko punya kotak ubat dah mcm bawak 1 farmasi dah...hahaha best laaa jumpa rakan blogger yang dikenali kat sana, siap duk sebelah2 lagi dlm flight...hehehe aku plak nervous nak pikir kalo2 nak kena pi sorg ke myanmar nanti...hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Eh korg takde ke box cenggitu? adakah aku pelik.hehe

      Untung aku jumpa dorg weh. aku ni awal2 clueless gile..

      Aku sggp teman ko ke myanmar, janji takde visa...hahaha

      Delete
  3. bestnya gi sampai 8 hari... congrats berjaya sampai dan pulang dgn selamatnya Jea

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ms beli tiket tu main hentam je. Alhamdulillah sempat round 4 tmpt dlm 8 hari tu. Sbb tu aku tertunggu entry myanmar ko..huhu

      Delete
  4. Untungla aku tau sapa blogger tuh. Eh? Hahaha...
    Psst: aku pon lalang gak kadang-kadang tu. Tapi kadang-kadang tu bunga matahari sbb syok sendiri. Hahahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. tgu selisih ngn ko plak pasni..hihi

      Bunga matahari tu wajib la kan, kata layan jafar onn...kahkahkah

      Delete
  5. wah syoknya...sorg2 ja..brani noh

    ReplyDelete
    Replies
    1. mula2 tu takut gak.. mmg syok baq hang!

      Delete
  6. Respek la Jea pi Myanmar sorang2...tapi minglabar tu apa... bunyi macam menglabah je.. hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. ntah la tetiba plak nak pegi sorg2.

      Minglabar tu mcm apa khabar kot, sbb kalau jumpa org mesti dorg ckp mcm tu tapi tak tahu nak jawab apa, so diam je..huhu

      Delete
  7. tak sempat tulis terus terklik jadilah be...

    ReplyDelete
    Replies
    1. nak tulis apa tu kak Nieda :-)

      Delete
    2. hahaha.. boleh la apa2 pon kak Nieda.

      Delete
  8. Jea!!!!! thank u coz remember me...sorry dear dh lama x datang sini ...esok ada masa JM datang lagi ye..nk tdo dulu..opss sblm tu nk kabor..Poskad cantik dari Myanmar JM ada terima siang tadi..terima kasihh...meh nk huge sikit

    ReplyDelete
  9. Dan automatik aku pun ubah persepsi pasal Yangon. Nengok ke epot je aku dah wah besar gak. Bila ko dah mention maju dari Siem Reap, so aku pun dapatlah imagine. Mentang2 baru balik kan.

    P/s rupanya ko pun ada ke arah kaler pink eh. I sukak!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Fresh from oven Cambodia katanya. In Shaa Allah bersih dan selamat :)

      Suka tanpa sedar..hehe

      Delete
  10. Assalamu’alaikum, salam sejahtera Tuan / Puan yang REIHAN BANDUNG TRANSPORT selalu kami rindukan atas kedatangannya Tuan /Puan ke kota kami di Bandung. Seiiring dengan kesehatan yang baik dan kesejahteraan dan yang selalu dimurahkan rizky nya Amiin…. Reihan Bandung transport hanya sekedar ingin menginfokan promosi promosi yang tersedia di Reihan, mengenai bercuti di kota kesayangan Tuan / puan yang selalu dikunjungi saat weekend. Reihan Bandung Transport menyediakan Kereta Transportasi selama bercuti di Bandung atau Jakarta.

    JOM JOM ke Bandung bersama Reihan, dijamin Muraaaah dan puas ^_^

    Kepuasan Tuan / Puan adalah kebanggaan Reihan… ;-)

    Dijamin Reihan bagi harga sangat Muraaaah dan pelayanan yang sangat baik..



    Harga Sewa Kereta ;



    Rate Kereta per Day :

    # Suzuki APV /Toyota Avanza/Daihatsu Luxio (6 seat)

    Rate: IDR 380.000 or RM 115

    # Toyota Innova / KIA Pregio (8 seat)

    Rate: IDR 520.000 or RM 157



    # Coaster Isuzu Elf Short (11 seat)

    Rate: IDR 620.000 or RM 182



    # Coaster Isuzu Elf Long (17 & 19 seat)

    Rate: IDR 840.000 or RM 242



    # Toyota Hiace commuter (12 seat)

    Rate: IDR 850.000 or RM 245



    *Masa sewa : 14 jam (8AM to 10 PM)

    *Include : Kereta,sopir,minyak,parking & Tol



    Contact Person :

    Mobile Phone : +6285723129752/+6281323761223

    WhatsApp : +6281323761223

    Email : mohdreihan98@gmail.com



    Reihan Bandung Transpor tunggu yah kedatangan Tuan / Puan ke Bandung..

    Wassalam..wr.wb..

    Nb:yang lebih mahal banyak yang lebih murah pon ada,tp kami jamin yg terbaek tetap REIHAN BANDUNG TRANSPORT (insha allah) jom jom bercuti di bandung murah jer TERIMAKASIH :)



    Regard



    (REIHAN BANDUNG TRANSPORT)

    ReplyDelete
  11. Assalamu’alaikum, salam sejahtera Tuan / Puan yang REIHAN BANDUNG TRANSPORT selalu kami rindukan atas kedatangannya Tuan /Puan ke kota kami di Bandung. Seiiring dengan kesehatan yang baik dan kesejahteraan dan yang selalu dimurahkan rizky nya Amiin…. Reihan Bandung transport hanya sekedar ingin menginfokan promosi promosi yang tersedia di Reihan, mengenai bercuti di kota kesayangan Tuan / puan yang selalu dikunjungi saat weekend. Reihan Bandung Transport menyediakan Kereta Transportasi selama bercuti di Bandung atau Jakarta.

    JOM JOM ke Bandung bersama Reihan, dijamin Muraaaah dan puas ^_^

    Kepuasan Tuan / Puan adalah kebanggaan Reihan… ;-)

    Dijamin Reihan bagi harga sangat Muraaaah dan pelayanan yang sangat baik..



    Harga Sewa Kereta ;



    Rate Kereta per Day :

    # Suzuki APV /Toyota Avanza/Daihatsu Luxio (6 seat)

    Rate: IDR 380.000 or RM 115

    # Toyota Innova / KIA Pregio (8 seat)

    Rate: IDR 520.000 or RM 157



    # Coaster Isuzu Elf Short (11 seat)

    Rate: IDR 620.000 or RM 182



    # Coaster Isuzu Elf Long (17 & 19 seat)

    Rate: IDR 840.000 or RM 242



    # Toyota Hiace commuter (12 seat)

    Rate: IDR 850.000 or RM 245



    *Masa sewa : 14 jam (8AM to 10 PM)

    *Include : Kereta,sopir,minyak,parking & Tol



    Contact Person :

    Mobile Phone : +6285723129752/+6281323761223

    WhatsApp : +6281323761223

    Email : mohdreihan98@gmail.com



    Reihan Bandung Transpor tunggu yah kedatangan Tuan / Puan ke Bandung..

    Wassalam..wr.wb..

    Nb:yang lebih mahal banyak yang lebih murah pon ada,tp kami jamin yg terbaek tetap REIHAN BANDUNG TRANSPORT (insha allah) jom jom bercuti di bandung murah jer TERIMAKASIH :)



    Regard



    (REIHAN BANDUNG TRANSPORT)

    ReplyDelete
  12. Assalamu’alaikum, salam sejahtera Tuan / Puan yang REIHAN BANDUNG TRANSPORT selalu kami rindukan atas kedatangannya Tuan /Puan ke kota kami di Bandung. Seiiring dengan kesehatan yang baik dan kesejahteraan dan yang selalu dimurahkan rizky nya Amiin…. Reihan Bandung transport hanya sekedar ingin menginfokan promosi promosi yang tersedia di Reihan, mengenai bercuti di kota kesayangan Tuan / puan yang selalu dikunjungi saat weekend. Reihan Bandung Transport menyediakan Kereta Transportasi selama bercuti di Bandung atau Jakarta.

    JOM JOM ke Bandung bersama Reihan, dijamin Muraaaah dan puas ^_^

    Kepuasan Tuan / Puan adalah kebanggaan Reihan… ;-)

    Dijamin Reihan bagi harga sangat Muraaaah dan pelayanan yang sangat baik..



    Harga Sewa Kereta ;



    Rate Kereta per Day :

    # Suzuki APV /Toyota Avanza/Daihatsu Luxio (6 seat)

    Rate: IDR 380.000 or RM 115

    # Toyota Innova / KIA Pregio (8 seat)

    Rate: IDR 520.000 or RM 157



    # Coaster Isuzu Elf Short (11 seat)

    Rate: IDR 620.000 or RM 182



    # Coaster Isuzu Elf Long (17 & 19 seat)

    Rate: IDR 840.000 or RM 242



    # Toyota Hiace commuter (12 seat)

    Rate: IDR 850.000 or RM 245



    *Masa sewa : 14 jam (8AM to 10 PM)

    *Include : Kereta,sopir,minyak,parking & Tol



    Contact Person :

    Mobile Phone : +6285723129752/+6281323761223

    WhatsApp : +6281323761223

    Email : mohdreihan98@gmail.com



    Reihan Bandung Transpor tunggu yah kedatangan Tuan / Puan ke Bandung..

    Wassalam..wr.wb..

    Nb:yang lebih mahal banyak yang lebih murah pon ada,tp kami jamin yg terbaek tetap REIHAN BANDUNG TRANSPORT (insha allah) jom jom bercuti di bandung murah jer TERIMAKASIH :)



    Regard



    (REIHAN BANDUNG TRANSPORT)

    ReplyDelete