Monday, 19 January 2015

Minglabar Myanmar ~ (Part 1) Pengalaman pertama kali travel solo ke Myanmar. Itinerary dan budget untuk 8 hari.:

 Tergelak aku ada yg mengomen last entry remindkan aku dah sebulan takde entry..hehe

Sapa la tu cepat mengaku!

Ok lah aku up satu entry pasal last trip ke Myanmar. Baru balik ni, fresh dari ladang. Sunburn pon tak hilang lagi ni.

Meh sini aku bagi itinerary aku selama 8 hari (7 full days). Aku buat backpacking style (ye ke...) Aku naik teksi 2 kali, keluar dari epot dan ke epot.

Mula-mula tu nak naik bas je, dah berguru pon dengan Ustaz Afif. Tapi rezeki aku terjumpa dan terduduk sebelah otai-otai (husband & wife) bloggers dalam flight from Klia2 ke Yangon. Jadi kami share the taxi together. Share taxi je ke? Separuh hari tu kami jalan sama-sama.

Thanks banyak-banyak to owners of The Province of Chroma kerana sudi heret aku bersama-sama. Sekali tengok tebalnya cookbook dorang. Aku ni nota pon takde, Semua ingat dalam kepala otak yang banyak makan semut ni je. Ada lah backup sket printscreen dalam tab mana2 info dalam others blog or websites.

Teksi kali kedua aku guna adalah masa nak ke epot dari GH sebab flight aku pagi. Jadi nak tanak kena jugak aku naik teksi pagi tu.

Nah itinerary :

Day 1

- Touchdown
- Bogyoke Market
- Circular Train
- Overnight bus ke Mandalay

Day 2

- Feri ke Mingun
- Sagaing Hill
- U-Bein Bridge, Amarapura
- Garden Hotel

Day 3

- Jalan-jalan tepi Mandalay Palace (tanak masuk sebab tanak bayar entrance fee)
- Makan Ice cream di Nylon Ice Cream
- Zay cho Market
- Minibus to Bagan
- Pyinsa Rupa GH, Bagan

Day 4

- Sunrise (tgk Balloon over Bagan)
- Sewa ebike cover Nyaung Oo, Old Bagan & New Bagan
- Pyinsa Rupa GH, Bagan

Day 5

- Bas pagi pukul 7.30pg ke Nyaung Shwe (Inle Lake)
- Sampai di Nyaung Shwe pukul 4 ptg
- Jalan kaki ke jetty
- Remember Inn

Day 6

- Share boat pusing Inle Lake
- Overnight bus to Yangon

Day 7

- Bogyoke Market
- Pusing-pusing downtown Yangon (jalan kaki)
- Makan Briyani ayam
- Lepak-lepak kat Mahabandoola Park
- Tengok wayang
- Okinawa GH 2

Day 8

- Taxi to epot

Itu je itinerary malas aku. Almaklum la pegi sorang, kejap-kejap balik hostel tido..hihi

Kalau korang perasan aku tak pegi Shwe dagon Pagoda di Yangon tu. Sebabnya?

- Aku dah penat tengok temple-temple di Bagan tu. Dah takde hati lagi dah nak tengok another temple. Muntah candi bak kata orang Indonesia..
- Enrance fee untuk Shwe dagon Pagoda adalah USD8
- Ada orang whatsapp aku cakap tak payah masuk temple lagi dah, takut jatuh cinta kat monk katanya...hahaha cepat mengaku sapa??! Bagus la beliau macam tau2 je aku mmg dah niat nak skip Shwe dagon Pagoda tu.

Budget : Aku tukar USD300 (dengan rate yang sakit hati) untuk 8 hari di Myanmar. Aku ada backup USD50 tapi Alhamdulillah aku tak guna pon. Usd300 tu dah tukar ke Kyat (matawang Myanmar) di epot Yangon siap-siap. Tu semua lah termasuk, transport, hotel, makan minum, entrance fees & shopping.

Aku stay kat single room, kalau dok dorm boleh jimat lagi.

Tak banyak pon boleh shopping. Around usd40 camtu lah yang aku peruntukkan untuk membeli-belah setelah aku berjaya skip bayar Bagan entrance fee yang tetiba tahun ni jadi usd20..hihi

Dan jugak usd8 untuk tak jadi pegi Shwe Dagon Pagoda tu.

Aku cuma buat booking untuk hotel di Mandalay untuk second night tru emel je (bayar di kaunter) dan JJ Express Yangon to Mandalay tru fb dorang (bayar di kaunter). Mmg takde bayar ahead, semua guna budget usd300 tu.

Tinggal usd4 (dalam kyar sebenarnya), saja tanak perabes sebab aku tak beli FM, jadi aku lekat je kyat tu kat whiteboard aku ganti FM..

Moh layan gambar2 plak.

Yangon

First day lagi aku dah jumpa gelang2 jade ni, aku beli siap2 jd aku dah tak payah shopping utk diri sendiri dah pasni.
Lokasi Bogyoke Market.

Naik circular train. Aku tdo most of the time..huhu
Penat first day flight pagi. Dengan rupa tak mandi pagi...
Lepak bersama local di Mahabandoola Park.
Add caption
Add caption
Add caption

Tengok wayang dengan tiket paling mahal. ~ rm7

Bagan
Sunrise di Bagan. Percaya tak pas sunrise ni aku balik sambung tdo?...haha

Mandalay


Mingun. Ni pas dah turun, aku pegi tepi2 sebab takde orang utk berselfie.
Sunset at U-Bein Bridge, Amarapura


Inle Lake

Share boat dengan 5 korean. Aku kat tengah2..hahaha
Pose nelayan di Inle Lake
 Setelah berhempas pulas sampai koyak-koyak boarding pass aku, dorang akhirnya tukarkan yang elok sket kat kaunter dokumen check.

Note untuk yang takde check in luggage, dorang timbang semua beg. Total 2 beg aku berat 12kg. Tapi dorang bagi je naik untuk hand carry tanpa banyak soal..

 


35 comments:

  1. tahniah sebab Berjaya solo travel kat myanmmar pulak tu..
    zara ada cerita dia jumpa Jea dlm flight

    ReplyDelete
  2. duit USD yg ko tukar kat sana...ko bagi yang betul crisp ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. aku bg dollar tak baru sgt, tahun 2009 (dorg nak atleast 2006). tapi yg keras, dan elok takde lipat2, calar2. naik sakit ati jugak org kat kaunter yg nak melayan aku check duit pastu asyik2 mintak tukar lain tu (rm to usd)

      Delete
    2. Well pasal duit USD yang tak crisp la aku gaduh sket dgn owner hotel dekat Inle Lake tu.. dapat diskaun beb hahaaa..

      Delete
  3. Wahhh best2...ko update cpt2 yer...aku nk crik ilhammm pi mynmar nih..hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. mmg aku rekemen sgt, tambah2 pegi mandalay & inle lake. kalau bagan tu setakat tgk temples je, tp view mmg super ohsem

      Delete
    2. jea...ni DJ bgtau jea pergi tu drop by sini hehe...

      DJ,
      kalau nk p sila keluar dr yangon....ikut trip macam jea ni ok...sbb bagan n inle lake tu yg best....yangon tak de pe sgt...

      ktrang pon asyik makan tido je kat sana hehehehe

      Delete
    3. bila la yg korg pegi ni? tak bjodoh plak jumpa rakan senegara kat sana. kalau tak boleh la lepak sama2.

      Delete
    4. Nasib tak jumpa berjodoh kat sana.. mau kecoh kat tgh2 yangon tu hahahaa..

      Delete
  4. waaaaaaaaahhhhh jea g sorang.mantappp. tukar duit USD mmg nak ye the latest pny ke? pengsannn

    ReplyDelete
    Replies
    1. byk cekadak sket bab2 duit ni. nak note cantik2 je tp duit dia mcm belacan.

      Delete
  5. wahhh tahniah jea..salute double toingggg hehehe...

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe mula2 tu takut gak. pastu ok sket sbb first day pon dah jln ngn otai2. pastu berani2 sendirik lah..huhu

      Delete
  6. Replies
    1. koniciwa en din,

      sy pon suka, next time buleh buat lg..

      Delete
  7. syoknya Jea!! Aku baru nak berangan tup tup tengok ko dah up entri ke sana. Memang petanda ni:)

    Kwangsoo setia jer teman ko kat sana err, takdelah sunyi sorang-sorang:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. pcaya tak aku teringat ko kat sana, smbil pk mesti LD suka kalau dtg sini.

      welcome to myanmar! hehe

      Delete
  8. hebat lah jea. dah makin ramai solo backpack. :)

    ReplyDelete
  9. Waaaa....aku tabik spring toing toing kat ko!

    ReplyDelete
    Replies
    1. aku balas tabik kat ko..almaklum la idola aku ni g jepun berbelas2 hari, sorg2...hehe

      Delete
    2. Otai2 solo traveller berkata.. newbie senyap mendengar jerr hahahaa.. :D

      Delete
  10. Boarding pass tu terkena air sireh ke...hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau kena air sireh dah lama sy campakkan ke longkang..hahaha

      Delete
  11. Balik in one piece. hahaha. wei serious sama dgn org atas ni. Boarding pass ko kena air sireh ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. haha...!!! bukan lah!

      tu note book aku kaler2 turun kat boarding pass, notebook aku ari pertama lg dah hancuss sbb air tumpah dlm beg. so xde note apa2 aku kat sana. nonong2 je ingat2 lupa gitu..huhu

      Delete
    2. Kira ram dalam otak ko masih belum kaput la. daya ingatan kuat hahaha

      Delete
    3. Alhamdulillah ingat sket2 apa yg dibaca..

      Delete
  12. Aku tau lepas tengok hot balloon ko balik bilik; membongkang kekunun nak recharge. Aku dah cakap haritu tapi nak cakap lagi, aku suka sunset kat U-Bein tu!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Penat.... bangun pagi katanya..hahahaa

      Delete
  13. mmg respect lah travel solo..rasa tak mampu..tak BERANI!!!!..jelez tgk mereka yg travel solo like Supermeng, Syida, Azra, LD

    mmg rezeki lah jumpa Zara AB dalam flight

    part tukaran wang tu pernah baca di blog SM...nk yg baru lepas keluar dari Oven..walhal kyat tu dah tak nampak rupa mcm duit..hisshh...

    adakah lepas baca travellog Jea ni dpt sedikit kekuatan utk travel solo ke sana..hurmm....

    nampaknya ramai tahun ni akan beralih arah ke Myanmar..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kak JM cepat2 la angkat kaki ke myanmar yer huhuhuu..

      Delete

  14. Hahahaaa.. macam banyak benda nak komen sebab mmg best tgk ko travel solo kat sana.. tapi terharu sebab ko sebut nama kawan aku merangkap sepupu belah mak aku tu Ustaz Afif hahaa..

    ReplyDelete
  15. Hi sis...
    Nak minta petunjuk trip solo ke Mandalay n bagan... tq ;)
    016-8248136(Ron)

    ReplyDelete