Sunday, 15 November 2015

Mingalabar Myanmar ~ (Part 18) - Penginapan di Bagan, Pyinsa Rupa Guesthouse

Post malas pasal guesthouse yang aku stay di Bagan tempoh hari.

Pyinsa Rupa Guesthouse
Main road, Nyaung U. 
T: (061) 60 607  

Rupa guesthouse dari seberang jalan. Aku selalu lepak kat kerusi biru luar tu tgk org lalulalang. Belah pagar satu lagi ada map Bagan

Kaunter lobby dah tv. Belah kanan tu lorong nak ke belakang untuk pegi breakfast

Common hall kekdahnya ni. Tu staff dia, malam2 staff dia tidu situ je.

Breakfast second day aku request tanak nasi dah

Bilik katil single 2 tapi takde tv

Bilik air

View dari tingkap aku..hehe

Zoom map kat pagar luar

Gigih bagi toileteries

Breakfast lepas tgk sunrise. Dapat toast, pisang dan nasi+telur+kacang kuda. Tak boleh pegi aku makan nasi ni.

Selipar aku yang sentiasa berdebu pasir

Malam-malam meja ni jadi penyendal di pintu.

Pyinsa Rupa Guesthouse di Nyaung Oo Town
Ni review di bilik/bangunan baru Bilik baru. Yang aku duduk tu bilik lama, tapi ok je. Janji boleh tidur dan murah walaupun peak season. Sebab kat Bagan ni peak season (winter) semua pun naik harga. Kalau biasa dorang charge usd20 untuk double room time peak jadi usd30 semalam.

Jadi masa staff Garden hotel di Mandalay nak bookingkan untuk aku, aku cakap tak kisah kat guesthouse mana janji tak lebih usd20, nasiblah dapat yang ini.

Boleh refer Travelfish untuk list lain penginapan di Bagan.

Sekian.

Tuesday, 3 November 2015

Mingalabar Myanmar ~ (Part 17) - Menjelajah New Bagan dengan kawan baru.


Bersambung dari Part 16 - Old Bagan

Sampai guesthouse aku makan megi dalam bilik. Pastu solat. Lepas solat tengok dapat satu bar wifi. Maybe sebab tak ramai orang time ni kot kat guesthouse, tu yang boleh dapat connection wifi kat bilik. Tapi on off jugak la.

Since loading internet pun lambat, aku lepak je atas katil.

Boring dah sebab aku fikir kalau aku tidur petang ni, ada karang aku terjengil je tengah-tengah malam karang, naya je..

Akhirnya aku angkat beg jugak keluar. Lepak depan jalan besar. Makcik sewa e-bike dok melambai, mesti dia ingat aku nak ambik e-bike lagi.

Aku lambai je balik tapi masih tak gerak-gerak.

Dok mencongak mana nak pegi petang nih.

Nak ke New Bagan tu macam jauh sangat dah, kalau dari Nyaung Oo ni naik e-bike mau dalam 40 minit ke sejam jugak, tengok kadar berhati-hati aku nih.

Dan kalau aku pegi New Bagan tu, mesti nak balik nanti gelap dah sebab sekarang pun dah pukul 3 lebih. Kalau ikut aku menapak malam tadi, jalan sini agak gelap tanpa lampu jalan.

Aku ialah si penakut kegelapan..

Tapi macam tak best plak kalau tak pegi New Bagan. Old Bagan dah, Nyaung Oo dah. New Bagan, terkandas..

Sesambil duduk berfikir tu nampak sorang minah saleh singgah kat makcik e-bike seberang jalan. Tapi dia tak jadi sewa, pastu dia jalan lagi ke depan. Kat depan sikit ada beberapa tempat yang sewa e-bike jugak. Tapi kat makcik depan guesthouse ni so far yang paling murah aku riki di Nyaung Oo town ni.

Dah minah saleh tu hilang dari pandangan, aku sambung balik mencongak.

Aku teringat ada beberapa blog yang pegi menyusuri sungai Irawaddy, naik boat/cruise.

Tapi aku dah naik ferry ke Mingun masa di Mandalay tempoh hari. Sejam pergi sejam balik kot atas ferry tu.

Pastu teringat plak, ada map yang aku tengok semalam kat lobby ada mark 'cinema'. Jenis kaki movie ni memang kalau boleh nak hadap jugak walau dimana anda berada..

Tapi bila fikir balik, tak ingat map tu aku tengok kat mana. Ke map kepunyaan salah sorang pakcik mat saleh semalam.

Hampeh..

Tapi aku nekad! Cinema here i come!!

Aku lintas jalan nak ambik e-bike. Aku nak carik panggung wayang!

Ko mampuu??

Aku tanya makcik e-bike. Dia pun confius dengan soalan aku, tapi masih la gigih bagi direction.

Saya pegang direction makcik!

Sudahnya pusing-pusing tak jumpa pun yang nampak macam panggung wayang.

Ke wayang kulit tapi dorang mark cinema? Kat Myanmar ni fames jugaklah wayang kulit / puppets cenggini. Setakat wayang macam tu kat rumah pun dorang buat jadi stage.

Hampa tak jumpa, aku berkeputusan nak balik lepak tengok tv kat lobby. Walau hakikatnya tv kecik tu tak penah pun terpasang. Ntah-ntah rosak.

Sedih betul dalam bilik takde tv.

Elok je aku keluar simpang ke jalan besar nak patah balik aku selisih ngan minah saleh tadi yang dok riki-riki e-bike depan guesthouse.

Aku tegur dia. Tanya dia nak pegi mana.

Dia cakap dia nak pusing Bagan, tengok pagodas.

Jalan kaki??

Rare sangat ni..

Tetiba, ting!! (mentol lampu keluar atas kepala)

Aku usulkan, aku boleh bagi tumpang dia, kalau dia teman aku pegi New Bagan. Hahaha

Carik geng kekdahnya. Aku bagitau gini-gitu pasal Bagan ni dan mengaku terus aku takut kalau balik gelap sensorang.

Dia cakap ok, dia ikut je cakap aku sebab dia pun baru je sampai Bagan subuh tadi, dan dia baru je bangun tido tengah hari ni.

Ok dah ada geng. Jom pegi New Bagan!

Minah saleh ni nama dia aku dengar sekali, tak reti sebut. Pastu aku tanya lagi sekali. Dua kali dah dia ulang tapi aku masih tak dapat tangkap. Jadi aku dah tak tanya lagi...

Tapi bunyik macam Gegeli gitu la nama dia :p

Dia ni French. Dia dalam misi jelajah dunia. Dah 2 tahun on the road.

Dulu kat France dia nurse.

Aku tanya dia kenapa tak sewa je e-bike or basikal? Dia bagitau, dia kalau boleh nak jimat cermat sebab kalau ikutkan fund dia dah nak abes, jadi dia kena low budget supaya dapat panjangkan lagi travelling period.

Kat Myanmar ni je dia stay sebulan. Kemudian dia akan fly to India for second time. Dia suka India katanya sebab tu nak pegi lagi. Siap bagi tips untuk ke India lagi.

Since dia solo female jelajah dunia, aku tanya macam mana dia jaga safety diri sendiri.

Dia cakap, yang penting sekali dia tak keluar malam kalau sorang. Then dia tak party. Tak minum2 sebab dia memang nak jimat je.

Dia naik flight dari Bangkok ke Yangon, befora Thailand dia pegi Malaysia. Di Malaysia dia pegi KL, Penang & Sarawak.

Aku tanya kenapa pegi Sarawak? Sebab kalau pelancong luar kan biasanya pergi Sabah. Eh kita pelancong domestik pun mesti dulukan Sabah, kan..

Dia cakap dia nak pegi Borneo tapi masa tu Airasia yang paling murah ke Borneo adalah ke Sarawak.

Aku tanya best tak Sarawak tu, since aku pun tak penah sampai #pandanglangit

Dia terus tanpa selindung cakap..

"I hate it".

Krik..krik..krik...

Dia rasa macam kena conned kat Sarawak. Ada local bagitau dia tak boleh DIY tour kat situ. Kena hired guide. Dan since dia yang berjimat cermat tu kena bayar agak mahal, dia rasa tertipu.

Dia tanya aku balik, betul ke memang kena hired guide di Sarawak.

Aku memang tak penah ke Sarawak tapi aku rasa takde kot regulation wajib hired guide.

Tapi aku pernah riki pasal Mulu dulu masa trip aku ke Brunei, memang kena ambik tour sebab kalau nak pergi sendiri agak impossible.

Tapi since harga tour tu pun macam kelangit aku cancel nak ke Sawarak dari Brunei, just stay Brunei diam-diam.

Maybe someone here boleh bagi tips macam mana nak pergi Mulu tanpa guna tour?? Pleeeaaasseee...

Aku tetiba segan plak ngan Gegeli ni, aku ubah topik..hahahaa

Gegeli ni lagi best, dia langsung tak tahu apa-apa pun pasal Bagan. Dia berulang kali cakap, dia follow je memana aku nak pergi. Dia tak kisah.

Lorong-lorong belakang. Pasir tebal sini, kadang-kadang campak je e-bike, jalan kaki.
Tapi Gegeli ni jenis nak menghayati.

Aku plak jenis malas..

Jadi setiap pagoda yang kami pegi, kami pisah. Nanti jumpa kat tempat park e-bike je.

Memperkenalkan Gegeli

Back to the past rasanya. Kereta kuda
Menapak ke sini. E-bike tgl bawah pokok mana ntah. Susah nak kayuh kat sini.
View dari tempat tinggi

View lagi

Bersepah pagoda yang ada. Memang tak mampu pergi semua. Kalau yang kecik-kecik tu buat tak nampak je..
Authorities Bagan pun letak no je kat pagodas dorang. Ingatkan aku sorang je tak tahu nama pagoda :p
Manusia pelik nak ambik gambar monk.
Kat satu pagoda ni aku malas nak masuk, jadi aku lepak kat tempat simpan kasut je kat luar. Kat dalam tu ramainya tengah buat hajat/praying.

Malas aku nak pose2 pelancong kat situ. Sesambil lepak tu ada mat saleh tengah pakai kasut. Dia racun aku suruh masuk. Ada lorong kat dalam pusing pagoda tu.

Teracun jugak la aku.

Lepak luar sebelum kena racun suh masuk tengok.
Aku masuk jugak carik lorong yang di maksudkan mat saleh tadi. Bukan lorong apa pun tapi macam something lain jugak la, selalu aku nak panjat atas je.

Donation si prayers
Dah masuk lorong ni, ada sekor anjing dok follow aku. Aku jalan dia jalan, aku berenti dia berenti. Dalam ramai-ramai orang kat dalam ni, aku jugak la yang dia nak follow.

Adakah kejadian Sagaing Hill bakal ada episode 2?

Hujung sana aku nampak Gegeli tengah sengih je tengok aku.

"This dog fancy you"

Aku ada 'bodyguard', ko hadoo??

View dari dalam
Lorong dalam pagoda

Dapat escort lagi
Aku tak perasan mana aku hilangkan anjing tadi, maybe dia yang menghilangkan diri sendiri.

Pastu kami pergi lain-lain pagoda. Dengan adanya geng ni aku taklah takut sangat ikut je jalan-jalan belukar. Ada satu masa tu kami tinggal je e-bike bawah pokok pastu jalan kaki sebab selalu sangat sangkut kat pasir.

Kat atas satu pagoda ni ada group budak-budak lelaki umur dalam 10 tahun gitu jual poskad time aku dok melepak malas nak bergerak. Aku tolak cakap dah beli dah tadi poskad.

View sebelum didatangi budak-budak jual poskad

Zoom sket
"Buy more"

Maaf la adek, ahkak kawan tak ramai..

"Where do you come from?"

Berbasa-basi dah start untuk episod 2, kisah - kalau tanak beli poskad, sila bagi something pada kami, si penjual poskad.

"Malaysia"

"Do you have Ringgit? As sourvenir for us"

Aku speechless, ramai sangat ke Malaysian datang sini sampai budak-budak ni tau matawang Ringgit tu??

"No"

Masa ni aku husnudzon, lagi sekali. Hampeh, memang tak reti blaja dari pengalaman langsung.

Tapi memang aku takde Ringgit pun. Since Ringgit tak diterima kat sini, aku buat emergency fund aku dalam US Dollar.

Aku teringat aku ada 'fake wallet' yang dalam tu aku isi Rupiah.

"But, I have Indonesian Rupiah"

Aku bukak beg keluarkan 'fake wallet' tu. Aku ambik Rupiah tu, ada 10 keping jugak note 1,000 Rupiah. Jadi aku niat baekkkk gile ni nak bagi sorang satu.

First budak terima, yang lain tanak!

Terus dalam benak aku nih berfikir, dorang ni mesti dah expert dalam currency. Dorang tau berapa rate 1,000 Rupiah tu.

Cis, bedebah!

Bukan nak buat sorvenir, nak buat side income ek..

Teringat aku suster ngesot kat Pasar Baru Bandung dulu, ingat lagi kisah aku kena tipu hidup-hidup kat Pasar Baru dulu? Mangkuk hayun tu mintak duit Malaysia, nak buat kenang-kenangan, mintak rm10 ko! Kulit biawak punya manusia..

Naseb Gegeli datang masa tu ajak aku beredar carik port untuk sunset.

Gegeli cakap ada budak yang jual poskad tu fasih cakap French.

Wow, budak-budak jual poskad ni macam-macam kelas dorang ambik untuk dapat lesen jual poskad. Kelas bahasa asing, kelas ekonomi, peras ugut tu mungkin aktiviti luar kelas kot..

Budak pompuan ni jual poskad. Dia fluent cakap korea. Mampuu??

Annoying British tourists. Cakap jerit-jerit, semua nak komplen. Si Gegeli ajak pergi tempat lain, tak jadi duduk sini untuk tengok sunset.
View sisi lain sebab elak cahaya matahari.
Aku dan Gegeli pergi carik port untuk tengok sunset. Pagoda kedua lepas tu baru kami settle untuk tengok sunset.

Nak tengok sunset panjat tangga horror nih. Tingkat paling atas dah full.
Curam nyah..Gayat.

Nampak tu bas berdoyon-doyon..

Otang ramai kat atas sekali. Aku turun satu tingkat lagi.

Semua orang menanti sunset.
Domestic tourists pun tanak kalah.

Get ready..
Get set..
Go! Dah jom balik..
Dari New Bagan kami tinggalkan, masih cerah lagi tapi bila dah sampai Nyaung Oo dah gelap gulita.

Sejuk toksah cita la..

Beku hingus aku!

Aku drop Gegeli tepi jalan pastu aku pulang kan e-bike since kalau makcik e-bike tu tau aku bawak passanger nanti ada extra charges.

Kendian kami pun carik kedai makan.

Untung la jimat cermat si Gegeli ni dia carik yang murah punya local kedai makan. Since situ takde menu yang mencurigakan aku order nasi goreng telur mata. Sedap lahai, maybe sebab dah 2 hari tak jumpa nasik.

Harga pun 1,000 kyat je.

Gegeli cakap dia tak budget Bagan ni luas macam ni, sebab mula-mula dia ingat boleh jalan kaki je nak cover. Dia cakap, esok dia sewa e-bike or basikal untuk jelajah Old Bagan plak.

Aku bye2 kan si Gegeli pas makan tu. Lepas tu memang lost contact terus, since dia pun takde fb or sewaktu dengannya. Travel in peace katanya..

Dia ada bagi emel address dia, tapi haruslah aku dah hilangkan. Teringat emel address si Mamat Barcelona suruh aku add dia kat fb, tu pun aku hilangkan jugak. Kena hired assistant nih..

Aku jalan kaki balik guesthouse cepat-cepat. Rasa macam semua orang pandang aku, wahal takde sapa pun nak pedulik.

Imaginasi aku memang menggunung...

Sunday, 1 November 2015

Mingalabar Myanmar ~ ( Part 16 ) Bosan di Old Bagan..

Dah sampai guesthouse aku pulangkan e-bike kat depan dulu. Makcik tu cakap nak recharge bateri dulu sebab e-bike pun nampak buruk memang tak tahan bateri kalau pakai seharian. Since aku sewa untuk satu hari, nanti nak guna aku datang ambik balik ebike tu.

Lepas tu aku singgah breakfast dulu kat guesthouse sebelum naik ke bilik. Lepas lepak sejenak dan mandi ala kadar sebab sejuk nak mampos, aku turun balik dengan niat cukuplah sekali trip ni je aku nak jelajah ke Old Bagan. Tengah hari nanti aku balik tanak keluar lagi dah.

Sewa e-bike dan basikal depan guesthouse je. Dari luar nampak macam rumah tgl je, aku penah masuk dalam tu tapi keluar balik, seram..
Ambik e-bike (dapat e-bike lain plak sebab tak sempat full bateri ebike tadi), aku pun gerak ke Old Bagan. Kali ni sejuk aku dah bersedia balut tangan muka semua.

Sejuk angin pagi walaupun dah almost 10 am.

Aku naik ebike tu sampai nampak gate Old Bagan. Dah masuk dalam kawasan Old Bagan tu aku main terjah je mana pagoda/temple yang aku rasa nak pegi.

Tempat wajib ambik gambar  :p

Old Bagan gate. Ni tandanya dah masuk kawasan Old Bagan dari Nyaung Oo
Aku memang aim yang boleh panjat sampai atas je. View dari atas memang tak mengecewakan selalunya. Jadi aku yang takde map langsung ni pun menggunakan mata kasar yang agak rabun nih.

Ni namanya jalan besar, sila bayangkan jalan belakang plak macam mana..

Tutup
Aku main terjah je mana nak pegi. Kadang-kadang tu aku melepet je depan pintu pagoda, kadang-kadang aku tak turun langsung dari e-bike. Lagi malas kalau aku nampak ada ramai sellers depan pintu masuk. Kemain push orang lagi. Yang tu aku memang aku straight je lah.

After a while semua pagoda dah nampak sama je..

Hahahaha

Tak syok kan bertrip dengan aku.

Salah satu pagoda yang aku berlegar kat luar je.

E-bike aku sangkut dalam pasir kat sini. Aku tak larat tarik, jd aku bkelah sorang-sorang bawah pokok.

Aktif pagoda, ada event kat sini. Pun aku lepak luar je.
Aku saja keluar simpang dari jalan besar. Kat Bagan ni nak pegi pagoda besar/fames kena pergi jauh sket dari main road.

Aku rasa ni dah di New Bagan jadi aku patah balik takut sesat.
Sampai satu pagoda ni Thatbyinnyu, aku tau nama pagoda ni sebab aku ada ambik gambar signboard dia :p , aku disambut oleh budak-budak jual poskad. Ada yang kecik ada yang remaja.

Rupanya aku masuk ikut gate belakang. Belum park e-bike lagi dah kena kerumun. Dorang jual poskad, ada yang jual buku-buku pasal pagoda di Bagan.

Aku dah cakap elok-elok tanak beli. Pastu aku jalan sampai gate depan dan lepak luar jelah dah jadi retis cenggini kena follow je malas dah aku nak bergerak. Pastu aku patah balik ke e-bike. Budak-budak tu pelik tanya kenapa tanak masuk dalam?

Aku snap je sebab tengok muka model coke ni ala pinoys
Otw ke e-bike tu ada budak pompuan 2 orang iring aku, kelass kan mak jemah dapat escort.

Yang kecik tu umo dalam 10 tahun, tetiba pegang tangan kiri aku sambil tunjuk bracelate aku kat tangan.

"Can i have this?"

Hadik oii, bracelate/gegelang ini jelah yang ahkak aim dulu kalau travel, tak dapat barang belian lain pun takpe, janji dapat gegelang ni ahkak puas hati sangat dah. Yang kau mintak ni ahkak beli nun di Kuria. Hatta anak buah ahkak mintak pun ahkak boolayan je..

"No..."

Penyayang tak ahkak?? :p

Pastu dia pindah plak ke tangan kanan aku.

"Can i have this one?"

Dia tunjuk plak gelang jade yang aku beli kat Bogyoke Market di Yangon tempoh hari.

"I bought this here, in Myanmar", gigih la aku nak explain bagai ngan budak kecik. Masa tu niat dihati memang nak bukak bagi je, sebab aku yakin nanti aku boleh jumpa lagi gelang jade tu di mana-mana.

Tetiba budak-budak berjualan yang lain lagi 2 orang dah kat keliling aku. Maknanya dah 3 orang kat belakang tu.

"But I want this", tangan aku masih tak lepas.

Aku rasa macam 'sudah..' nak kena paw ke aku nih.

Tempat kejadian hampir di 'paw' oleh kanak2
Aku yang perasan baik hati ni bertukar jadi annoying sungguh korang nih!

Aku pandang muka budak-budak lain, yang kecik dan remaja sket. Muka semua kelat je.

Ada je pelancong lain, tapi maybe sebab aku sorang-sorang jadi dorang berani sket dengan aku, walaupun hakikatnya budak-budak lagi je tu.

Aku pegang tangan budak tu untuk lepaskan tangan aku. Baru aku perasan kuat jugak dia paut kat tangan aku tu.

"Sorry I cannot give you this. I bought this for myself", berlagak aku, kalah drama Melayu kat tv3.

"But I want this! You give this to me" Sambil tunjuk gelang Kuria tadi balik.

Korang ni kan.. kecik besar kecik besar je aku nampak..

Sebelum dorang mintak plak jam aku, baik aku blah je.

Aku jalan ke e-bike. Sambil jalan, aku pusing belakang tengok. Semua tengok aku. Aku sengih je tengok dorang. Ada pakcik mat saleh kat guesthouse malam tadi cakap, dengan budak-budak berjualan ni kena garang sket, sebab kadang-kadang dorang aggresif.

Ni bukan tahap agresif lagi dah, ni samseng kampung dusun!

Tak tahu lah aku ni sebenarnya takut ke tidak ngan budak-budak ni, sebab aku tengok memang bebudak sangat jadi macam nak takut sangat tu takde lah jugak.

Ke urat takut aku ni kurang bersambung masa kat Myanmar..

Aku tolak e-bike aku ke jalan tar sebab situ pasir tebal.

Kebetulan ada satu e-bike couple mat saleh baru nak park.

"Please be carefull here", sambil toleh budak-budak poskad tu.

Couple mat saleh tadi tak jadi berhenti terus pusing balik. Sambil si lelaki tolak e-bike dorang patah balik tak jadi singgah situ. Eh, kenapa plak korang ni??

"What happen?"

Aku cerita la apa yang berlaku. Pastu dorang plak cerita pasal kawan dorang pun penah kena paw secara berjemaah kat Bagan ni. Kawan dorang siap kena bagi duit lagi.

Patut la dorang waspada sangat sampai tak jadi singgah pagoda tu.

Dorang tanya aku, aku bagi apa?

Aku bagitau la tak bagi apa-apa.

Dorang gelak-gelak sambil cakap aku berani betul.

Well, thug life...hahahaha

Nasiblah keras kepala aku ni tak bawak bencana kepada diri sendiri. Lepas ni kena lebih beware dengan surrounding. Jangan nak husnuzon sangat dengan orang lain.

Maybe pagoda tu jauh sket dari jalan besar. So budak-budak ni jadi berani nak peras pelancong lain.

Couple mat saleh tadi ajak aku pegi pagoda lain. Kami main terjah je masuk jalan mana hala. Ada pagoda besar kat dalam tu dan dari jauh aku nampak ada orang kat atas tu jadi kami pun tanak kalah.

Kat luar memang banyak sellers. Aku dah paham sangat seller2 nih kalau dorang baik hati sangat nak simpankan kasut (nak masuk pagoda mostly kena bukak kasut, jadi pakai selipar di Bagan ni pun should be ok), jangan melayan sangat. Nanti time nak pick up balik kasut tu nanti dia paksa ko suruh beli barang jualan dia.

Jadi aku buat tak layan jelah sellers tu panggil-panggil aku nak 'tolong' jagakan kasut aku. Eh, aku pakai selipar je..

Aku letak selipar aku kat opposite side dari sellers tu semua. Banyak je kasut-kasut tak 'terjaga' kat situ.

Dah naik kat atas sket, ada plak budak kecik pompuan menjual. Couple mat saleh tadi naik atas, aku stop kat budak pompuan ni sebab tertarik nak beli tanaka..

Mampuuu???

Budak yang mulut tak berenti-renti cakap.
Kat budak ni ada jenis yang original dari kayu tanaka, bukan macam dalam packaging yang Nora Danish jual tu, eh...

Aku pilih2 yang murah-murah je sebab nak beli banyak. Aku beli yang macam bentuk sabun hotel bulat tu, dah selamat dah bagi kat orang lain. Nak pakai dia kena tenyeh ngan air jugak la. Macam pakai bedak sejuk.

Budak pompuan ni bukan main promote lagi, siap giling kayu tanaka tu, tempek kat pipi aku.

Eh tak rasa cantik macam Kak Nora pun :p

Tapi serius cakap, sejuk pipi aku!

Salah satu function tanaka ni pun adalah macam sun block. Cuma aku dengan sun block tu macam kutub utara kutub selatan lah. Dah gelap tu, buat cara orang gelap la kan...

Dah setel buat bayaran tu, budak kecik ni tunjukkan aku lorong tangga nak naik atas.

Budak ni speaking english fluent gila!

Nak naik tangga ni tengah2 tu boleh plak jem. Dah la sempit, gelap gulita plak tu. Aku stop jap bagi orang turun dulu, mesti bengkek je budak-budak belakang aku sebab dorang kalau boleh nak pulun jugak bersesak-sesak gitu.

Naik atas tu aku terus selfie tab letak atas batu. Biar ada bukti aku pakai tanaka di Myanmar. Pengalaman mahal sangat tu, but free!

Me not Myanmar!!
Lepas selfie tu aku pusing-pusing kat atas pagoda tu sambil kesat-kesat tanaka. Dengan pakai tanaka tu kalau aku mengaku Malaysian pun orang tak percaya kot..hehehe

Then aku tengok eh lawa la view sini, cuma nak selfie letak tab atas batu, batu pun takde nak letak. Aku nampak minah saleh couple tadi jadi aku suruh dia tolong snapkan.

Sambil kesat-kesat tanaka kat pipi.

Sekali tetiba wet tisu bertukar tangan, minah saleh ni siap tolong lapkan tanaka kat pipi aku.

Suwitt sangat kan... hahahaha

Letih nak menunggu la tuh..

View yang buat aku rasa aku dalam movie Indiana Jones
Lepas tu aku lepak je lah kat atas, malas dah nak gerak. Bukannya ada tujuan pun. Couple mat saleh tadi dah hilang dan memang aku nak menghilangkan dorang pun. Malas aku nak pegi pagoda lain lagi dah. Dah nampak semua sama je. Target aku pas turun ni nak balik guesthouse pastu nak tido!

Jauh hati dah aku ngan Bagan ni. Memang aku cancel je nak jelajah New Bagan tu. Nak ke New Bagan pun nak kena lalu Old Bagan. Sedangkan Old Bagan ni pun aku dah rasa jauh.

Tengah melepak tu datang sorang budak laki ni. Kecik je, tunjuk poskad yang dia jual kat aku. Ada je spesis korang ni dimana-mana kan..

Tapi budak ni sesuatu sangat.

Muka dia sedih je, English takde langsung. One word je dia tau sebut, 'poskad'.

Aku rasa dia baru berkecimpung dalam kerjaya menjual poskad ni kot.

Aku tanak beli pastu dia pun sayu je blah. Tak push pun. Pastu aku tengok dia pegi kat sorang minah saleh ni. Minah saleh tu pun reject dia jugak.

Dia duduk balik batu, lindung dari matahari yang dah terik.

Kesian plak lahai..

Aku panggil dia dan beli poskad sedozen dengan harga 3,000 kyat. Sikit pun tak mintak kurang kan..hehe

Tapi ada kejinya jugak aku nih, siap mintak tukar-tukar lagi sebab ada gambar aku rasa kurang sesuai untuk bagi dekat kawan-kawan.

Mintak maaflah pada kawan-kawan yang dapat poskad Myanmar dari aku nih. Bukan niat aku nak bagi poskad gambar temple kat korang. Cuma niat nak tolong budak ni je.

Senyum je budak ni bila aku dah beli poskad dia.

Tapi aku perasan dia dok tengok je keychain gajah hijau kat beg aku yang aku letak kat tepi. Tapi dia tak mintak pun.

Aku bukak jelah bagi. Keychain tu ahkak ada 10 lagi kat umah. Tak kisah sangat pun.

Dapat je keychain gajah tu budak ni suh aku ambik gambar dia. Pastu dia nak tengok hasil, sambil tengok tu sambil senyum-senyum. Lepas tu dia terus pergi balik batu tadi. Nak tau dia buat apa? Dia main ngan keychain gajah tu.

Sedih la aku tengok dia gitu. Budak-budak will always be budak-budak. Mungkin sebab tekanan hidup kot dia kena jual poskad.

Budak jual poskad dan gajah hijau
Aku pun angkat beg blah dari situ. Tacing hokey.. Kalau lama-lama dok situ takut hujan lebat setempat plak :(

Tangga nak naik keatas pagoda.
Aku turun bawah, carik selipar aku tak jumpa. Ni sapa nak lahanat aku plak kali nih.

Aku dengar orang panggil, aku pusing belakang. Rupanya makcik seller kat situ dah ambik selipar aku simpan kat tempat dia berjualan.

Hampeh..

Aku pakai selipar tu sambil cakap tengkiu tanpa mempedulikan makcik tu dok suruh aku beli barang jualan dia sambil mengungkit dia 'tolong' jagakan selipar aku, aku beredar buat tak reti.

Sudah lah korang!