Sunday, 26 July 2015

PHOTO CHALLENGE BALIK RAYA 2015 – Jea Mohamad

Mencabar hokeh...

Aku join photo challenge ni sebab suka suki dan aku tak penah pun join apa-apa contest. Maybe sebab aku ni pemalas.. Masalah besar sangat ni.

Pastu takde geng nak merengkan diri ni. Mula-mula tu first gambar aku ajak kawan aku. Dia pun terpaksarela. Satu gambar je pastu dia pun serender..

Tinggal la aku terkontang kanting sensorang.

Turn out, takdelah susah sangat pun..

Enjoy lagi ada..

Lagi best masa dok mengedit gegambar, boleh plak aku tergelak sensorang. Apokobondo eden buek ni... :p

Ok, jom layanzzzzz......!!!

Mula-mula sekali kita tengok syarat-syaratnya...

3 SYARAT UTAMA YANG WAJIB ADA! 

Setiap gambar MESTI ada BLOGGER.


- Kali ni aku wakilkan my childhood bestfriend yang jadi ganti aku. Nasiblah aku pilih beliau sebab ini solo project kan, sapa nak pose2, sapa nak snap..

Setiap gambar MESTI pegang/letak/lekat kertas A4 bertulis "#TRAVELHOLICAWESOME PHOTO CHALLENGE BALIK RAYA 2015".

- Done

Setiap gambar MESTI kena pakai baju raya. (Tak kisah baju melayu/baju kurung/kebaya/jubah/apa2 yang motif raya la)

- Penat hokey, satu malam di bulan Ramadhan aku jahit baju raya ni. 

 Note : Kalau takde salah satu syarat diatas ni, masih bleh teruskan, tapi tolak markah je la kihkih!

To the serious part (serious ke??)

10 CHALLENGES YANG PERLU DIBUAT! 


Blogger menimbang berat. Mesti nampak muka, patu kaki atas penimbang dan tunjuk berat badan korang. Di sebelah penimbang tersebut ada sampul duit raya. (Jangan malu, bukan berat yg menjadi ukuran haha.)

Kurusss tak saya?? :p

Blogger berdiri di tengah-tengah pasar ramadhan / pasar malam / pasar terbuka, berkain pelikat sambil pegang buluh lemang dan kaki kene angkat tinggi sebelah.(Tak kira laki ke perempuan, tetap kena pakai kain pelikat ye.)

This is Raining Town. Dah sampai tempat kejadian, hujan plak.
Pose dalam kereta je lah.
Even Barbie look bad wearing pelikat :p

Blogger melakukan aktiviti-aktiviti yang paling gila yang pernah blogger buat masa puasa / raya. (Lagi pelik, lagi unik, lagi mencabar, lagi gile, lagi bagus. Risiko tanggung sendri tau hehe.)

I save Japan from Godzilla's attack

and fail....

Another risky thing i did during Ramadhan...

Swim with sharks in deep Indian Ocean

Blogger bergambar secara kreatif dengan kuih-kuih yang dibentuk menjadi perkataan “#TA RAYA”. Mesti kena guna minimum 7 jenis kuih yang berwarna-warni serta bercorak-corak. (Lagi kreatif, lagi bagus.)

Homemade? Non hadoo...

Blogger bergambar dengan orang yg ambik zakat fitrah kat kaunter (amil), sambil hulurkan biskut raya (tak kira sekeping atau sebalang) sebagai tanda terima kasih. (Siapa amil tu tak kisah. Kalau orang lain yang tgh bayar zakat pun takpe.)

Kuih batang buruk je mampu di offer ke Amil KwangSoo

Blogger bermain bunga api dengan penjual bunga api.(Siapa penjual bunga api tu, tak kisah.)

Kami nak serang rumah Ken

Blogger bergambar di petrol station sambil memegang 10 jenis sampul duit raya yg berlainan design. Mesti kena pegang sampul 5 kanan 5 kiri sambil gaya mengipas. (Walau mengipas, sampul kena nampak ye. Lagi kelakar, lagi bagus.) 

Sebabkan ni first photo yang aku ambik, aku tak perasan rules. Jadi aku tempek je kat gambar.
Lokasi: Shell Giant Taiping.

Blogger pegang kalendar 2015 yg tunjuk tarikh hari raya 1 Syawal, kat depan rumah tol / RNR.(Kalau dpt bergambar dgn pekerja tol yg buat muka menangis lagi bagus.)

Hitchhiked lorry balik kampung. Nak jimat jangan balik kg katanya.. Haaokkk!!

Blogger susun kasut raya kat rumah orang yg korang pegi beraya, secara bertingkat. (Lagi tinggi, lagi macam-macam bentuk kasut, lagi bagus.)

Aku tinggal sket lagi nak mencarut susun kasut ni. Asyik la roboh je..

Blogger bersalaman dengan orang yang paling tua masa raya / buka posa. Orang tua tu kena pegang kertas tulis photo challenge tu dan diselit pula sampul duit raya. (Sapa orang tua tu tak kisah. Lagi tua, lagi bagus. Hahaha!)

Queen of England. Tua la kan??? :p

This is solely just for fun. To prove i'm a fun person (???)..

Aku tunjuk kat kawan aku certain pic, kawan aku tu komen. 

"Jea, Barbie ni sebijik perangai ko, tak reti sikat rambut!"

Erkkk...

Ok nak tamatkan entry ni, from all my not so much of a collection...


And from me, untuk kawan-kawan yang sudi baca this blog yang tak seberapa ni..



44 comments:

  1. sakan aku gelak kat sini..best!!hahaha...

    ReplyDelete
    Replies
    1. thanks zilla.. suka nya aku ko suka menda alah ni:)

      Delete
  2. wahhhhhh sakan! akan di take note. terima kasihhhhh jea! and gudluck!

    ReplyDelete
  3. Hahaha kelakar giler woiii...kreatif sangat...tang barbie sama mcm ko xsikat rambut tuuu plg win!kehkehkeh...

    ReplyDelete
  4. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  5. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  6. wah kreatifnya... selamat hari raya jea.maaf zahir dan batin.. Tapi ayat dari kawan tu yang kata barbie tak reti sikat rambut hahaha tak boleh blah punya.... hahahaha Amboi leonlai lagi tu... huh merempit kayuh basikal yek

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thanks Notie!

      Selamat hari raya maaf zahir dan batin.

      Kawan tu memang mulut kawah :p

      Leon lai bfren lama yg menjadi rebutan ramai :)

      Delete
  7. HAHAHA aku boleh bygkan masa ko duk edit edit ni sure tergelak gelak kan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu lah memang aku dok gelak je.. gelakkan diri sendiri :p

      Delete
  8. Adehhh hebak ko jea! Vote..vote jugak!

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha kem salam rambut girls generation ko :p

      Delete
  9. Kelakar kelakar...
    Good luck...

    ReplyDelete
  10. Walla tahniah sebab berjaya sahut cabaran TA!!! All da best n gudluck Jea.

    Kreatif dannn haaa banyak props tu ;D

    ReplyDelete
  11. Kalu aku superimpose Angelina Jolie pakai baju kurung agak2 boleh menang tak? Keh Keh Keh....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahaha angelina pakai kimono pon buleh :p

      Delete
  12. hahahahaha ok i tak sangka barbir ada baju kurung and kain pelikat! gile kreatif! hahahahahaha tak tahan dok gelak tgk penjaga tol dgn amil tu hahahahaha!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Barbie pon tak sangka dia ada baju raya. naseb lah takde ken, kalau tak masak nak carik bj melayu :p

      Delete
  13. perghhh...best idea ni, kretif & cute, moga berjaya bawak balik hadiah,
    all the best beb

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thanks Dzuli.

      Tukang buat ni cute dak? hahaha

      Delete
  14. Barbie dah seropa teroris berselirat mercun bunga api. Itu terpaleng kelako.

    Harap markah x potong byk...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pailang katanya..hahaha

      Nanti jumpa aku pass something utk princess Elsa ek :)

      Delete
  15. Barbie dah seropa teroris berselirat mercun bunga api. Itu terpaleng kelako.

    Harap markah x potong byk...

    ReplyDelete
  16. Best best best. Ni kalau offer utk jd pengevote mmg aku vote yg ini.

    Good luck!!

    ReplyDelete
  17. out of the mind..
    serius..tak pulak pikir macam nih...
    hahahah
    ok kucing tu cute sebagai godzilla di jepun?

    (pening dah nak pikir sapa pemenang nih..)
    tahniah dik!!! gigih hoit guna props sana sini
    hihihii

    ReplyDelete
    Replies
    1. kucen tu semua benda pon dia nak sibuk2 jugak.

      props memang ada dlm kotak bwh katil :)

      Thanks Kak Anash

      Delete
  18. Kasut Barbie paling win! Pink. Boots pula tu, siap ada kain pelikat kan. Kwang Soo ikut kita x nanti ni.

    ReplyDelete
  19. RESULT DAH KELUAR! :D

    http://biqque.blogspot.com/2015/08/result-travelholicawesome-photo.html

    CONGRATS!

    ReplyDelete
  20. Tesangat lah creative.... susah gak we all nak judge. Yang best nye props Barbie lengkap lak tuh. Hehheheheheee... lain kali join lagi yea

    ReplyDelete
  21. Taniah Jae.....
    Special prize...leh beli baju raya barbie...hihihi
    Selamat Hari raya

    ReplyDelete
  22. WIN ! terkekek kekek aku gelak.. hahahahaa

    ReplyDelete
  23. tAHNIA JEA............ wahh3, me also peminat barbie, kalau kelaur tv, mesti tgkk... haha~
    dpt hadiah misteri tuuu, cpt emel details, hehee~ x sbar nk tahuuuu~

    ReplyDelete
  24. Jea!!! u mmg kelakar n kreatif....patutlah menang....Tahniah...x semua org boleh terfikir nk buat camtu

    ReplyDelete
  25. Tahniah jea... memang ohsem

    ReplyDelete
  26. Entri ini sangat kelakar, tahniah yer!

    ReplyDelete