Friday, 26 September 2014

10 RANDOM FACTS ABOUT ME -- WHEN I AM TRAVELLING (setelah ditag oleh Nanatron)

Post syok sendiri ni kalau buat 100 random facts pun aku boleh...hahaha

Post setelah i'oll di tag oleh Pn Nana. Sorry lambat...hehe

*********

1. Tanpa sedar suka bawak t-shirt yang sama ketika travel. Kat umah tak pakai pun t;shirt ni. Seolah-olah t-shirt ni dah sign contract pakai untuk traveling je.

Sket je aku korek gambar t-shirt sama ni karang org ckp aku tasteless plak (hmm mmg pong..)
 2. Kalau boleh nak mingle jugak ngan local.

Pantai Pasir Putih, Surabaya. Kalah orang local sebab time ni satu hari suntuk aku tak mandi...huahuahuahua!!
 3. Say NO to animal tourism.

Lain orang lain gayanya kan. Bagi aku In Shaa Allah ni future aku sebolehnya akan mengelak:

a) Menunggang
b) Tengok show yang melibatkan haiwan-haiwan (no demand no supply, ye dok?)
c) Pegi tempat yang haiwan kena kurung atau berantai
d) Haiwan yang kena drug


4. People watching.

Aku rasa semua orang buat ni kan?? Banyak cerita-cerita best kalau kita dok tengok gelagat orang ni. 

Macam kat gambar bawah ni, aku tengah melepak kat Henderson Waves pastu one group budak sekolah lalu (yang pakai baju biru tu). Pastu ada dialog busuk, budak pompuan Melayu ni pegi herdik kawan dia. Terdiam kawan tu.

"Don't speak Malay with me!!"

Motif la kau, walaupun ko pakai seluar katok tetapi kulitmu berkerak jugak...hahahaha

Berselipar je aku memana pon...
 5. Tak kisah pasal makan atau tempat tido.

Ada satu masa tu aku tak booking hostel, dah sampai baru nak cari. And guess what, my travel partner nak hotel yang ada kolam renang & garden.****nanges..

Makan apa pun takpe sebab bukan habis pun aku makan (read: tekak Melayu)
 6. Big NO to travel sambil mengadap henpon (tweet, FB, whatapps dengan peminat2 di tanah air).

Aku seteress dengan species ni, like SERIOUSLY!!

Kalau nak update media sosial pun cari lah masa yang sesuai. Aku pun mengapdate di FB jugak tapi tak perlulah setiap komen perlu dibalas on the spot. Kalau nak berwhatapps dengan kawan-kawan dalam group pun buatlah pada masa senggang. Balik ti muka tu jugak ko hadap. Bukan time on the road or bila travel partner need your opinion in decision making. Pastu ko jawab "suka ko lah, aku ikut je" (sambil muka mengadap henpon).

Haa memang ko ikut je la kan, kalau cenggitu baik aku travel ngan tiang letrik je kan...

I'oll dengan imej mak lampir mmg tak penah jauh.
Mak lampir tgh melayan peminat dari alam mistik.
 7. At least mesti ada 1 aktiviti yang mengeluarkan peluh.

Ti boleh la riak ngan anak cucu di masa depan. "Ko pegi situ tapi tak buat #@#$???"

"Pondan sangatlah ko ni, cu"...hahahaha


8. Gelang-gelangan

Selain FM dan keychain (T-shirt kalau ada extra budget) aku suka beli gelang-gelang bermanik ataupun dari seashell. 


9. Furr friend..

Perlu explain ke why..

Kucen putih kucen Boracay. Gambar kecik kucen Nami Island.
 10. Travel attire

Selain berimej mak lampir, berselipar naik flight, pakai baju ulang-ulang dengan harapan nak travel light, aku kenkadang bawak jugak baju kurung. Why not??

Tapi memang aku sorang-sorang je sebab takkan ada sesapa nak join aku.

Baju kuning kasut pink. Tapi aku improve sket kat Kemboja.
See, baju matching selipar...hehehehe
Thanks Nana sebab tag.

Nice knowing you.

28 comments:

  1. Part baju kurung tu memang ala2 pompuan melayu terakhir gitu... Good...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sedih bila aku propose je bwk bj kurung ti semua org tarik muncung..hahaha

      Delete
  2. saya suka people watching,travel attire, suka sekurang-kurangnya satu aktiviti mengeluarkan peluh, dan tak mengadap handphone masa travel dan tak kisah makan dan tempat tidor.

    ada 5 benda persamaan antara kita....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Itu maknanya kita tak byk songeh...kan En Din kan?? hehe

      Delete
    2. Memang kita simple dan tak banyak songeh..kita penyabar ye.

      Delete
  3. Jea,

    1. Kalau x tanya kat sni x perasan pun ruanya wear t-shirt yg sama di loaksi berbeza :-)
    2. satu hari x mansi tpi still suwit ma
    3. Ni mesti pecinta haiwan..ada kucing x kat uah?
    4. ahakss...simpe sungguh..selpar jepun tapi leh travel ke beberapa negara sudah
    5. samalah JM pun mkn x memilih janji perut kenyang
    6. nk ngadap HP biar waktu sebelum tdo idak pun kat msia..tiem bejalan nikmati keindahan tempat org gitew kan
    7. eee..x gayat ke nyah
    8. gelang gelangan? JM x minat sgt..eehh..ko peduli apa taste org kan x sama hihih
    9. suka kucing rupanya :-)
    10.apa salah nya sekali berfesyen waktu travel
    11. Ehh..panjnag nya ko komen JM..nko pun nk jawab sekali ke

    ReplyDelete
    Replies
    1. 1) aah tmptnya berbeda buk..
      2) sbb tu tak campur ngn org lain..hahaha
      3) ada 18 ekor kat umah..surprise!
      4) tp aritu sblm g HK ada membe sound 'kat HK org tak pakai selipar' hahha
      5) aah kan sekadar lapik perut
      6) sptutnya camtu lah tp lain org lain perangainya
      7) saya mmg gayat tp excited tu lebih dr perasaan takut
      8) JM try cuba la..hehe
      9) meowww..
      10) jom jm pun cubalah..hehe
      11) tq komen jm!

      Delete
  4. Kita berWA haritu sambil ko menjawab tagged ni ke wei. Aku rasa macam baca balik apa yang kita borak haritu. Hahaha!

    ReplyDelete
    Replies
    1. borak ngn ko jd sumber aku tulis nih..hahaha

      Delete
  5. Kat mesia aku pun xleh hidup xde tenet.tp time travel aku xsuka ada nnti kd cmtu la...sume ralit ngn hp...x enjoy the trip..tp sebolehnya aku crik acomodation yg ada wifi...mlm2 br bls msg pminat di malaya kan..
    Ok lerr...hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. sepatutnya mcm tulah. kata nak tgk negara org, jd tgk la. nak tgk henpon mlm2 sebelum tdo.

      Delete
  6. sopan berbaju kurung
    boleh buat salam perantauan gitu

    ReplyDelete
    Replies
    1. "Ucapan raya ini ditujuakan utk AjlaA dgn mesej berbunyik, bila nak p Everest?" hehehe

      Delete
  7. tergelak macam orang gila tengok ganba ko balas whatsapp peminat dari alam mistik. siap senyum tuuu...mesti abang Dracula minta tips acane nak usha awek korea untuk dikorbankan. huahhuahuah...

    entry ko memang lawak.

    Henderson waves tu katne ada pelajar melayu celup lak kat situ ?

    aaa pic no. 7 tu memang terserlah kelampiran ko ye..bertenggek people watching dari atas temple.

    hehee...

    ReplyDelete
    Replies
    1. biasa la mengadap henpon smbil senyum2, ko pon mesti pernah kan kan kan...hahha

      henderson wave tu kat singapore. ada budak2 melayu.

      kawan aku cakap aku mcm mae nak!

      Delete
  8. peh..agak rare travel facts ada terutama part "no to animal tu"..tapi make sense. *clap clap*
    kadang2 ada sesetengah animal show tu macam kesian je kat diorang
    betu la kalau travel dgn orang asyik main henfon ni boleh buat kita stress tau.. tambah2 bila kita cakap dia sibuk main henfon, boleh rasa nak mengamuk kot hehe.
    saya pun suka jugak instagram semua, tapi bila dah rileks2 atau sorang2 moment baru buat benda tu.

    bab tak kisah dengan makan & tempat tido tu, alamak err....sebab saya kisah sikit dgn tempat tido hehe. murah/hostel takpe. cuma kalau murah tahap RM 18/night tu memang saya terpaksa pikir 400 kali lah haha..
    but, seronok baca opinion korang semua. boleh jadi inspirasi ni..

    ReplyDelete
    Replies
    1. mcm aku ni cepat nau tacing2. ti tiba2 je hujan pastu...huhu

      kan, nak men henpon baik dok umah je, ni memanjang je pegang henpon. org bukak map, dia ngadap henpon, org tgk nota, dia ngadap henpon, org carik2 jln, dia masih ngn henpon tu lg. kalau membantu takpe jugak.

      setakat ni belum pernah lg la dpt bilik rm18. cuma kalau boleh kalau kolam renang/garden tu tak pyh la, bukan nak honeymoon pon.

      silalah buat dzuchan. ioll tag uoll!!

      Delete
    2. haha..insyaAllah kalau rajin.. Iolls segan la..iolls ni travel ala2 kadar saja...:-P

      Delete
  9. blogwalking...tunggu entri anda selanjutnya..

    ReplyDelete
    Replies
    1. TQ En Din. Saya cuba tidak malas..hehe

      Delete
  10. yang nombor 10 tu macam comel lahh..
    so far i tak pernah try lagi. nanti nak cuba jugak la.
    thanks sebab bagi idea :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sila cuba try. pastu buat salam perantauan...hehe

      Delete
  11. tolak no.8 & 10...lain kita sama!hihi akan try jugak no.10 utk next trip...gelang gelangan...urmm xtau bila tapi cool jugak..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Gelang2 tu utk cover jam murah..hehe

      Sila carik baju yang tak payah nak iron, senang!

      Delete
  12. hi Jea.. hahha.. takpe.. yang penting keselesaan diri.. ;-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hi Luna

      Betol tu yg penting kita hepi!

      Delete
  13. Bagus la ada pendirian tetap dalam travel.. sesetengah orang tak ada pendirian.. end up bila dah abis travel tak dapat apa.. duit habis banyak... pengalaman membosankan... it doesn't matter kita pakai apa.. nak makan apa.. tido kat mana.. janji trip travel kita ..kita enjoy sebaik mungkin :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betol tu, dulu2 kita travel sbb nak enjoy ngn kwn2. skrg kita travel ikut kehendak & kemahuan kita je. buat apa yg kita suka.

      Delete