Saturday, 30 April 2016

Mingalabar Myanmar ~ (Part 20) - Penginapan di Inle Lake, Remember Inn, Nyaung Shwe

12 Jan 2015


Bangunan utama Remember Inn. bilik aku kat belah taman sana. paling atas tempat breakfast
Remember Inn, Nyaung Shwe

Address:
Haw Street, Nandawon quarter,
Nyangshwe (Inle Lake),
Southern Shan State,
Myanmar

Phone: +95 081 209257, 09 521 4070 , 09 49 360044
Fax:    +95 081 209257


map. dari yang bulat oren tu tempat bas dropkan aku tadi. yang kaler biru tu tali air ke Inle Lake. Remember Inn yang no,4 tu.


directori
remember inn sebelah kanan dari main road
(bus station)
Since today birthday aku, jadi aku ingat kat Nyaung Shwe ni aku nak up la sket penginapan aku. Treat diri sendiri kekdahnya.

Aku tak tahu jenis bilik aku ni apa. Superior kot. Dapat harga 30,000 kyat pernight. Oklah tak lari sangat budget since hari-hari sebelum ni aku dah dapat bilik murah je.

Dah sampai Remember Inn aku pergi ke lobby untuk check in. Aku di check in kan oleh bini owner. Selalu tengok orang Myanmar ni kurus-kurus je tapi bini owner ni sihat plak orangnya. Belum tengok anak-anak lagi. Tapi jenis anak-anak orang kaya ni spoil abes. Jenis membuli je. Rasa macam nak tangankan anak orang je time tu, eh..

lobby check in. tangga ke atas untuk ke tempat breakfast.
Staff Remember Inn ni aku rasa 90% budak-budak perempuan. Ada la aku nampak sorang dua lelaki. Yang budak-budak perempuan ni la yang mengangkut beg guests dan buat itu ini. Yang nak kena dibuli dek anak-anak sehat owner pun dorang jugak la.. eh ter emo plak..

Masa check in tu aku dapat segelas air betik. Tapi sebab aku overdose penat naik bas dan diperkotak-katikkan oleh si driver tuktuk, aku mintak bawak ke bilik je air betik tu. 

On the way tu tumpah plak kat kasut separuh gelas. Dem sungguh!

dari lobby keluar lintas taman untuk ke bilik aku
Bilik aku ni jenis lot gitu. Dan aku dapat corner lot depan taman. Terkejut aku dapat bilik gini dengan harga 30,000 kyat.

bilik aku pintu belah kanan
Siap ada chandelier sebijik. Terkejut omak, omai aku mampu duduk bilik gini dengan duit sendiri..hahaha

katil yang besau
tv wajib on 24 hours
belah kanan pintu masuk, belah kiri pintu toilet
toilet & shower
Lepas settledown buat yang wajib, aku gerak keluar balik. Saja nak tengok keliling dan usharin bot untuk tour Inle Lake esok.

Yang pastinya sejak sampai tadi aku takde idea kat mana Inle Lake ni. Kata besau nau, mana ni aku tak nampak pun.

Pastu nak pegi claim tiket bas balik ke Yangon esok yang telah dibeli di Guesthouse di Bagan tempoh hari.

Aku pegi main building pastu nampak map kat tepi building ni. Ok lah nampak gambaran kasar sket. Tapi masihlah takde lake..

map Nyaung Shwe
Aku masuk dalam jumpa bini owner guesthouse, aku bagitau dia aku nak pergi Odyssey office untuk ambik tiket bas aku. 

Bini owner  tu pun bagitau macam mana nak ke Odyssey office tu, dia cakap jalan kaki pun ok, since kalau nak sewa basikal pun dah lewat sangat dah ni, rugi je.

Kemudian aku nampak pasal sharing boat untuk Inle Tour kat board. Dia bagitau kalau aku nak join aku tulis nama kat situ atau esok pagi aku tunggu kat situ kul 9pagi. Satu bot kos dia 18,500 kyat. Aku tengok dah ada 2 nama Korean kat board tu. Jadi kalau aku join, 3 orang bahagi la 18,500 kyat tu kepada 3 orang.

Tapi aku tak tulis pun lagi sebab aku tak tahu apa yang aku nak lagi masa tu, maybe aku nak mencarik sendiri bot di Inle Lake nanti. Masa tu tak tetap pedoman lagi...hahaha

keluar dari Remember Inn belok kiri jalan straight je mesti terus sampai ke tempat bas turunkan aku tadi.
tapi aku saja belok kiri, sebab dari map tu nampak lebih dekat
ada wat di dalam perjalanan
gini je jalan tak bertar. ni dah masuk bandar sket. aku jalan kaki je ni
Odyssey office. ambik tiket kat sini. esoknya pun naik bas kat sini
Aku jalan kaki ikut direction bini owner Remember Inn tu. Berjumpa jugaklah aku dengan Odessey Office ni. Dapat tiket pastu dia offer pick up plak. Kena bayar 1,500 kyat.

Aku pun terima jelah, sebab takdelah dekat sangat pun dari Remember Inn pastu pikir nak angkut beg lagi.

Dah bayar duit pick up aku tengok map, jumpa tali air tu aku ingt nak p situ dulu lah. 

gini lah rupa tali air nak ke Inle lake. Inle lake nun disana seteraight lagi, naik bot..haha tak boleh nampak Inle lake dari sini yea, Jea..
hotel betul2 depan tali air
Sampai kat tali air tu baru aku tau yang itu laluan kalau nak ke Inle Lake. Inle Lake nun jauh kesana. Naik bot dari tali air tu dulu untuk ke tasik sebenar.

Hahaha gitulah kalau dah bengong abadi...

Ada makcik-makcik kat situ yang dok promote bot untuk tour esok. Satu bot dia charge 21,000 kyat. Boleh share la berapa orang max to 6 people.

Bot pun cantik ada kerusi dan life jacket.

Aku tanya dia adatak tour sekarang ni untuk sunset.

Sunset hogah ko makcik tu jawab. Dah maghrib ni lagi mau tanya sunset kan..hahaha

sign pasar malam
pasar malam yg mengecewakan sebab aku takleh beli apa2..hehe
Sudahnya aku pun patah balik ke jalan yang benar. Dah gelap dah, pastu nampak plak sign pasar malam. Pasar malam yang membuli. Banyak sangat makanan yang dijual buat aku teringat aku tak makan apa pun for today. Nak makan biskut tiger kat rnr tadi pun dah kena pow. Nak minum air betik pun dapat separuh je.

dapat ice cream je today
Aku singgah kedai runcit beli ais krim milo, makan sambil balik Remember Inn. Walaupun dah gelap aku rasa ok je selamat sebab ramai je orang lalu-lalang dalam perjalanan balik.

Since Myanmar ni birthday trip aku, sapa yang whatsapp aku wish birthday aku mntak address dorg dan poskan poskad ni. since memang dah ada kan..


Esok pagi-pagi aku bangkit terus pegi dapur. Lapar yang membuak-buak tak makan seharian semalam. Sekali dapat menu rasa nak semua je, tapi dia bagi pilih satu je. Sedih!


pilih menu mana nak. Aku pilih no 5. nak nasik, please, Burmese style.


lepas ambik order aku dia bagi jus strawberi ni. aku nampak kat dapur tu dorang blend strawberi ni. segar dari ladang!


nasi goreng yang bapak lahai sedapnya. tengok jus strawberi aku dah abes sekelip mata


p/s : jeles ngan Fida Jacob yang dekat Myanmar sekarang.

Wednesday, 27 April 2016

Mingalabar Myanmar ~ (Part 19) - Bagan to Nyaung Shwe (Inle Lake)


Alkisahnya aku pun dah tak ingat sangat dah, terpaksa aku bukak balik album trip Myanmar ni nak recall... 

Pagi tu aku bangun awal, hari-hari pun bangun awal. Aku turun ke lobi tengok staff dia dok tidur lagi kat kerusi kayu-kayu tu. Dah la sejuk lahai.

Kebanyakkan dorang keja kat Myanmar ni kalau yang biasa aku tengok tu memang dorang akan tidur kat tempat kerja dorang. Pekerja tol pun ramai yang tidur di tol gate booth je. Kalau korang lalu kat tol di Myanmar ni panjangkan leher tengok belakang tu siap ada tilam, beg AF dengan periuk belanga.

Pukul 6.30 pagi. Pintu tutup lagi, kemudian staff semalam datang dari belakang kaunter. Dia suruh aku pegi belakang dulu breakfast.

Since bas aku pukul 7.30 pagi, dari stesen bas kat mana pun aku tak tahu, aku macam berteka-teki. Sempat ke kalau aku pegi breakfast dulu? Nanti pick up datang pastu tengok aku takde, tak ke kena tinggal nanti..

Staff tu cakap sempat, jadi aku pegi la breakfast dulu.

Aku orang first pagi tu kat dapur. Ada pakcik tua ni tengah kemas-kemas meja. Kesian plak tengok dia kurus kering je, masih kuat bekerja.

Pakcik tu pun terkejut tengok aku tetiba datang dapur pagi-pagi gini.

Aku tanak kacau pakcik tu aku terus pegi dapur tempat dorang masak. Ada 2 budak perempuan tengah sibuk kat dapur.

Aku bagitau dorang aku nak toast je. Tak payah susah-susah, lagipun nasi dorang tu aku takleh terima..huhu

Kemudian aku cepat-cepat pegi depan guesthouse tunggu pick up.

Lama aku menunggu. Dalam tiket tulis bas pukul 7.30 pagi, tapi dah 7.40 pagi aku masih kat situ lagi. 

Resah, gundah gulana aku..

Nak kena tinggal dah ke ni aku nih..

Staff yang tadi tu tak berani dah tegur aku, sebab mata aku fixed ke arah sebelah kanan jalan. Tapi dia confirmkan yang pick up tu belum lepas lagi.

Tak lama kemudian ada satu lorry pick up berenti di guesthouse depan. Aku tengok staff guesthouse yang sama-sama teman aku tunggu pick up ni. 

"There. Your pick up"


Lorry tu berenti di seberang jalan. Aku pun lintas. Sekali pick up memang penuh. Penuh ngan mat/minah saleh. Atas bumbung pun penuh ngan beg-beg.

Sudah..

Macam mana aku nak naik nih. Nak hulur tangan pun tak muat. Since guesthouse aku stay ni kat starting Nyaung Oo town, nampaknya aku memang last la dorang pick up. Mesti pick up ni pergi ambik orang di New Bagan dulu pastu Old Bagan, last sekali baru datang ke Nyaung Oo.

Aku diam je kat situ, pastu ada sorang minah saleh ni bangun clearkan ruang aku nak panjat, pastu dia tarik kerusi kecik bawah seat pick up. Dia duduk kat tengah-tengah. Dia hulur satu kerusi kecik tu kat aku. Aku duduk sambil kepit beg celah-celah kaki. 

Memang sendat! Rasa macam sardin. Aku mengadap ke belakang pick up. Mengadap luar untuk oksigen.

Dah setel pastu, pick up pun gerak. 

Aku tengok jam dah dekat pukul 8pagi dah.

Aku tanya makcik saleh kat sebelah aku pukul berapa bas dia, since aku duduk pun berlanggar-langgar dengan lutut dia.

"We all very late" pastu dorang gelak-gelak.

Halfway tu pick up berenti lagi, kali ni local plak. Laki bini dan anak perempuan dorang. Plus karung guni lagi.

Bertabah jelah..


Dah sampai di stesen bas rupanya semua dalam pick up lori tadi akan naik satu bas yang sama. Aku simpan beg aku di bawah dan naik cari tempat duduk kosong. Jenis free seating bas ni dan tak secantik bas express yang lain.

Ada british 4 orang masa tengah bas berhenti tu dorang sempat lagi gaduh pasal trip dorang. Ingat kita je jenis sakit hati dengan travel buddies kan. Jenis omputeh ni sound direct je terus. Bertubi-tubi berbalas pantun. Tak sempat jua lagi dah disahut nak membeli. Elok je bas gerak dorang diam. Pastu baik terus siap offer-offer cookies lagi. Eh tak paham la aku..

Bas dari Bagan ke Nyaung Shwe ada 2. Satu perjalanan siang lagi satu perjalanan malam. Aku baca cakap condition jalan agak teruk jadi aku terus pilih perjalanan siang. Ada jugak aku dok usha-usah internet ada nampak news yang ada bas terjun gaung, jadi aku terus pilih perjalanan siang. 

Dari Bagan ke Nyaung Shwe (Inle Lake) mengambil masa 7-8 jam dengan kenderaan darat. 

Boleh tengok Zara & Fadh, dorang naik minibus. 

Aku naik bas express biasa dan keadaan pun takde lah rundown sangat. Selesa je bagi aku. Bas berhenti 2 kali, mula-mula tu stop lunch, yelah dah gerak pun lambat kan. Pastu berhenti kali kedua untuk pergi tandas. Tandas bersih. Ada satu restoren kat tempat bas berhenti lunch tu toilet dikhaskan untuk foreinger je. Bila aku pun join beratur kat situ mula la pakcik yang jaga tandas tu pandang semacam. Nak kata aku Myanmar tak sedar diri la tu, eh..

Layan gambar view sepanjang perjalanan 7-8 jam dalam bas saja..

masih dalam town
anak-anak homeless
toll. yang tu bukan toll gate boy, tu staff bas(konduktor) dia turun bayar manually :)
sunflower field

buat jambatan
datang time sejuk pun kering kontang tali air. kalau datang musim lain mesti lg dahsyat
kaum hawa tengah buat jalan. mereka memang gagah!
sekolah. sama macam sekolah kat kemboja je keaadaannya

budak sekolah
tanah kering
bukit batu kapur? kalau salah sila betulkan
Dari dalam bas boleh tengok ada kawasan yang korek batu kapur, jadi nampak la dorang process kat sungai pastu tengok keadaan berhabuk putih memenuhi segenap kawasan rumah. Atas bumbung, atas pokok semua putih-putih belaka. Mungkin sebab kenderaan yang lalu lalang di kawasan sini.

perusahaan batu kapur
kawasan dah start berbukit. aku terus jadi celik tengok gaung-gaung dan sungai kat bawah
sungai nun dibawah
tebing jalan pun sungguh tak membantu

gini je tembok penghalang terjun gaung dia 
kawasan tanah tinggi dah, semua orang kat sini dah berwinter jaket berbaju tebal
bas express yang aku naik, stop kat rnr pertama. lunch time. tapi aku lepak bawah pokok je
pastu datang beliau pow biskut tiger aku.
perjalanan disambung di kawasan tanah tinggi 
dupdapdupdap lalu sini

rnr kedua. semua turun cari toilet
sambung perjalanan lagi
view gunung ganang super cantik
teringat sabah bila lalu sini.
dah masuk area Kalaw
bas drop separuh penumpang di Kalaw. Aku nampak ada kedai makan halal kat sini.
toll Kalaw
Start dari Kalaw ni jalan dah start landai dan view pun dah ohsem sangat dah. Tengok keadaan muka bumi dia buat aku terpikir kenapa aku takde plan nak trekking kat sini?

Maybe trekking dia yang makan hari dan maybe agak susah bab-bab makan dan tido ni, aku belum cukup adventurous lagi.

Bila terpikir camping... hmm 

Mungkin tidak..

Tapi kalau ada kawan-kawan yang aura positif, mungkin one day aku nak jugak join!

jenuh aku telek menatang apa kat bukit tu..hehe
view ohsem 1
view ohsem 2
view ohsem 3
view ohsem 4
view ohsem 5
View semua dari dalam bas yang bergerak je. 

Ok sebenarnya masa lalu kat sini aku dah nekad one day aku nak ripit Myanmar, just untuk trekking Kalaw ke Nyaung Shwe je.

Ayuh kawan-kawan!

Kalau aku sorang memang tidak ler..

bila nampak sign ni aku yakin dah nak sampai dah ke Nyaung Shwe. Heho airport adalah airport terdekat kalau nak fly ke Inle Lake
nampak air ni aku speku tali air ke Inle Lake la apa lagi kan. kematu dah bontot dok dalam bas lama-lama nih
langit super clear, Alhamdulillah
Aku dah excited nak sampai, bas pun bergerak perlahan di kawasan pintu masuk Nyaung Shwe. Tetiba ada 2,3 orang budak lelaki naik atas bas.

Silalah bayar tiket Inle Zone yang berharga usd10 atau euro 10. Pilihan ditangan anda nak bayar ikut currency mana. Pandai la plak dorang guna currency luar nih.

Aku takde usd mahupun euro jadi aku bayar guna kyat jelah. Tapi kena top up extra la sikit.

Sedih takleh nak mengelat..

Pastu aku perhatikan memang takde sapa nak check dah tiket nih. Hampeh tol..

Kalau nak tau macam mana nak mengelat sila tanya Ustaz Afif. Tak tahulah dia dah update ke belum trip Myanmar dia. Aku tengok blog dia lama sangat dah cuti maternity leave, eh..

tiket masuk inle. punya la aku jaga siap letak dalam plastik lagi takut basah. nan hadoo nye orang nak check pastu..
Bas pun berhenti dan semua orang turun. Beg dorang dah siap keluarkan dan letak kat tepi. Aku orang last ambik beg. 

Sebenarnya aku tak tahu mana nak pegi ni. Staff guesthouse di Bagan dah bookkan untuk aku bilik di Remember Inn tapi celah mana Remember Inn pun aku tak tahu. Gitulah kalau dah dasar pemalas kan, rasain lorh..

Ada satu tuktuk yang penuh dengan pelancong turun bas tadi dah blah. Pastu ada brader ni approach aku tanya dah ada penginapan ke belum, kalau takde nanti dia bawak kan pegi cari.

Aku cakap kat dia aku dah book Remember Inn. Ok dia cakap nanti dia hantar. Aku tanya dia jauh ke? Tak best la jauh kan, aku nak yang dekat-dekat kawasan tali air ni je.

"Far"

Dem!

Aku percaya la dia cakap jauh, pastu dia cakap, naik tuktuk nanti dia hantar kan. Bayaran aku tak ingat, maybe around 1,000-1,500 kyat je.

Dalam tuktuk aku ada 4 omputeh bergaduh dalam bas tadi dan sorang pakcik dari Australia. Jauh dia bawak kitaorang masuk kedalam. Memula tu hantar 4 orang ompueth ni dulu. Resort dorang memang cantik dan besar dan jauh!

Aku syak aku punya lagi jauh la..

Pastu hantar pakcik Australia plak. Pakcik ni tak book memena lagi so driver tuktuk ni rekemen kat dia ngan tempat ni. Dia turun check dulu pastu suka, siap ajak aku stay situ jugak.

guesthouse untuk pakcik australia
beg aku ngn beg pakcik australia tu, rupanya bawah kerusi tu besar gila beg dia punya jugak.
Tinggallah aku sorang, macam tak biasa. Mesti aku last jugak kan..

Pastu dia pusing punya pusing, aku rasa, eh kenapa macam dekat tempat aku turun bas tadi??

'Far' kepala hanggok ko la kan, dekat-dekat tempat bas turun tadi je! Kiranya aku lah yang patut ko hantar dulu tadi kan.

Jauh ko pusing nak tunjuk punyalah 'far' kat aku kan.

Kesalahan newbies bila travel..haha

Padan muka aku...