Monday, 6 January 2014

Halal at Guangzhou & Masjid

Restoren Halal di Shanxianjin Pedestrian Street

Panduan

1. Naik Guangzhou Metro ke Changshou Lu station.
2. Exit D
3. Jalan kesebelah kanan 
4. Dalam 50 langkah boleh nampak signboard hijau di seberang jalan (kiri).
5. Lintas jalan.

Signboard hijau di seberang jalan setelah keluar Exit D


Lorong masuk ke restoren (Gambar dari restoren)


Depan restoren


Dalam restoren




Menu didinding






Selepas makan, luangkan masa anda dengan shopping di Shanxianjin Pedestrian Street.


Masjid Huaisheng & restoren Halal disekitarnya

Boleh tahan mencabarlah jugak nak mencari Masjid ni. Selepas keluar Metro kami ambik kanan wahal kena ke kiri. Tapi takde lah sesat sangat sebab bila kita jalan terus ke kanan, mesti jumpa satu restoren Halal ni. See, ada jugak kebaikan bila salah ambik jalan (wahal nak sedapkan hati). Jadi, kami pun bertanya dengan  pekerja restoren tu macam mana nak cari Masjid.

Restoren Halal Exit C ke arah kanan
Panduan ke Masjid Huaisheng

1. Metro ke station Ximenkou.
2. Exit C (kalau tengok kat web suh exit B), tapi kami ni kes salah jalan.
3. Kalau nak cepat makan (kes lapar sangat) boleh ambik kanan dan jalan terus, nanti nampak 1         restoren Halal kat seberang jalan (sebelah kiri). Tapi di kawasan Masjid pun ada banyak restoren     Halal.
4. Pusing kiri setelah Exit C. Jalan terus. 
5. Sampai simpang 4, lintas jalan (terus/straight).
6. Jalan terus lagi sampai jumpa lagi simpang 4.
7. Kali ni jangan lintas jalan lagi dah, belok kiri ke arah Guangta Lu

Ginilah panduan dari google map.


Sebelah kiri gambar pintu masuk Masjid Huaisheng

 




Bangunan utama


Ruang solat Muslimah di sebelah kanan




Mud Wall




Ruang masuk ke dalam Masjid




Dari arah pintu depan


Di sekitar kawasan Masjid terdapat beberapa restoren Halal dan pembekal daging Halal. 





Satay dah abes...huhu



8 comments:

  1. Hoyeeee...entry yang penuh informasi..hari tu JM mkn kat restoran ni jgk portion punya lah byk...puas hati mkn..tapi tak pegi ke masjid tu sbb dah mlm pastu hujan plak renyai2..

    JM suka entri begini sebagai rujukan kepasa sesiapa ke sana secara beckpack

    ReplyDelete
  2. Waaa.. macam banyak jer portion cendawan dan daging di restoran islami tu :D
    Puas hati kalau makan ni hehehe... by the way ... thanks for all this good info..
    Memang terbaik.. but masjid tu mesti susah nak jumpa sebab tak nampak mcm masjid and tulisan masjid pun mcm kurang.. .. Yang sebelah itik gorang tu apa? sedappp jer tgk hahaha..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Portion banyak camni harus ditapau..hehe

      Masjid ni kalau kat area Guangta Road tu dah nampak ramai orang berkopiah..Senang la nak bertanya arah Masjid.

      Sebelah tu roti yang sangat keras. Tapi dah lapar, makan jugak..

      Delete
  3. Wahhh..Jea..tetiba upload gambar aku dan Pae..yaeayyyy..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Gitulah kasih sayang seorang kawan..haha

      Delete
  4. mcm comel je pelancong baju merah....pengsannn

    ReplyDelete