Sunday, 19 January 2014

Surabaya ~ My first backpacking trip - Intro


Sebenarnya trip ni lebih kepada away trip untuk celebrate birthday sendiri di tempat orang. Flight 
pun booked last minutes, 2 minggu sebelum date pergi. Sebenarnya aku try an error semua 
destinasi kat lamanweb Airasia, Tiger Air, Fireflyz & MAS. Pastu bila fikir balik “aku kan penakut, berani kenak pergi tempat2 tu sensorang?”. Bila check balik tahap keberanian aku, aku rasa aku 
berani dengan Indonesia. 

Then aku tengok balik lamanweb Airasia ada flight yang mampu miliklah dengan harga RM190 
return (tanpa meal & luggage) untuk Jakarta, Bandung & Surabaya untuk date 2 minggu akan 
datang.

Since Jakarta last pergi baru je bulan September 2013, bukan peminat bandar & kesesakan dan dah2 kali pergi, aku pun pangkah Jakarta dalam list.  

Bandung? 3 kali dah pergi dan aku memang suka makanan Sunda! Shopping?? Aku bukan kaki 
shopping.

Surabaya? Mulanya aku tanaklah pergi lagi Surabaya sebab exactly last year, same date aku datang sini. Then aku contact kawan fesbuk aku Indonesian, Ade, yang stay kat Malang. Malang? Aku belum pernah datang sini lagi. Aku tanya dia kalau dalam 2 minggu lagi aku datang Malang boleh 
tak dia host aku. Ade ni memang hardcore baik orangnya dan dia aktif couchsurfing.

Ade ni terus balas “boleh” dan terus bagi direction dari Juanda Airport ke Malang. Siap bagi no fon lagi sebab katanya tak selalu on fesbuk (aku communicate tru fesbuk je dengan dia).

Then tetiba perasaan takut pulak nak pergi sensorang. 

Gila penakut kan..

Then aku contact Jaja. 

Sebelum ni Jaja contact aku tru fesbuk. Sembang pasal travel. Since minat kami sama dia suggest 
kami buat trip sama2. Jaja dan aku pernah training sesama 4 or 5 tahun lepas di Genting Highland. Sadly, masa tu aku tak kenal dia dan dia tak kenal aku. Cuma kami kawan fesbuk je lepas training tu habis dan aku memang tak pernah jumpa dia sebelum ni. Honestly aku siap stalked fesbuk dan 
nak tengok macam mana rhopernya Jaja ni..hehe

Walaupun short notice, Jaja sambut baik cadangan aku p Surabaya. 

Kemudian kami tambah Gunung Bromo dalam rancangan. Lepas tu kami jadi tamak tambah  Kawah Ijen pulak. Sekarang dah tak ada masa nak spent dekat Malang. Ade banyak bantu kami 
dalam perjalanan ke Gunung Bromo dan Kawah Ijen. Sempatlah kami stop dekat Terminal Anjosari Malang dan lunch sama-sama dengan Ade. 

Ade ada cakap trip kami akan jadi rushing sket sebab nak kejar Gunung Bromo & Kawah Ijen 
dalam masa 4 hari menggunakan public transport. Katanya masalah nanti mungkin ke Kawah Ijen 
sebab takde public transport ke Patulding (kaki Kawah Ijen).

Dan setelah melalui pengalaman tu memang masalah besar! Dan kami banyak gunakan Rupiah kami pergi-balik route Ijen ni. 

Amazingly, trip ni tak rushing pun. Kami gerak bila rasa nak gerak, stop bila rasa nak stop. 

Kalau ikutkan 4 hari memang terlebih cukup kalau nak cover Gunung Bromo & Kawah Ijen ni kalau menggunakan tour operator atau sewa kereta beserta driver. Tapi aku dah cakap kat Jaja yang 
trip kali ni aku nak guna public transport all the way. Last year aku guna tour operator (ada driver & guide lagi). Masuk je kereta yang ekon tu aku terus membuta! Hahahaha best kan aku dulu...

Sekarang aku baru tau keperitan naik public transport, ie bas, angkot & ojek kat Indonesia ni dan
aku sikit pun tak menyesal buat trip ni secara backpacking sebab baru aku tau kepuasan backpack. Honestly, dulu masa guna tour operator aku susah nak jumpa or borak dengan rakyat tempatan. 
Paling busuk pun aku borak ngan driver atau kalau ada soalan apa2 aku refer guide aku tu je. 
Sekarang ni setiap kesempatan mesti kami dapat bergaul dengan rakyat tempatan atau kalau dorang tau kami Malaysian dorang yang akan datang bertanya macam-macam soalan pada kami.

Yang paling selalu, dorang akan kagum sekejap dengan kami yang gerak sendiri. Sebenarnya aku pun kagum dengan diri sendiri dapat buat trip backpack ni. Baru tau nikmat backpacking ni walaupun hanya buat 4 hari je dan cuma buat di Indonesia, negara jiran kita. Nanges...

Terima kasih juga kepada Jaja yang Alhamdulillah walaupun kita first time jumpa kat Juanda Airport (flight Jaja beza 2 jam dengan flight aku), tapi kami macam dah lama kenal dan boleh go 
along well. 

Dan aku pasti trip aku lepas ni akan sebolehnya menjadi trip backpack. Yelah selalunya aku travel secara ‘flashpacking’. 

Adakah aku sekarang ‘backpacker?’. Aku pun tak sure. Macam jauh lagi je nak capai taraf tu. Aku tak pandai nak kurangkan kos lagi. Walaupun tak shopping & tak makan mewah, tapi susah nak 
jimat. 

Jeles bila baca budget orang lain yang ternyata lagi murah dan boleh cover banyak tempat.
Mungkin ada senior-senior yang lain dapat berikan tip-tip travel secara murah. 

Ataupun boleh heret aku sekali buat ‘practical training’ nak backpack ni? ***batuk***


Tempat-tempat yang sempat dikunjungi..

Coban Pelangi waterfall
Savannah
View dari Penanjakan 2
kawah Ijen
Candi Bajang Ratu

18 comments:

  1. Jea..mula2 tu ingat travel sorang..rupanya ngan Jaja..at least berdua lagi ok..ada gak kwn nk borak..pastu lak satu kepala kan..lagi enjoy susah senang bersama...mmg best travel backpack ni..akan dpt pengalaman yg berbeza dan enjoy..pastul eh borak ngan local person..alhamdulillah semua selamat kan..

    sambung2..menarik ni..JM pun belum sampai ke Surabaya lagi..maybe one day...gitewww

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mega trip la kalau penakut cam saya ni p sensorang..hehe

      JM harus letak dalam list ni.

      Delete
  2. Surabaya is one of the place that I really missed. Suka suasana, pemandangan dan cuaca di Bromo. Amazing.

    Yeap, it's quite tiring kalau pergi naik public transport ke Surabaya sbb tourist attraction nya jauh2 kan. But at the end of the day, the experience is the best asset I guess.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tambah penat bila nak arrange transport, tukar2 bas. Bila harga nak kena nego dulu tu yang stress lebih tu..
      Tak pandai bargain..huhu

      Delete
  3. wah salute lah... apa pun semua itu pengalaman yang tak boleh di beli dimana-mana. Oh surabaya aku datang.... tak sabarnya nak tunggu bulan 5.. akak gie dgn kengkawan guna tour guide sana. Tak sabar ni nak tunggu n3 jea nak tenguk apa yg best mana tahu boleh amsuk dlm schedule. Apa pun teringin nak gie malang nak panjat pokok epal.... hahahaha kalau boleh panjat le

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yes pokok epal. Kalau ke Bromo ikut Malang memang akan jumpa ladang epal kiri kanan jalan. Dorang longgok2 tepi jalan macam jual durian je..hehe

      Delete
  4. tenang rasa tengok nature kat Surabaya ni.. :)
    Indonesia is truly amazing..saya suka pegi sana..
    Ini full entry ke mukadimah je ni? I hope its the latter :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sebab excited sgt haruslah ni jadi mukadimah je. Full stori tengah karang..hahaha

      Tengkiu sebab singgah baca.

      Delete
    2. This comment has been removed by the author.

      Delete
  5. wow kagum akak.. muda2ni la masanya nak berbackpacking bagaikan...
    seronok baca kisah korang tau...

    ReplyDelete
  6. wah seronoknya! Best right the backpacking trip always the best!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yes, memang seronok. Tapi banyak nak kena belajar lagi.

      Delete
  7. Cantik sungguh viewnye..bila plan nk ke annapurna..kalu on i follow

    ReplyDelete
  8. Cantik sungguh viewnye..bila plan nk ke annapurna..kalu on i follow

    ReplyDelete
  9. Cantik sungguh viewnye..bila plan nk ke annapurna..kalu on i follow

    ReplyDelete
  10. HI, nak tanya awk pergi kawah ijen via public transport/sewa kereta w driver? Daripada mana and roughly berapa Rp ye? Tq

    ReplyDelete