Tuesday, 11 February 2014

Surabaya (Day 3) ~ Pos Patulding (Kaki Kawah Ijen)

Bertabahlah kami jalan kaki meninggalkan kawanan driver ojek 'rasmi' dan angkotan desa tadi. Walaupun dah masuk waktu lunch tapi aku tak rasa lapar pun. Yelah aku makan 2 pinggan nasi goreng yang sedap kat Cemara Indah tadi.

Sebenarnya aku syok jugak dok layan jalan-jalan kaki camni. Dapat tengok kampung-kampung orang, lagipun kampung ni redup je. 

Yang hazab sket adalah beg yang penuh dengan baju busuk tak basuh..

Stop jap kat gerai kakak tepi jalan tanya pasal bas ke Sempol. Dia cakap memang ada bas. Kekerapan adalah tidak dapat dipastikan, tapi memang ada.

Nak tunggu bas?

Tapi kami melangkah lagi kedepan. Kami stop jap kat satu kedai runcit. Ada dengar bunyi sinetron kat tv tapi aku tak nampak pun owner kedai runcit ni. Then aku park beg kat kerusi luar, Jaja masuk dalam nak mintak izin lepak kat luar. Elok je dia mintak izin, nampak kelibat angkotan desa. Aku terus tahan, angkot tu berenti.

Lah pakcik angkot tadi yang mintak IDR400,000 rupanya. Dalam tu ada penumpang 4 pakcik-pakcik lain. Kami naik je angkot tu walau tak tahu nak kemana. Bawaklah kami yang paling jauh angkot tu boleh bawak. Sebenarnya aku tak kisah sangat pun sebab hari masih awal lagi dan Kawah Ijen macam dah around the corner. Budget asal kami akan sampai ke Patulding adalah bila hari dah gelap, gitu.. 

Kalau ikut Banyuwangi tadi memang kami akan sampai lagi lewat dari sekarang. Terima kasih jugak pada pakcik yang suruh ikut dia dari stesen bas Probolinggo sampai Wonosari tadi. Kami berterima kasih jugak pada dia tadi sebelum dia memblahkan diri beliau.

Malas dah nak bercakap dengan driver angkot tadi, kami tanya pakcik-pakcik penumpang plak. Yang pakcik-pakcik penumpang ni baik-baik pulak tu.

Tanya route kat pakcik-pakcik ni, harga angkot ni pun kami tanya pakcik-pakcik penumpang. Takut kalau tanya driver angkot ti jadi harga lain plak. Gitu paranoidnya aku...

Pakcik-pakcik tu pun cakap memang ada bas ke Sempol dari Wonosari. Kebetulan kami terjumpa bas tu tepi jalan, pakcik-pakcik tadi suruh driver angkot berenti belakang bas tu jap. Baik kan dorang..

Aku pegi check 'bas' yang dikatakan tu...hehe

Gila penuh weh 'bas' tersebut. Dengan orangnya dengan barang-barangnya. Barang-barang lagi banyak dari orang. Dalam 'bas', atas 'bas' semuanya barang-barang. Barang-barang supply dibeli secara borong agaknya. Ada yang duduk atas kotak lah, atas guni lah.

Memang dah takde ruang lagi dah. Masa 'bas' tu blah memang ramai lagi yang tak boleh naik. Hmm, dan barang-barang dorang jugak tak boleh naik.

Gambar dari dalam angkot. Ni 'bas' ke Sempol tersebut. Ia adalah sebuah bas mini, atau lebih tepat sebuah van.

Kami dah sampai ke penghujung route angkot yang kami naik. Sebelum tu satu persatu pakcik-pakcik penumpang turun. Tinggallah sorang pakcik je. Angkot tu akan patah balik ke simpang tiga tadi. Pakcik penumpang ni suruh kami chartered je angkot ni.

Bila kami tengok kiri kanan, kawasan kampung ni dah jadi remote dah. Dah macam hujung-hujung dah. Dah takde idea lagi jadi kami pun setuju chartered angkot ni. Tapi kami nak sampai ke Sempol je. Dia letak IDR200,000.

Patut boleh bargain lagi.

Tapi tulah kelemahan kami..

Sebelum gerak aku pegi kedai runcit dulu beli air. Masa aku tanya harga air botol kat kakak kedai, aku dengar suara lelaki cakap "dari Malaysia". Pastu baru kakak tu datang layan aku.

Lupakan segala masalah anda, muka mesti ceria! 

Nasib baiklah naik angkot, kalau naik ojek tadi boleh cramp semua sendi. Jalan ke Sempol memang jalan hutan. Macam kawasan pokok durian kat kampung aku.

View dari dalam angkot di kawasan yang dah takde penempatan orang kampung.


Perjalanan kalau tengok record gambar-gambar yang diambil adalah selama 40 minit. 

Kami sampai ke pos pengawal yang pertama dan dikehendaki turun untuk melapor diri. Aku tengok kereta-kereta dan motor-motor lain tak payah berenti pun.

Aku sorang je turun tulis nama. Lepas tu pakcik guard tu tanpa segan sila suruh aku bayar. Aku dah lupa dia sebut bayar untuk apa. Tapi aku rasa dia cakap untuk 'kemasukan ke kawasan tempat yang aku bakal masuk tu'. Ladang kopi? Aku lupa or memang aku tak dengar..

Aku tanya berapa? Dia cakap "sukarela". 

Aku takde duit kecik, paling kecik aku ada IDR100,000. Aku pegi mintak kat Jaja dalam angkot.

Aku bagi 'sukarela' IDR20,000 bersamaan RM5 camtu.

Since angkot kami akan hantar sampai Sempol dan kami dah sampai pun Sempol, aku tanya pakcik guard tu macam mana nak ke Pos Patulding. Dia offer hantar dengan bayaran IDR80,000 untuk satu ojek.

Pom pang pom pang, banyak tu jugak aku nak kena bayar kan..

1) Ojek dari simpang tiga tadi ke Patulding IDR200,000 untuk satu ojek.
2) Angkotan desa dari simpang tiga ke Patulding IDR400,000 untuk sebuah angkot. IDR200,000 perhead.
3) Angkotan desa dari simpang tiga ke Sempol IDR200,000/ sorang IDR100,000 dan ojek dari Sempol ke Patulding IDR80,000. Total IDR180,000 perhead.

Oklah step ke-3 yang kami gunapakai tu jimat IDR20,000. Tapi dah kena bayar 'sukarela' kat pintu masuk plak kan..

Pos pengawal pertama di Sempol

Dan viewnya

Rupanya pakcik guard lagi sorang ni yang akan hantarkan ke Pos Patulding guna motor dia. Dia tanya nak tak naik satu motor je? Hehehe

Satu motor 3 orang? Takpe lah pakcik, Rupiah kami ada lagi nak ambik satu lagi motor..

Huh berlagak, wahal Rupiah ko dah nipis dah kan...

Pakcik tadi telepon sorang lagi. Tunggu jap pastu ada sorang brader datang dengan berseluar pendek. 

Species kulit biawak jugak ni.

Aku naik dengan pakcik guard, Jaja naik dengan brader tadi. Pakcik guard ni beriya nak bersembang pastu suh aku cakap b.i dengan dia. Banyak jugak dia cakap, asyik-asyik dia yang nak cakap. Nak praktis kot, aku gelak je. Malas nak layan.

Aku tengok Jaja borak sakan ngan driver dia. Sekali tangan kiri kanan naik bersembang sama. Bila aku cakap kat dia, dia cakap brader tu ingat dia orang Indon, pastu tanya Jaja tanak jadi orang Indon ke. Eh, dah lain macam tu...hahahaa

Perjalanan dari pos pengawal sampai ke Patulding adalah melalui kawasan tanaman kopi. Kami stop jap kat rumah pekerja di sekitar Sempol untuk brader tadi tukar seluar pendek dia dan pakai jaket kulit. Eh, kulit manusia jugak rupanya beliau. Pakcik tadi stop jap kat umah dia untuk ambik henpon. Aku tunggu kat motor je. Rumah-rumah pekerja ni comel-comel je, nak ambik gambar segan sebab ramai orang yang dok lepak depan rumah ie suri rumah tangga bersama anak-anak mereka. Ramah-ramah belaka.

Dah sampai Patulding, pintu masuk ke Kawah Ijen, kami disambut oleh staff kat situ dengan local yang nak offer guide ke kawah. 

Bawak kamera pun kena bayar, tapi kami tak bayar pun..

Kami tanya pasal penginapan, staff situ cakap dah fullhouse. Yelah ada berapa bilik je kat situ. Ada satu lagi masih kosong tapi dah dibooking oleh satu family dari Jakarta. Cuma dorang belum sampai.

Cuak dah sampai ke Pos Patulding tapi takde penginapan? Mana nak melepak malam-malam ni? 

Jangan risau.

Kalau ada khemah silalah tanpa segan silu pacak khemah anda. Kalau takde khemah cuba buat baik dengan owner warung-warung kat situ. Gitu..

Kami angkut beg pegi surau dulu. Surau ni sebelah warung Bapak Im Suwarno. Sapa Bapak Im ni? Bapak Im ni adalah ex-penambang belerang Kawah Ijen yang dah retired. Jadi dia bukak warung di Pos Patulding ni. Kadang-kadang beliau jadi guide untuk pelancong-pelancong ke Kawah Ijen dan jugak untuk melihat 'Blue Fire'.

Meh aku tepek gambar beliau dari last year punya trip since time tu aku dengan adik aku menggunakan khidmat beliau sebagai guide ke Kawah Ijen dan jugak tengok kejadian 'Blue Fire'.

Trip last year, Bapak Im dan adik aku.

Dia tunjuk majalah ni kat kami pas kami dah turun dari kawah. Trip kali ni aku tengok keratan majalah ni dah ada kat dinding warung.

Bila sampai surau, kesian pulak aku tengok surau ni. Dinding batu elok, lantai tiles lagi tu tapi nampak macam dah lama tak digunakan dan macam sikit kotor. Ada sekeping sejadah disitu. Kami letak beg pastu cari tempat nak wuduk tapi tak jumpa paip air. Tengok dalam semak-semak pun takde jugak.

Disebabkan awal lagi kami angkat beg ke Warung Bapak Im. Minum-minum dulu. Kami plan nak gilir-gilir ambik wuduk kat toilet sambil sorang jaga beg kat warung ni.

Masa tengah minum, datang sorang mamat Indonesian ni.

"Kita gabung ya"

Aku tengok muka dia, pastu aku alihkan beg aku bagi dia duduk. Dalam hati 'kecoh je ko kan. Kerusi ni panjang, ko pegi la duduk hujung sana'. Sungguh peramahnya aku..

Semua diam serta merta..

Pastu mamat ni pun minum jugak. Pastu baru dia bukak mulut. Rupanya dia pun tak dapat bilik jugak for that night. Dia sampai dulu sebelum kami. Dia ingat kami yang booking last available room tu. Jadi masing-masing tak dapat bilik tu yang dia tetiba approach kitaorang suh 'gabung' tu. Aku ingatkan apa.

Mamat Indonesian ni nama dia Fani. Dia ni freelance advertiser dari Jakarta. Dah sebulan dia travel dengan scooter dia dari Jakarta. Aku tak ingat tempat mana lagi dia dah pegi, tapi aku ingat Lombok dengan Bali je sebab dia ada tunjuk gambar kat Iphone dia.

Satu je si Fani ni, soft spoken plus shy (waktu tu aku rasa dia shy orangnya). Kadang-kadang sampai tak dengar dia cakap apa walaupun aku dok kat sebelah dia. Memula bila dia cakap nama dia, kami yea kan je. Wahal tak dengar pun dia sebut nama dia apa. Nak berborak pun segan sebab dia banyak diam. Sampai kadang-kadang tu aku borak ngan Jaja, dia dok layan Iphone dia. Bukan ada line phone kat situ, apa yang dibuatnya pun tak tahu.

Tapi Jaja cakap dia hensome! 

Kami ambik peluang dengan bergabungnya kami dengan si Fani ni untuk kami pegi toilet ambik wuduk. Kami suh dia jaga beg kami jap..hahaha

Tapi sebelum tu kami mintak izin pada Bapak Rudy, pekerja warung Bapak Im, untuk lepak kat situ malam ni. Bapak Rudy on je. Bapak Im takde time ni. Dia balik kampung.

Bapak Rudy cakap kami boleh solat kat office. Kami pegi toilet untuk ambik wuduk. Kena bayar IDR2,000 untuk masuk toilet. Toilet tu kat kawasan berbumbung tempat untuk parking motor.

Pastu kami pegi office untuk solat. Mintak izin dulu kat staff situ. Dia bagi izin untuk solat. Ada sejadah dah kat situ. Tapi open space lah. Dalam bangunan office tu ada 2 bilik penginapan dan toilet. Lepas tu kami guna je toilet tu macam bapak kami yang punya. Dah tak pegi lagi toilet kat luar yang kena bayar tu.

Solat kat office/ macam communal area kat sini.

Hari pun dah beransur gelap. Malam tu kami pergi lagi office untuk solat lepas pekena megi goreng dengan teh panas. Kali ni aku dah tukar baju yang boleh menampung kesejukan malam dan boleh terus gerak nanti ke kawah.

I'oll wangi dah walaupun sekadar tukar baju je...hehe

Walaupun kami dah berejam dok dengan si Fani tu tapi tak pun banyak borak dengan dia. Aku ni dah la mulut bising sembang kuat-kuat. Mesti dia rasa annoyed je ngan aku.. Ada aku kesah?

Si Fani mintak diri untuk pegi tido kat meja sebelah. Sekarang ni tinggal kami bertiga je pelanggan Pak Rudy yang tak reti-reti nak blah.. hehe

Malam tu dapatlah kami menumpang kasih dari kesejukan angin malam yang aku habaq hang, memang SEJUK! Terima kasih kepada Bapak Rudy untuk jasa baik beliau.

Bapak Rudy cakap nanti generator warung tu dia akan tutup pukul 8 malam. Lepas tu dia suh kami masuk ke meja makan sebelah dalam. Tadi kami lepak kat meja luar. Bukan kat luar warung, masih dalam warung tapi tempat takde dinding. Meja makan kat dalam ni ada dinding berpintu bagai. Jadi bila dah tutup generator ti takdelah sejuk sangat.

Meja kat dalam. Tengok Kak Ros pun tau sejuk bangat malam tu kan..hihi

Si Fani tu tak tahu lah dia kat mana sebab lepas tu tengok dia dah takde kat meja tadi. Kami dah plan dengan Fani nak mendaki pukul 1 pagi.

Masa kat dalam tu kadang-kadang Bapak Rudy singgah jap borak ngan kitaorang. Kadang-kadang ada jugak customer datang minum.

Tak lama pastu masa tengah borak ngan Bapak Rudy ada dua Indonesian nak tumpang charge henpon. Berjaket kulit bagai (aku rasa semua yang naik motor kat Indonesia ni pakai jaket kulit kot). Budak-budak ni nampak la gaya naik motor. Sorang lagi siap ikat bandana kat kepala. 

'Wow, Faizal Hussein!'. 

Gaya je Gila-gila Remaja Faizal Hussein, tapi Abang Pejal lagi seribu kali hensome, hokey!

Sorang je yang nak charge henpon. Ni lagi sorang, bukan dapat line pun kat situ nak charge henpon bagai. Bila tanya dapat ke line kat sini? Pastu tengok henpon dia pastu gelak-gelak. Kejap dapat kejap tidak gitu kaedahnya. Nak hantar report kat girlfren beliau kot. Budak-budak lagi..

Soalnya budak ni tak bawak chager. Jenuhlah Bapak Rudy pusing kedai cari charger tapi takde. Jadi aku offer lah chager Samsung aku. Dia pakai Blackberry.

Pastu sambil charge henpon dorang pun order air. Kali ni kami borak riuh-rendah. Kalau kami tak bercakap, dorang plak sibuk bercerita. Kelakar plak tu memasing. Banyak jugak kami borak sampai aku ter'promote' cerita Rempit. Oh, kenapakah begitu.. 

I'oll tak suka Farid Kamil you...

Yang sorang tu bapak ada bisnes kat Papua pastu mula lah cerita pasal Raja Ampat. Sungguh jeles disitu..

Dorang bukan berdua, berenam rupanya. 4 lagi ada kat khemah kat padang belakang office. Dorang baru sampai dari Situbondo. Semuanya student universiti tapi lain-lain universiti yang tengah dalam 'minggu tenang'. 'Minggu tenang' tu kalau dalam istilah kita 'study week'.

Sebab malam ni kami nak ke kawah tak ambik guide, jadi kami pakat nak follow dorang sebab ada sorang kawan dorang ni dah expert dah dengan Kawah Ijen ni. Kalau budak berdua ni, tak pernah jejak pun kawah ni, wahal duduk kat Situbondo yang jaraknya dalam 3 jam lebih kurang ke sini. 

Dorang cadang nak mendaki pukul 12 tengah malam. 

Tak lama pastu si Fani ni datang. Sebabkan si Fani ni terpacak je kat muka pintu tu kamilah yang introduce dia kat budak-budak tu.

Tapi memula tu Jaja tanya balik nama dia apa.

'Fani!'

Si Fani ni terus pandang Jaja dengan muka lain macam..Hahaha aku rasa kelakar disitu.. Hensome kan ko kata dia...

Pastu aku cakap kat budak dua orang tu, "dia ni dah sebulan travel sebab dah lupa jalan balik ke Jakarta".

Aku rasa kat sini lah aku silap..

Sebab dia balas dendam! Tapi bukan kat Warung Bapak Im tu. Nantilah aku story..

Bila si Fani duduk join kitaorang, perbualan dah tak rancak dah. Budak-budak tu pun tetiba je jadi tertib plak. Dah takde gelak tawa dah kali ni. 

Lepas tu aku ngan Jaja pun dah tak  join dah dorang borak. Kami bukak forum kami sendiri plak. Sampailah Bapak Rudy datang bagi lilin dengan lighter sebab dia dah nak tutup warung dah. Jam pun dah pukul 9 malam. 

Lilin yang Pak Rudy bagi.

Budak dua orang tu pun mintak diri untuk balik khemah dorang. Aku suruh dorang datang panggil kitaorang kat warung tu kalau dah nak gerak ti. Si Fani pun mintak diri nak sambung tido. Dia cakap Bapak Rudy suruh dia tido kat dalam jugak tapi aku tak sure dan tak kuasa nak tanya kat mana.

Lepas tu Pak Rudy pun matikan generator dan suasana pun gelap. Jaja dah berbungkus tido atas kerusi panjang meja tu. Aku ni dah macam-macam cara buat dah tapi tak boleh jugak nak tido. Aku duduk atas lantai sebab kerusi yang aku duduk tu dah goyang-goyang macam tak boleh nak tampung aku je. Tapi tak boleh tido jugak. Aku duduk balik kat meja sambil buat nota expenses. Selfie lagi, main game kat henpon sampai bateri abes.

Buku nota panduan hidup di negara orang, versi aku punya.

Tengok sapa yang datang teman aku malam ni, tapi pastu beliau lari kejar bunyi bising kat dapur.

Aku bukak pintu tengok kat luar yang ada lampu kat parking motor dan kat office. Pastu aku terasa nak pegi toilet plak. Aku tak sampai hati nak kejut Jaja suh teman aku. Jadi aku ambik headlamp terus ke office.

Kat office tu ada sorang lelaki dan sorang pompuan tengah borak-borak kat sofa tu. Aku masuk then mintak izin nak guna toilet. 

Keluar toilet tu aku join dorang borak plak. Aku duduk sepuluh minit dengan dorang baru dorang perasan aku orang luar. Tapi kali ni dorang tak banyak bertanya sebab kakak sorang tu banyaknya bercakap. Seronok jugak dengar dia bercerita. Pasal dia belajar 'santau' kat Lombok.

Dengar macam takut kan.

Tapi santau dia sebut 'santat', aku asyik nak gelak je. 

Tapi aku tahan..

Yang lelaki tu pun ada jugak menyampuk sekali sekala. Dia cakap kalau aku naik bas ke Banyuwangi tadi aku boleh lalu di tengah-tengah Baluran National Park.

Sebelum ni aku tak pernah dengar Baluran ni, tapi si Fani cakap lepas ni dia nak pegi Baluran (lepas kami cakap pasal Bromo dan savannah kat dia) sebab kat sana ada savannah yang besar plus savannah tu ada binatang-binatang liar hidup kat situ. Bukan macam savannah Bromo, binatangless.

Aku harap si Fani jumpalah binatang liar kat Baluran tu, hopefully yang makan orang..

5 comments:

  1. wah misterinya si Fani tu... jea hati-hati di tempat orang, cakap jangan sebarang cakap, apa lagi di tempat yang kita tak tahu bagaimana penerimaan orangnya. Apa pun tak care ya.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haruss.. Terima kasih Notie, selalunya memang aku buat muka ketat, almaklumlah jenis spesies Melayu sombong di oversea.

      Si Fani tu kelakar jugaklah orangnya. Tapi cara dia lah.

      Delete
  2. Dramatik sungguh.. tapi itulah warna warrni dalam travel.. senyum melupakan seribu satu masalah yg timbul.. apa pun best baca cerita jea :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Drama byk tapi best. Susah dahulu, sekarang kalau diingat balik mesti gelak je..kannn

      Delete
  3. Assalamualaikum Tuan/Puan.

    Salam dari Kita Holidays Travel & Tour Indonesia.
    Kalau Tuan/Puan nak melawat ke Indonesia, jangan risau hati sila hubungi :

    KITA HOLIDAYS TRAVEL & TOUR INDONESIA
    Tour operator & Travel Agency

    Apa bila Tuan/Puan ingin melawat bersama family atau rakan-rakan kat Padang - Bukittinggi dan memerlukan kenderaan jangan risau hati, KITA HOLIDAYS INDONESIA menyediakan PAKET TOUR dan PENGKHIDMATAN KENDERAAN dengan harga yang sangat berpatutan, dan dengan driver yang mesra, educated, baik hati,sopan dan sudah lama berpengalaman dalam memberikan pelayanan pada pelancong dari Malaysia. Menjadikan lawatan Tuan/Puan sangat berbaloi dan bermakna.

    Contact person :
    RIKO ADRYANSYAH

    Mobile : +62 813 6565 4104 ( WhatsApp )
    E_mail : riko_kitaholidays@yahoo.com

    Wassalam

    ReplyDelete