Friday, 8 May 2015

Mengejar Cherry Blossoms di Korea Selatan ~ Seokchon Lake, Jamsil

Harini kita pegi Korea plak eh. Nak tunggu enty Myanmar tu penat lah korang..hahaha

Kali ni aku nak tunjuk or kata haters 'show off' (puiii sangat), keindahan cherry blossoms di Seokchon Lake di Jamsil, Korea Selatan.

Bukan kat Bangi yea..hehe

Macam mana nak pegi Seokchon Lake ni?

Naik circle line (warna hijau, Line 2). Stop di Jamsil.

Exit 2 atau 3.

Mula-mula sampai tu aku terus masuk Lotte Mall tu untuk ke Hard Rock di tingkat 5. Kemudian kami carik exit 3 dan jalan terus ke Seokchon Lake. Dalam 200 meter macam tu lah. Follow the crowd hokeh. Sebab memang crowded pon :(

Sana tasik tu. View dari tingkat 5, Lotte Mall
Aku pegi sini 2 kali. Sekali on 5 April 2015. Kebetulan kami pegi masa tu tengah ada Cherry Blossoms Festival kat Seokchon Lake ni. Tapi kami tak pegi belah sana yang ada festival tu. Kami pegi ke lake yang sebelahnya.

Sama je kuantiti pokok-pokok cherry ni di kedua-dua belah tasik. Tinggal rajin dan tak rajin je nak menjelajah tasik tu.

Pokok-pokok cherry ni memang awesome sangatlah mekar masa tu.

Tapi kami ni cover tasik tu tak sampai suku pun. Jadilah bergambar statik pastu blah. Buat cukup syarat je kan..

Layan gegambar. Semoga menjadi panduan yang nak mengejar cherry blossoms di Korea next year.

Kami berlegar-legar kat sini je.


Theme park dan tasik dikelilingi cherry blossoms
Hujan renyai-renyai. Tapi view sangat superb!

Theme park kat sebelah tasik


Takde harapan la nak bergambar tanpa entity lain


Memputih! I is suka sesangat!


Layan lagi..haha kot view tasik ni je takde orang. Kat belah-belah sana pun orang ramai jugak.


Hambik lagi gambo bunga.


Nah tengok gambo tuan tanah plak :)


Tepat seminggu kemudian, aku datang lagi ke Seokchon Lake ni. Nah tengok apa yang dah jadi kat pokok-pokok si cantik itew...

12 April 2015

Pokok-pokok dah keluardaun :(
Bunga dah jadik warna pink, banyak yang dah gugur.
Mana pegi pokok bunga memutih minggu lepas???
Macam kenduri ramainya. Kali ni memang tak gerak jauh dah. Snap ala kadar je pastu blah.
Sebab dah kurang cantik, ganti la plak Kwangsoo jadi model :p

26 comments:

  1. spring aku rasa paling mencabar sekali takut salah timing samada bunga tengah mekar elok atau dah nak gugur......ko beruntung sangat weh!

    ReplyDelete
    Replies
    1. sebenarnya aku pon gabra takut tak jumpa cherry blossoms. tp alhamdulillah dapat jugak tgk :)

      Delete
    2. This comment has been removed by a blog administrator.

      Delete
  2. gegambo yg first time tu mmg timing sangat cun ... nampak gebus jer bunga-bungaan tu

    ReplyDelete
    Replies
    1. aah azra kebetulan masa tu seoul belum nak bloom lg, so kena jauh sket .'kebetulan mmg nak pegi hard rock tu, sekali harunglah :)

      Delete
  3. untong laaa kalo ada cherry blossom kat bangi hoih...hahahaha!

    ReplyDelete
  4. ko dah kenapa tukar tukar lokasi ni. hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. aku jumper, gf nya si jamie bell..hahaha

      Delete
  5. Replies
    1. susah gak nak carik date blooming ni..

      Delete
  6. Lawa! So tahun depan kita layan cherry blossom kat Seokchon lak eh. Hoho balik kampong.

    ReplyDelete
    Replies
    1. nak ikut!!!! tapi tapi tapi ... date tu aku dah ade trip lain.. huwaaaaa nak nengok cherry blossom gakk T__T

      Delete
    2. hahaha balik kg ngn bibie ni mmg tutup mata la biar dia heret sana sini :p

      Delete
    3. Azra, jom! Ala tukar date lain la gi trip lagi satu tu. Aci x. Mrs, joms kita jjcm tempat si DJ terjah. Jea, aku heret tengok bunga je.

      Delete
    4. aku nak ikut. dont worry. kalau dlm iti tu aku tak minat, aku tido kat bilik je

      Delete
  7. Untung Jea pegi on a perfect time...JM ke Seokchon Lake ni end of April...SEDIH!!!! tinggal daun hijau je..bunga x de...sob sob sob...nk try terjah end of Mac lak

    ReplyDelete
    Replies
    1. atau early April..nampak..GIGIH kan!

      Delete
    2. Udah2 lah tu JM...hehe

      Delete
    3. ehehehehe...JM dah kemaruk!

      Delete
    4. JM dah dpt bercherry blossoms kat Ilsan kan? nmpk kat fb :)

      Delete
  8. Best... tak perlu keluar jauh2 dari Seoul...

    ReplyDelete
    Replies
    1. aah betul tu, naik tren dlm setengah jam je dari seoul ke jamsil.

      Delete
  9. Cantik sgt kan bunga sakura ni..Next next year nak jgk terjah lagi tp x mau ramai2 pergi sbb ada yg x sporting!Hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha ajak yg sporting je pasni :)

      Delete